Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

"Τους έζωσαν τα φίδια" τους Τούρκους για την Κύπρο-Βλέπουν ΗΠΑ-Μ.Βρετανία-Ισραήλ να στοχεύουν στην εξάλειψη του ψευδοκράτους

Η Τουρκία είναι γεγονός ότι "κατάφερε" χάρη στην εξωτερική πολιτική που υιοθετεί ο Ερντογάν, να έχει την παρούσα χρονική περίοδο, με ΗΠΑ-Ισραήλ,  τις χειρότερες εδώ και δεκαετίες σχέσεις.

Αιτία η τεράστια πολυεπίπεδη στήριξη -βοήθεια  του Τούρκου Προέδρου στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, σε συγκερασμό με αντιαμερικανικές θέσεις σε μια πληθώρα Διεθνών θεμάτων, όπως το status της μεταπολεμικής Συρίας, οι συνεχείς επιθέσεις κατά των Κούρδων YPG συμμάχων των ΗΠΑ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας του ISIS, η μη υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η μη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τουρκική υπαιτιότητα μέχρι στιγμής, η αγορά των Ρωσικών S-400  και οι εντάσεις με την Κύπρο διενεργώντας παράνομες έρευνες στην ΑΟΖ της αλλά και με  τηνΕλλάδα που έφθασαν στα πρόθυρα πολέμου το 2020.

Για τους Τούρκους πάντα φταίνε οι άλλοι και όχι οι ίδιοι, οπότε δεν μας εκπλήσει η άποψη ότι ΗΠΑ-Μ.Βρετανία και Ισραήλ απεργάζονται το κακό της χώρας τους.

"Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα έδειξε για άλλη μια φορά, ότι πίσω από κάθε είδους άσχημη εξέλιξη στη Δυτική Ασία βρίσκεται η βαθιά συνεργασία της τριάδας ΗΠΑ, Αγγλίας και Ισραήλ", αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι στην Κύπρο, τον Νότιο Καύκασο, τη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ, "οντότητες" κατά των συμφερόντων της Τουρκίας μεγεθύνονται , από τη στενή συνεργασία μεταξύ των αποκαλούμενων συμμάχων της, ΗΠΑ-Ισραήλ- Μ.Βρετανίας.

Η τριμερής σχέση ΗΠΑ-Μ.Βρετανίας-Ισραήλ  στοχεύει στην εξάλειψη της Τουρκίας

Επιπλέον, το Ισραήλ, το οποίο δεν είναι επίσημος σύμμαχος, αλλά στο οποίο η Άγκυρα παρέχει ανάσα μέσω των οικονομικών-εμπορικών σχέσεων, παρά τις σκληρές δημόσιες δηλώσεις του, σηκώνεται όρθιο χάρη σε αυτή τη συνεργασία.

Το χειρότερο είναι ότι το τουρκικό έδαφος χρησιμοποιείται επίσης για αυτόν τον σκοπό και το ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε μέλη, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της δραστηριότητας.

Το τελευταίο παράδειγμα αυτού ήταν η αποστολή στρατιωτικών οχημάτων, όπλων, εξοπλισμού και πυρομαχικών από τη Βάση Ιντσιρλίκ με αμερικανικά αεροπλάνα στη Βρετανική Βάση στη Νότια Κύπρο, από εκεί παραδόθηκαν στο Ισραήλ. Κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν να αποσιωπήσουν το γεγονός με άκομψες εξηγήσεις.

Ο βασικός ρόλος της  ελεύθερης Κύπρου

Η ελεύθερη Κύπρος έχει βασικό ρόλο στη συνεργασία άμυνας, ασφάλειας και πληροφοριών μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ.

Στη Νότια Κύπρο υπάρχουν βρετανικά εδάφη από το 1960. Δύο Βρετανικές Βάσεις λειτουργούν στο Aκρωτήρι και τη Δεκέλεια. Αυτές οι βάσεις χρησιμεύουν επίσης ως κόμβος για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

Με αυτές τις βάσεις και τις γύρω εγκαταστάσεις ακρόασης, κάθε είδους στρατιωτικές και πολιτικές δραστηριότητες στη Δυτική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, παρακολουθούνται εκτενώς.

Οι εγκαταστάσεις πληροφοριών στην ελληνοκυπριακή πλευρά της Νότιας Κύπρου λειτουργούν υπό το Αρχηγείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών (GCHQ), την υπηρεσία πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι αρμόδια για πληροφορίες σημάτων.

Εκτός από τη μυστική βάση ακρόασης που βρίσκεται στο ακρωτήριο Γάτα  κοντά στη βάση Aκωτηρίου δυτικά της Λεμεσού στη νότια Κύπρο, υπάρχει μια τεράστια εγκατάσταση ακρόασης στο σταθμό Αγίου Νικολάου εντός των Στρατώνων Mercury στη βάση Δεκέλειας στο κάτω μέρος της ΤΔΒΚ κοντά στην Πόλη της Αμμοχώστου.

Επιπλέον, η βρετανική βάση ραντάρ, που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Τρόοδος στη Νότια Κύπρο, θεωρείται από τους Αμερικανούς αξιωματικούς πληροφοριών ως «ένα ανεκτίμητο κόσμημα που παρέχει μοναδική πρόσβαση στην περιοχή του Λεβάντε, τη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία» 

Οι συμφωνίες ΗΠΑ- Μ.Βρετανίας-Ισραήλ

Η Βρετανία μοιράζεται επίσης τις πληροφορίες που αποκτά από αυτές τις περιοχές με το Ισραήλ.

Υπάρχουν πολλές διμερείς συμφωνίες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και των πληροφοριών.

Νωρίτερα φέτος, υπογράφηκε μια πολύ ολοκληρωμένη συμφωνία 7 ετών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο «οδικός χάρτης 2030 για τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ-Βρετανίας», που υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών Έλι Κοέν στο Λονδίνο στις 21 Μαρτίου 2023, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, του εμπορίου, της τεχνολογίας και του κυβερνοχώρου.

Μια νέα συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ τον Νοέμβριο του 2021, η οποία θα «διασφαλίσει στενότερη συνεργασία στη διπλωματία, την άμυνα και την ασφάλεια, τον κυβερνοχώρο, την επιστήμη, την τεχνολογία και πολλούς άλλους τομείς» .

Πριν από ένα χρόνο, στις 3 Δεκεμβρίου 2020, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται στη σελίδα του Κέντρου Επικοινωνίας και Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου Ισραήλ, "υπογράφηκε συμφωνία για την επισημοποίηση και την ανάπτυξη αμυντικής συνεργασίας και την ενίσχυση της αυξανόμενης εταιρικής σχέσης Ισραήλ-ΗΒ"

Ομοίως, υπάρχουν πολλές συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Είναι γνωστό ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών μοιράζονται αμέσως τις ακατέργαστες και επεξεργασμένες πληροφορίες τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με τη MOSSAD και άλλες ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το τελευταίο παράδειγμα τέτοιων συμφωνιών ήταν η συμφωνία συνεργασίας στον κυβερνοχώρο που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Homeland Security) και της Ισραηλινής Εθνικής Διεύθυνσης  στις 2 Μαρτίου 2022.

Ένα άλλο παράδειγμα που περιλαμβάνεται στα έγγραφα της NSA που δημοσιεύθηκαν από τον πρώην υπάλληλο της NSA, Edward Ο Σνόουντεν ήταν ένα μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ το 2009.

Αναφέρεται ότι επιτεύχθηκε κατ' αρχήν συμφωνία για το μνημόνιο κατανόησης τον Μάρτιο του 2009.

Σύμφωνα με αυτό το μνημόνιο, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ να μοιράζονται ακατέργαστα e-mail, τηλέφωνα και κάθε είδους δεδομένα ηλεκτρονικών επικοινωνιών που λαμβάνονται από την NSA, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των πολιτών των ΗΠΑ, με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών 

Απειλή για την κυριαρχία της "ΤΔΒΚ"

Το γεγονός ότι η Νότια Κύπρος παίζει βασικό ρόλο στη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ αποτελεί σοβαρή απειλή για την τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και την κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Το γεγονός ότι η Άγκυρα επιτρέπει να αγνοηθεί η κυριαρχία της "ΤΔΒΚ" από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οδηγεί σε περαιτέρω όξυνση των απειλών κατά της Τουρκίας.

Τους "έζωσαν τα φίδια"

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι ακολουθώντας  αντιδυτική και αντι-ισραηλινή πολιτική σε αντίθεση με Κύπρο και Ελλάδα που αποτελούν συμμάχους  των ΗΠΑ-Ισραήλ, θα βγεί ζημιωμένη στο Κυπριακό.

Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν και ανάλογες κινήσεις από Αθήνα και Λευκωσία, ακολουθώντας τη ρήση "συν Αθηνά και χείρα κίνει",με πρώτη και βασικότερη κατά την εκτίμησή μας την οριοθέτηση ΑΟΖ -υφαλοκρηπίδας μεταξύ τους, βυθίζοντας την "Γαλάζια Πατρίδα" του Ερντογάν στη ΝΑ Μεσόγειο.

Για την ώρα πάντως δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι τέτοιο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ