Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ - Αναβλύζει… «χρυσός» από την κυπριακή ΑΟΖ - ExxonMobil: «Εντοπίστηκε φυσικό αέριο στον “Γλαύκο”»

Φυσικό αέριο έχει εντοπιστεί στο στόχο «Γλαύκος» του τεμαχίου 10, σύμφωνα με έγκυρες πηγές από την εταιρεία ExxonMobil.

Όπως μεταδίδει ο πολιτικός συντάκτης του ΣΙΓΜΑ, Χρίστος Χαραλάμπους, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι τα θετικά αυτά νέα δεν είναι άσχετα με την προσπάθεια αύξησης του κλίματος έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, από πλευράς Άγκυρας.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το μέγεθος του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί αναμένεται ότι θα γίνουν εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την σημερινή σύσκεψη αρχηγών στο Προεδρικό τέθηκε το ζήτημα του Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε επιτακτικά από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να μπει στην ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αυτό διότι την ερχόμενη Κυριακή (3/2) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με την ειδική σύμβουλο του Γ.Γ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και στο ενδεχόμενο που η ίδια θέσει ζήτημα περί αντιδράσεων της Τουρκίας για τα ενεργειακά, ο Νίκος Αναστασιάδης να έχει ένα δυνατό αντεπιχείρημα.

Με την ίδρυση Ταμείου Υδογονθράκων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι αφαιρεί ένα επιχείρημα της Τουρκικής και Τουρκοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά τη βούληση για τον διαμερισμό του φυσικού αερίου στη βάση ποσοστών.

Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι την δεδομένη στιγμή η Τουρκική και Τουρκοκυπριακή πλευρά αντιδρούν ότι δεν υπάρχει βούληση από πλευράς Αναστασιάδη για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, στο ενδεχόμενο που εγκριθεί η πρόταση για την δημιουργία Ταμείου υπάρχει από κυβερνητικής πλευράς η ισχυρή πεποίθηση ότι η Τουρκική πλευρά θα προβάλλει τον ισχυρισμό της μη συμμετοχής τους στην Επιτροπή Διαχείρισης.

Την ίδια ώρα, κατά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη (31/1) επικυρώθηκε η απόφαση για αγωγό που θα μεταφέρει Κυπριακό φυσικό αέριο στο τερματικό Ίτκου.

https://youtu.be/kVpszCqZeFo

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης