Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Δώδεκα ναυτικά μίλια χωρίζουν Κύπρο και Τουρκία από το ναυτικό «ατύχημα» στην κυπριακή ΑΟΖ - Σφήνα γαλλική φρεγάτα

Κύπρος και Τουρκία σε απόσταση αναπνοής διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στην κυπριακή ΑΟΖ και βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα ναυτικό... ατύχημα που θα προκαλέσει έκρηξη στην περιοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Navtex για αεροναυτική άσκηση πάνω σε αυτή της Τουρκίας με την μία περιοχή από την άλλη να βρίσκεται σε απόσταση μόλις 12 ναυτικών μιλίων. Στην άσκηση της Λευκωσίας εκτιμάται πώς θα συμμετάσχει και γαλλική φρεγάτα που βρίσκεται στο λιμάνι της Λεμεσού.

Η Navtex της Λευκωσίας καλύπτει ακόμα και περιοχή του τεμαχίου «3» όπου οι Τούρκοι «μπλόκαραν» το γεωτρύπανο της ENI πριν από μερικές εβδομάδες. κάπως έτσι Κύπρος και Τουρκία διεξάγουν σε παράλληλο χρόνο και σχεδόν χώρο, ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, από σήμερα το πρωί μέχρι και το απόγευμα. Τις δύο ασκήσεις χωρίζουν μόλις 20 χιλιόμετρα.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος με έκδοση οδηγίας προς ναυτιλλομένους (Navtex) δέσμευσε περιοχή μήκους 120 και πλάτους 30 χιλιομέτρων που ξεκινά από τα ανοικτά της Λεμεσού και φτάνει ανατολικά μέχρι σχεδόν τα μισά του τεμαχίου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, εκεί που η Άγκυρα εμπόδισε το πλωτό γεωτρύπανο της Eni να πραγματοποιήσει έρευνες στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ με εξαγγελία ΝΟΤΑΜ η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύει περιοχή ανοικτά της Λεμεσού έκτασης 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου για αεροπορικές ασκήσεις.

Εξάλλου, νοτιοδυτικότερα, εντοπίζεται η περιοχή που «δέσμευσε» παράνομα η Τουρκία για ναυτικές ασκήσεις, σε ζώνη μήκους 100 και πλάτους 65 χιλιομέτρων, εντός των τεμαχίων 7 και μέρος του 8 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με την παράνομη τουρκική Navtex η άσκηση θα διαρκέσει τρεις ώρες από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα σήμερα.

Όπως διαβάζουμε στον σημερινό «Φιλελεύθερο», τα βόρεια όρια της περιοχής βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Ακρωτήρι ενώ σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από το νοτιοδυτικό όριο της περιοχής, βρίσκεται για σκοπούς ερευνών αυτές τις μέρες το ναυλωμένο από την Exxon Mobil, ερευνητικό σκάφος Ocean Investigator το οποίο έχει ποντίσει υποβρύχια ρομπότ στην περιοχή του στόχου «Δελφίνη» του τεμαχίου 10 για λογαριασμό του ενεργειακού κολοσσού. Παράλληλα, η Τουρκία διεξάγει και μια αεροπορική άσκηση στην βόρεια πλευρά της κατεχόμενης Κύπρου, στην περιοχή της Κερύνειας.

Στον χάρτη που αλιεύσαμε από το «philenews», με «Α» και κόκκινο χρώμα εντοπίζεται η περιοχή της παράνομης τουρκικής «Navtex» για την σημερινή άσκηση νότια της Κύπρου. Με «Β» και μπλε η περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Κυπριακή Δημοκρατία για ναυτικές ασκήσεις.

Παράλληλα, επισημαίνεται και η παρουσία γαλλικής φρεγάτας στο λιμάνι Λεμεσού κάτι που πιθανό να συνδέεται με την δέσμευση – και με «Γ» και κίτρινο χρώμα η περιοχή που δεσμεύτηκε με Notam για διεξαγωγή αεροπορικής άσκησης. Με «Ζ» με πορτοκαλί χρώμα η περιοχή αεροπορικής άσκησης της Τουρκίας στα κατεχόμενα και με «Ε» η περιοχή που διεξήγαγε το τελευταίο δίμηνο, μέχρι και χθες, σεισμογραφικές έρευνες το «Μπαρμπαρός».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή