Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

"Πυρά" Τατάρ κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο- Η επιλογή του χωριού της Πύλα και το σχέδιο Τουρκίας-ψευδοκράτους

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ενός οργανωμένου τουρκικού σχεδίου, ρήξης των τουρκοκυπρίων με τον ΟΗΕ και συκοφάντησης της ειρηνευτικής του δύναμης, τάχα  για μεροληπτική στάση κατά του ψευδοκράτους και υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενδεικτικό είναι πρόσφατο άρθρο Κυπριακού  Διεθνούς ΜΜΕ με τίτλο, "Ο Τατάρ μιλάει ανοιχτά για τη «γροθιά» της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ", επισημαίνοντας:

"Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους» ως αντίδραση σε μια «γροθιά» που έριξε μέλος της ειρηνευτικής δύναμςη του ΟΗΕ σε Τουρκοκύπριο στρατιώτη στη Λευκωσία τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση, ο Τατάρ είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν καλωσορίζει την κακή συμπεριφορά» του στρατιώτη και είπε ότι ο ΟΗΕ ξεκίνησε την έρευνά του για το θέμα μετά την υποβολή καταγγελίας από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τατάρ είπε ότι οι ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τον προγραμματισμένο δρόμο μεταξύ του χωριού της ουδέτερης ζώνης της Πύλας και του Άρσους στο βορρά «ρίχνουν σκιά στην αμεροληψία του ΟΗΕ».

Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ «έκλεισε τα μάτια στην κατασκευή δρόμων, σπιτιών, πανεπιστημίων και εμπορικών κέντρων στη νεκρή ζώνη» από τις ελληνοκυπριακές αρχές.

«Βρίσκονται δίπλα και παρακολουθούν τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης να πάρει την ουδέτερη ζώνη στο δικό της έδαφος», είπε.

Επιπρόσθετα, είπε ότι «κατά κάποιο τρόπο, ο ΟΗΕ είναι υπεύθυνος για το Κυπριακό, με τη μονομερή αναγνώριση της κυβέρνησης Μακαρίου ως  αυτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία απέκλεισε τους Τουρκοκύπριους από την Κυπριακή Δημοκρατία με το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Μάρτιο του 1964».

Είπε, «οι αρχές της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ιδιαίτερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων» και ότι η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Επανέλαβε επίσης την πίστη του σε λύση δύο κρατών στο Κυπριακό και είπε ότι «η ένταξη των Τουρκοκυπρίων στην Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία θα ήταν απαράδεκτη».

ΟΗΕ και Τουρκοκύπριοι σημειώνουν πρόοδο στο αμφισβητούμενο έργο του δρόμου της Πύλας στην Κύπρο

 Σύμφωνα με έτερο Διεθνές ΜΜΕ, "Οι συνομιλίες μεταξύ της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και των Τουρκοκυπρίων σχετικά με ένα αμφισβητούμενο οδικό σχέδιο έχουν αποφέρει κάποια πρόοδο, αλλά παραμένουν αρκετά προβλήματα καθώς οι Τουρκοκύπριοι έχουν ξαναρχίσει το οδικό έργο ", αναφέροντας:

"Οι συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και των Τουρκοκυπρίων σχετικά με ένα αμφισβητούμενο οδικό έργο της Πύλας έχουν αποφέρει πρόοδο.

Οι διαπραγματεύσεις στοχεύουν στην εξεύρεση συμβιβασμού στον δρόμο, που έχει σχεδιαστεί για να συνδέσει το χωριό Άρσος, στην τουρκοκυπριακή πλευρά, με το πολυεθνικό χωριό Πύλα, το οποίο βρίσκεται εντός της ζώνης ασφαλείας που ελέγχεται από τον ΟΗΕ που χωρίζει τη βόρεια τουρκική πλευρά από την ελληνική προς τα νότια.

Δύο διαφορετικές πηγές δήλωσαν στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας τους ότι τα προβλήματα περιλαμβάνουν τον έλεγχο του δρόμου και των σημείων ελέγχου που θα δημιουργηθούν εκεί. Ένα μεγάλο μέρος του σχεδιαζόμενου δρόμου θα βρίσκεται στην ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ ουδέτερη ζώνη του νησιού.

Η προσπάθεια των Τουρκοκυπρίων να στρώσουν άσφαλτο σε έναν επί του παρόντος άχρηστο δρόμο χωρίς να λάβουν άδεια από τον ΟΗΕ οδήγησε σε μια σπάνια συμπλοκή μεταξύ των Τουρκοκυπριακών δυνάμεων και των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στις 18 Αυγούστου.

Η Πύλα είναι το μόνο χωριό όπου ζουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δίπλα δίπλα .

Οι Τουρκοκύπριοι ξανάρχισαν την ασφαλτόστρωση  στην Πύλα

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία διέκοψε τις εργασίες οδοποιίας τον περασμένο μήνα εν αναμονή της έκβασης των συνομιλιών με την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP), ξανάρχισε την ασφαλτόστρωση τη Δευτέρα.

Ο δήμαρχος Bulent Bebek, ο δήμος του οποίου επιβλέπει τις υπηρεσίες για τους Τουρκοκύπριους στην Πύλα, επιβεβαίωσε την Τρίτη στο Al-Monitor ότι ξεκίνησε η ασφαλτόστρωση του δρόμου περίπου 10 χιλιομέτρων, αλλά μόνο στην ελεγχόμενη από τους Τούρκους ζώνη αντί της ελεγχόμενης από τον ΟΗΕ ζώνη ασφαλείας.

Η Κύπρος παρέμεινε εθνοτικά διχασμένη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μετά το ελληνικό στρατιωτικό πραξικόπημα με στόχο την ενοποίηση του νησιού με την Ελλάδα και την  τουρκική στρατιωτική επέμβαση το 1974. Έκτοτε, οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ διατήρησαν μια ζώνη ασφαλείας μήκους σχεδόν 180 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο πλευρών .

Ενώ η ελληνόφωνη Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο έθνος της ΕΕ, η Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος της UNFICYP Αλίμ Σιντίκε δήλωσε στο Al-Monitor την Τρίτη ότι ο Κόλιν Στιούαρτ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο, αναζητά μια λύση που είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν σθεναρά τον περασμένο μήνα τους Τουρκοκύπριους για το περιστατικό της 18ης Αυγούστου. Οι εντάσεις σηματοδότησε μια σπάνια αντιπαράθεση στην Κύπρο, η οποία φιλοξενεί μια από τις παλαιότερες παγωμένες συγκρούσεις της Ευρώπης.

Οι Ελληνοκύπριοι υποστηρίζουν ότι το έργο έχει πολιτικά κίνητρα ως μέρος των ευρύτερων τουρκικών φιλοδοξιών για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία, με τη σειρά τους, υποστηρίζουν ότι ο δρόμος προοριζόταν να εξυπηρετήσει ανθρωπιστικούς σκοπούς μειώνοντας τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ της Πύλας και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

«Οι άνθρωποι που θα ήθελαν να ταξιδέψουν μεταξύ της Πύλας και της πλευράς μας πρέπει αυτή τη στιγμή να περάσουν από την ελεγχόμενη από τους Βρετανούς στρατιωτική ζώνη της Δεκέλειας», είπε ο Μπεμπέκ στο Al-Monitor. «Αυτός ο δρόμος θα μειώσει τη διαδρομή μιας ώρας σε περίπου 10 λεπτά».

Συμπέρασμα

Ερντογάν και Τατάρ δεν κάνουν βήμα πίσω από την δεδηλωμένη θέση τους για δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί της Κύπρου, οριστικοποιώντας την διχοτόμησή της.

Ο δρόμος της Πύλα που θέλουν να κατασκευάσουν οι Τουρκοκύπριοι, αποσκοπεί να διαταράξει την υπάρχουσα κατάσταση στο εν λόγω χωριό στο οποίο ζούν αρμονικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αφού αυτό στην  πράξη ανατρέπει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών στο νησί , όπου τάχα η συμβίωση των δύο κοινοτήτων σε ένα κράτος είναι αδύνατη.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ