Κύπρος

«Πόλεμος» Ουάσιγκτον-Μόσχας για την Κύπρο - Κρεμλίνο: «Ανησυχούμε με τις κινήσεις της Ουάσιγκτον» - «Θα απαντήσουμε δυναμικά στις προκλήσεις»

Σκληρές δηλώσεις από τον Ρώσο πρέσβη στην Κύπρο εναντίον των ΗΠΑ με αφορμή τις ενέργειές τους στην Α. Μεσόγειο - Τι δήλωσε για το Κυπριακό και την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής εκκλησίας

Δεν είναι υπέρ των συμφερόντων της Ρωσίας εάν οποιαδήποτε περιοχή μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης «λόγω των αχαλίνωτων φιλοδοξιών της Ουάσιγκτον», δηλώνει ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο.

Η Ρωσία παρακολουθεί «με ανησυχία» τις ενέργειες των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, προσθέτοντας ότι δεν είναι υπέρ των ρωσικών συμφερόντων εάν οποιαδήποτε περιοχή μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης λόγω των «αχαλίνωτων φιλοδοξιών της Ουάσιγκτον».

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις ενέργειες των ΗΠΑ και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Στάνισλαβ Οσάτσι, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη και απρόβλεπτη» την αμερικανική πολιτική.

«Δεν είναι υπέρ των συμφερόντων μας αν οποιαδήποτε περιοχή μετατρεπόταν σε πεδίο αντιπαράθεσης σαν αποτέλεσμα των αχαλίνωτων φιλοδοξιών της Ουάσιγκτον», πρόσθεσε ο κ. Οσάτσι, σε συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει ότι «οποιεσδήποτε προσπάθειες, με κατεύθυνση την υπονόμευση των συμφερόντων της Ρωσίας δεν πρόκειται να παραμείνουν αναπάντητες».

Ο πρέσβης τόνισε πως η ρωσική κοινότητα «συνεχίζει να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου» παρά την «απροκάλυπτη πίεση» που ασκείται, όπως είπε, στη Λευκωσία για την απομάκρυνση των ρωσικών επιχειρήσεων και κεφαλαίων.

Αναφερθείς στο Κυπριακό, ο κ. Οσάτσι τόνισε ότι «είναι σημαντικό» να συνεχιστεί ο διάλογος, ενώ χαρακτήρισε «περιορισμένη» τη συμβουλευτική εντολή που διαθέτει η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ. Το καθήκον της, όπως εξήγησε, είναι η προσφορά βοήθειας προς τις δύο κοινότητες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Πρέπει να είναι κατανοητό ότι κανένας δεν θα κάνει αυτή την εργασία, εκτός από τους ίδιους τους Κύπριους», ανέφερε.

Στο ερώτημα για τις σχέσεις Ρωσίας — Τουρκίας, ο κ. Οσάτσι δήλωσε ότι «οι Κύπριοι δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου» καθώς «δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο τον φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων μας με τη Λευκωσία».

Μιλώντας για την αυτοκεφαλία στη λεγόμενη Ουκρανική Εκκλησία, ο κ. Οσάτσι τόνισε ότι «τίποτε το καλό δεν μπορεί να υπάρξει από αυτό», αλλά θα έχει ως αποτέλεσμα τη «διάσπαση του ορθόδοξου κόσμου». Εξήγησε, μάλιστα, ότι ήδη έχουν αρχίσει διώξεις κατά της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας και γίνονται προσπάθειες να της αφαιρεθεί η εκκλησιαστική περιουσία της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτισμός 0

Σκοπιανή καθηγήτρια: Η αδικία που γίνεται στη ''Μακεδονία'' είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα! Με τα λίγα κλεμμένα αντικείμενα από την Ακρόπολη

''Μεγαλύτερη αδικία είναι αυτό που έκανε η Ελλάδα στη ''Μακεδονία'', δημεύοντας μια μεγάλη έκταση, με όλα τα μνημεία...