Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Έλληνας ΥΠΕΞ: Ανώτατη Εθνική προτεραιότητα η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού-Δεν θα δεχθούμε λύσεις που ευνοούν διχοτόμηση

Ο   Έλληνας ΥΠΕΞ Γεώργιος Γεραπετρίτης πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη με την νέα του ιδιότητα στην Κύπρο, όπου είχε συνάντηση με τον  Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο.

Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο και Μ.Ανατολή αναμένεται να αποτελέσουν θέματα συζητήσεων -ανταλλαγής απόψεων των δυο (2) ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλώσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου για το Κυπριακό

"Η Κύπρος και η Ελλάδα δεσμεύτηκαν την Τρίτη ότι κανένα τετελεσμένο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό στο νησί, ούτε λύσεις που ευνοούν τη διχοτόμηση όπως απαιτεί η Τουρκία", αναφέρει σε άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Ο Yπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος και ο Έλληνας ομόλογός του Γιώργος Γεραπετρίτης παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στη Λευκωσία μετά την πρώτη επίσκεψη του Έλληνα διπλωμάτη στο εξωτερικό μετά τον διορισμό του.

«Δεν πρόκειται να δεχτούμε τετελεσμένα με κανέναν τρόπο», είπε ο Γεραπετρίτης.

Πρόσθεσε ότι η εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό είναι η «ανώτατη εθνική προτεραιότητα» της Ελλάδας.

Ο Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι «η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την Κύπρο στην επανέναρξη των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού».

Ο Κόμπος είπε: «Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το διαχρονικό μας στήριγμα» στο Κυπριακό.

«Κοινό μας όραμα παραμένει η επανένωση της Κύπρου αποκλειστικά στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, με βάση τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Τονίζουμε ότι δεν θα δεχθούμε ποτέ λύσεις που ευνοούν τη διχοτόμηση ή άλλες παρόμοιες προσεγγίσεις».

Ο ρόλος της ΕΕ

Είπε ότι η Ελλάδα είναι βασικός σύμμαχος στις προσπάθειες της Λευκωσίας να ενισχύσει τη συμβολή της ΕΕ, στις συνομιλίες επανένωσης.

«Η ενεργή συμμετοχή της, τόσο για την άρση του αδιεξόδου όσο και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είναι πρωταρχικής σημασίας.

«Τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σχετικά.

«Διαπιστώνουμε ότι το Κυπριακό είναι και πάλι μέρος της ατζέντας και ότι η προσέγγισή μας αναγνωρίζεται και γίνεται αποδεκτή», είπε ο Κόμπος.

Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν να αλλάξουν τη δυναμική των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, απαιτώντας την αποδοχή δύο χωριστών κρατών στο νησί προτού ξαναρχίσουν οι αδιέξοδες συνομιλίες."

Υπενθυμίζουμε ότι  η προ ενός μηνός περίπου  επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Γερμανία, έβγαλε είδηση για το Κυπριακό, με την εκδήλωση πρόθεσης της Γερμανίας να εμπλακεί διπλωματικά ενεργά στην προσπάθεια επίλυσής του.

Τότε ο Γερμανός Καγκελάριος είχε πεί ότι  η Γερμανία υποστηρίζει πλήρως μια λύση στο Κυπριακό  στα πλαίσια μιας διζωνικής ομοσπονδίας, όπου κάθε κοινότητα θα εκπροσωπείται στην ηγεσία της χώρας, προσθετοντας ότι  τα ζητήματα στην Αν. Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου με βάση το διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις της Κύπρου και της Τουρκίας έχουν σημασία για όλη την Ευρώπη.

Τέλος πληροφορίες ανέφεραν ότι η  τέως Καγκελάριος Μέρκελ θα αναλάβει ειδικό ρόλο για το Κυπριακό.

Η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό

Το Κυπριακό βρίσκεται σε τέλμα, μετά την αναθεωρητική προσπάθεια του Ερντογάν για επίλυσή του a la turka, δηλαδή αυτή των δύο ξεχωριστών  κρατών στην Κύπρο που να έχουν ίσα δικαιώματα και κέρδη από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου και την σθεναρή αντίσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Κοινότητας που υπενθύμισαν στον Τούρκο Πρόεδρο τις αποφάσεις του Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό, όπου η μόνη νόμιμη και δίκαιη λύση, είναι  ένα κράτος στα πλαίσια μιας διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Η ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΕΕ και δη της Μέρκελ για επίλυση του Κυπριακού είναι στη σωστή κατεύθυνση, ιδίως σε μια περίοδο που η τουρκική οικονομία είναι κάκιστη και ο νεοεκλεγείς Ερντογάν στην Προεδρία, έχει απόλυτη ανάγκη ζεστού χρήματος.

Εκτίμηση

Οπωσδήποτε θα ήμασταν αφελέστατοι αν πιστεύαμε ότι ο Ερντογάν θα διολισθήσει από την θέση του για δύο κράτη στην Κύπρο και θα επιλυθεί ως δια μαγείας το Κυπριακό.

Εκείνο όμως που πιστεύουμε είναι ότι η διπλωματική προσπάθεια της ΕΕ, θα αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για επικαιροποίηση - παγίωση των θέσεων των κρατών μελών της για το Κυπριακό, απομονώνοντας την Τουρκία ακόμη περισσότερο. όντας αδιάλλακτη.

Ωστόσο υπάρχει κίνδυνος προσπάθειας από την Άγκυρα για συνεκμετάλλευση του Κυπριακού φυσικού αερίου σε συνεργασία με ΕΕ και Κύπρο, χωρίς επίλυση του Κυπριακού. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...