Κύπρος

Ρωσία: "Δεν αποκλείουμε πόλεμο με ΗΠΑ" - Προσγειώνονται μαχητικά της RAF στην Κύπρο - Bίντεο


Για πρώτη φορά η Ρωσία μίλησε για μεγάλη πιθανότητα ενός πολέμου με τις ΗΠΑ ενώ στην βάση Ακρωτηρίου έφτασαν μεταγωγικά  και μαχητικά αεροσκάφη της RAF, αναμένοντας την λήψη αποστολής.

Δείτε το Βίντεο
https://twitter.com/sotiridi/status/984243694122487808?ref_src=twsrc%5Etfw

Ως γνωστό από τη βάση των Βρετανών εξορμούν από το 2016 βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado και τα Typhoon, στις επιχειρήσεις που διενεργούνται εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού κράτους. Μάλιστα οι Βρετανοί προχώρησαν στην δέσμευση εναέριου χώρου.

Επίσης σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις διαδραματίζει η βρετανική αντικατασκοπεία από το ραντάρ του Τροόδους και την βάση του Αγίου Νικολάου.

Είναι πιθανόν οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν ήδη αναπτύξει μη αναγνωρισμένα υποβρύχια γύρω από τις συριακές ακτές, έτοιμα να εκτοξεύσουν πυραύλους υψηλής ακριβείας.

Αμερικανικά πολεμικά εξοπλισμένα με πυραύλους Τόμαχοκ βρίσκονται στην περιοχή, συνεπικουρούμενα από φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, ενώ εν πλω για την ανατολική Μεσόγειο είναι και βρετανικά υποβρύχια. Κινήσεις τις οποίες παρακολουθεί στενά η Μόσχα.

Οι Βρετανοί αιτούνται δέσμευση εναέριου χώρου της ΚΔ

Μεγάλες αλλαγές στον εναέριο χώρο της Κύπρου προκύπτουν τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Λειτουργό Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας Χάρη Αντωνιάδη, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι».

Σύμφωνα με τον κύριο Αντωνιάδη, η περισσότερη κυκλοφορία διοχετεύεται πλέον στο δυτικό και νότιο κομμάτι και περιορίστηκε στο ανατολικό, προκαλώντας μερική συμφόρηση.

«Έχουμε συντονιστικό ρόλο, σε συνεργασία και με τους Βρετανούς, αλλά και με πολλές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες ανησυχούν και ζητούν περαιτέρω πληροφόρηση», είπε ο Χάρης Αντωνιάδης, για να προσθέσει ότι «είμαστε συνεχώς σ’ επαγρύπνηση».

Ο Χάρης Αντωνιάδης αποκάλυψε, μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, ότι οι Βρετανοί κατέθεσαν σήμερα αίτημα για δέσμευση κομματιού του εναέριου χώρου, για να είναι έτοιμοι να δράσουν.

«Πρόκειται για αίτημα που ακόμα εκκρεμεί», είπε ο κ. Αντωνιάδης.

«Αυτό δε μεταφράζεται ως ακυρώσεις πτήσεων και είμαι κατηγορηματικός σ’ αυτό», διευκρίνισε ο κ. Αντωνιάδης.

«Καμία αεροπορική εταιρεία που πραγματοποιεί πτήσεις από και προς Λάρνακα δεν ακύρωσε το πτητικό της πρόγραμμα», κατέληξε ο κ. Αντωνιάδης.

Πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας;

«Η άμεση προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο ενός πολέμου», προειδοποίησε σήμερα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, μετά τη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στο θέμα της Συρίας.

Όταν ρωτήθηκε αν θα αναφερόταν σε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ο Νεμπένζια απάντησε:

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία πιθανότητα επειδή είδαμε τα μηνύματα που έρχονται από την Ουάσινγκτον. Είναι πολύ πολεμοχαρή».

Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ επικίνδυνη και κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποφύγουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της χώρας αυτής.

«Γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε εκεί, εύχομαι να υπήρχε διάλογος μέσω των κατάλληλων διαύλων για να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες εξελίξεις (…) Ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υψηλότερος επειδή ο στρατός μας είναι εκεί (…) Για αυτό η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη», υπογράμμισε.

Η πρόταση της Σουηδίας για την αποστολή μιας ομάδας ειδικών στον χημικό αφοπλισμό δεν συζητήθηκε σε αυτή τη συνεδρίαση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές την απορρίπτουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ολλανδία επειδή δεν προβλέπει τη σύσταση ενός μηχανισμού που θα ερευνήσει τις χημικές επιθέσεις στην πόλη Ντούμα.

Το θέμα της συζήτησης ήταν «η επιθετική πολιτική ορισμένων μελών του Συμβουλίου», είπε ο Νεμπένζια. «Οι απειλές συνιστούν παραβίαση της χάρτας των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

Η Ρωσία ζήτησε να γίνει μια δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, θα διεξαχθεί «στο εγγύς μέλλον».

Τραμπ: Πολύ σύντομα οι αποφάσεις για την επίθεση στη Συρία

Τις οριστικές του αποφάσεις σχετικά με τη Συρία αναμένεται να λάβει πολύ σύντομα όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντηση που θα έχει με τους συμβούλους του.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας πρόκειται να συνεδριάσει εντός της ημέρας για να συζητήσει τις επιλογές που έχει η Ουάσινγκτον, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στη Συρία.

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επανέλθει στο θέμα με ένα νέο tweet. Οπως υπογράμμισε η αμερικανική επίθεση μπορεί να γίνει «πολύ σύντομα ή όχι και τόσο σύντομα». Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τόνισε ότι «ποτέ δεν είπε πότε θα γίνει η επίθεση στη Συρία».

«Ποτέ δεν είπα πότε θα γίνει επίθεση στη Συρία. Μπορεί να γίνει πολύ σύντομα ή όχι και τόσο σύντομα τελικά! Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ υπό τη διακυβέρνησή μου έκαναν τεράστια δουλειά ώστε να ξεφορτωθεί η περιοχή τον ISIS. Που είναι το “Ευχαριστώ Αμερική;”».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ