Πολιτική

Κύπρος: Η πρόταση Χριστοδουλίδη για εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό "τυγχάνει αναγνώρισης"

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς για τις πρόσφατες επαφές του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη σε Στρασβούργο και Βιέννη, αλλά και για τις αντιδράσεις που έλαβε στην πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, ο εκπρόσωπος είπε:

"Όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, θα έχουν δει και από τις τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών που ακολούθησαν από όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες και τους προέδρους των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων, ότι η πρόταση ακριβώς του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου τυγχάνει αναγνώρισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βλέπουν την προοπτική, βλέπουν πώς αυτή η πρόταση, αυτή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την άρση του αδιεξόδου και την πορεία των διαπραγματεύσεων, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, γιατί είναι πάντοτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει θέσει πολύ υψηλά ως ύψιστο στόχο την άρση αυτού του αδιεξόδου, ενός παρατεταμένου τέλματος στο οποίο βρισκόμαστε. Έχει καταθέσει και έχει υποβάλει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, μια πρόταση την οποία παρουσιάζει μέσα σε όλες του τις διμερείς επαφές και είναι πολλές και είναι αρκετές αυτό το διάστημα, είτε κατ' ιδίαν συναντήσεις είτε και μέσα από διπλωματικές επαφές που πραγματοποιούνται και βλέπουμε μια ανταπόκριση.

Δεν θα σταματήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια, θεωρούμε ότι, ναι, υπάρχει προοπτική. Θεωρούμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγνωρίζουν τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν μέσα από την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και εμείς είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι είμαστε ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και καλούμε και την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις από εκεί που έχουν σταματήσει στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς πώς θα υπάρξει κάτι χειροπιαστό και αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιδιώξει να αλλάξει κάτι στα Συμπεράσματα της Συνόδου που ακολουθεί, ο εκπρόσωπος είπε ότι "είναι διάφοροι τρόποι ή οι οδοί που μπορούν να ακολουθήσουν προς αυτό" και προσέθεσε: "Αυτό που έχει νόημα, αυτό που έχει ουσία αυτή τη στιγμή, και είναι εκεί που επικεντρώνονται οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι αυτή η πρόταση να λάβει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας. Αυτό πρέπει να δούμε και αν έχει κάτι αποδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ότι εκεί που υπάρχει θέληση θα μπορούν να βρουν τους κατάλληλους οδούς, τις κατάλληλες μεθόδους για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση. Αλλά αυτό που σήμερα είναι σημαντικό είναι να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε αυτή την πρόταση, να αναλύσουμε, ο ίδιος ο Πρόεδρος, και να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων, όπως και γίνεται. Χαρακτηριστική είναι και η χθεσινή συνάντηση με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας και το κοινό ανακοινωθέν που έχει εκδοθεί, στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα η στήριξη της Αυστρίας σε αυτή την πρόταση".

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί επικοινωνίας του Προέδρου με τον γενικό γραμματέα των ΗΕ, ο εκπρόσωπος είπε ότι "όταν υπάρξει κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί θα ανακοινωθεί. Δεν υπήρχε προγραμματισμένη για χθες οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ