Κυπριακό

Τατάρ σε Χριστοδουλίδη: "Μάταιες οι προσπάθειες εμπλοκής ΕΕ στο Κυπριακό"

«Η ε/κ ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι οι προσπάθειες να αναμίξει άλλους παίκτες πέραν των ΗΕ στο Κυπριακό, είναι μάταιες. Κανένας δεν μπορεί να αναμιχθεί σε πιθανή διαδικασία αν η τ/κ πλευρά δεν συγκατατεθεί», αναφέρει, σύμφωνα με το iellada.gr.

Όπως υποστηρίζει ο Ερσίν Τατάρ, ο ΠτΔ στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο «σχεδόν αποκάλυψε γιατί το Κυπριακό παρέμεινε άλυτο για 60 χρόνια».

Λέει ακόμη ότι «ενώ ο Ε/κ ηγέτης επαναλαμβάνει την προσέγγιση που αγνοεί τον τ/κ λαό και δεν τον αντιμετωπίζει ως ίσο, δεν κρύβει επίσης την απόγνωσή του, καλώντας για πιέσεις στη μητέρα πατρίδα Τουρκία μέσω της ΕΕ».

Συνεχίζει, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό πως από τη μέρα που εξελέγη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προωθεί το «λεγόμενο σχέδιό του για εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό για να κρύψει την αδιάλλακτη και μαξιμαλιστική του στάση» και συμπληρώνει ότι «καμία μονομερής προσπάθεια για το μέλλον της Κύπρου δεν θα γίνει αποδεκτή και ο Ε/κ ηγέτης θα επιστρέψει στη νότια Κύπρο με άδεια χέρια, όπως έγινε και κατά τις τελευταίες επαφές του».

Σε σχέση με την αναφορά της Προέδρου του ΕΚ, ότι η Ευρώπη δεν θα είναι ολοκληρωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διχασμένη, ο κ. Τατάρ αναφέρει ότι η Ρομπέρτα Μέτσολα «φαίνεται πως ξεχνά τη μεγάλη συμβολή της ΕΕ στη διαιώνιση του στάτους κβο» στο νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επαναλαμβάνει τη θέση του για «δύο κράτη» στην Κύπρο και λέει ότι ο δρόμος για τη λύση είναι ξεκάθαρος. Εφόσον η «ε/κ ηγεσία επιβεβαιώσει την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ, ξεκινάμε διαπραγματεύσεις», αναφέρει, λέγοντας παράλληλα πως χρειάζεται να αντικατοπτρίζονται οι «πραγματικότητες» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του προβλήματος.

Αν η ΕΕ θέλει να συμβάλει στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού και μιας λύσης στην Κύπρο «θα πρέπει να ενθαρρύνει τον Ε/κ ηγέτη προς αυτή την κατεύθυνση» λέει ο κ. Τατάρ, αλλιώς, ισχυρίζεται ότι δεν θα είναι εφικτό για την ΕΕ να συνδράμει θετικά στο Κυπριακό με την τρέχουσα στάση της.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο Τ/κ ηγέτης κάνει λόγο για «αβάσιμους ισχυρισμούς» του Προέδρου Χριστοδουλίδη κατά της Τουρκίας, ενώ λέει ότι «αν θέλουν να διαπραγματευτούν στο θέμα αυτό και να συνεργαστούν, η πρόταση που τους παρουσιάσαμε είναι ακόμη στο τραπέζι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζοντας υποστηρίζει ότι ο «ο Ε/κ ηγέτης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα δικαιώματά μας στους φυσικούς πόρους, τους οποίους έχουμε ίσα δικαιώματα, με την υποστήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρει επίσης ότι καλούν σε συνεργασία σε αυτό το θέμα.

Προσθέτει ότι θέλει να κάνει για ακόμα μια φορά έκκληση στον ΠτΔ, «να απαντήσει θετικά στην πρότασή μας για συνεργασία που στείλαμε μέσω του ΓΓ των ΗΕ την 1η Ιουλίου 2022».

«Ας καθίσουν οι τεχνικές μας ομάδες στο τραπέζι αμέσως, ας συνεργαστούμε, ας αφήσουμε τις δύο πλευρές, το νησί της Κύπρου, τους συναφείς εμπλεκόμενους και την περιοχή μας να νικήσουν», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η τουρκική μοίρα “Κόμπρα” έχει στόχο τις ελληνικές μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο-Τρόμος στην Άγκυρα για τις 121 ελληνικές “Οχιές”

Όλα δείχνουν πλέον ότι, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α. Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες...
ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά
Ένοπλες Συρράξεις 0

Νέα ουκρανική τακτική τρόμου στο μέτωπο-Στέλνουν τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά σε ρωσικά χαρακώματα και... όποιον πάρει ο Χάρος (Εικόνα)

Αν και είναι εντυπωσιακά απλά στον σχεδιασμό τους, τα εν λόγω επίγεια drones καμικάζι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά...
Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...