Κυπριακό

ΗΠΑ/ΝΑΤΟ παρακολουθούν την Τουρκία από την Κύπρο-Βρετανικά Αρχεία: Η Κύπρος προορίζονταν για βάση του ΝΑΤΟ από την εποχή του Μακάριου

Το κράτος του Κουρδιστάν, τα ενεργειακά σχέδια τύπου αγωγού φυσικού αερίου East Med, η ασφάλεια του Ισραήλ, και ο έλεγχος από το ΝΑΤΟ της Συρίας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προϋποθέτουν μια τεράστια αεροναυτική και χερσαία βάση εκεί κοντά και η Κύπρος είναι το ιδανικό μέρος.

Αυτό αποκαλύπτεται άλλωστε από πρώην άκρως απόρρητη έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου, που καταδεικνύει ότι το έδαφος των “κυρίαρχων βρετανικών βάσεων” στην Κύπρο αποτελούσε βασικό μέρος της επιτήρησης και πυρηνικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ( μέχρι σήμερα), παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι αυτό «δεν συνάδει» με την αδέσμευτη στάση του νησιού.

Ο πρώτος πρόεδρος της Ανεξάρτητης Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ήταν εξέχων υποστηρικτής του Κινήματος των Αδεσμεύτων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Τα βρετανικά εδάφη των βάσεων στην Κύπρο όμως, ήταν «τεράστιας στρατηγικής σημασίας» για το ΝΑΤΟ, κάτι που βλέπουμε στον άκρως απόρρητο χάρτη, που δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε «σταθμό επικοινωνίας του ΝΑΤΟ» στην Κύπρο εκτός των κυρίαρχων περιοχών των Βρετανικών βάσεων.

Από αυτές τις περιοχές είχαμε και έχουμε εκατοντάδες επιχειρήσεις απόρρητων αποστολών να πραγματοποιούνται  «για λογαριασμό του ΝΑΤΟ» ( που αφορά και την Τουρκία).

“Το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησε τις βάσεις του στην Κύπρο, τις οποίες διατήρησε μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας του νησιού το 1960, ως βασικό πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ παρά τη δηλωμένη μη ευθυγράμμιση της Κύπρου μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 φαινομενικά ως μια «αμυντική» δυτική στρατιωτική συμμαχία ενάντια στην «απειλή» που έθετε τότε η Σοβιετική Ένωση. Η Ελλάδα και η Τουρκία προστέθηκαν ως μέλη κατά την πρώτη επέκτασή της το 1952, αλλά η γειτονική Κύπρος δεν εντάχθηκε ποτέ.

Ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ήταν εξέχουσα προσωπικότητα που ανήκε στο Κίνημα των Αδεσμεύτων.

Ο Πρόεδρος Μακάριος παρευρέθηκε στην πρώτη σύνοδο κορυφής του NAM στο Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας το 1961, καθιστώντας την Κύπρο ένα από τα 25 ιδρυτικά μέλη του.

Θα προέδρευε κανονικά μέχρι το 1974, αλλά ανατράπηκε με πραξικόπημα που διέταξε η στρατιωτική χούντα της Ελλάδας”, αναφέρουν σχετικά βρετανικά έγγραφα.

Μια μελέτη του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, που εκπονήθηκε τρία χρόνια πριν από το πραξικόπημα στην Κύπρο, το 1971, χαρακτηρίστηκε ως «άκρως απόρρητο» και «μόνο τα μάτια του Ηνωμένου Βασιλείου», είχε τίτλο, «η σημασία για το Ηνωμένο Βασίλειο των Κυρίαρχων Περιοχών Βάσεων στην Κύπρο».

Σε αυτήν δίνεται ένα παράθυρο στον πραγματικό λόγο που οι Βρετανοί επεδίωξαν να διατηρήσουν δύο de facto “αποικίες” στην Κύπρο μετά την ανεξαρτησία του νησιού.

Αυτά τα βρετανικά εδάφη, που ονομάστηκαν στην αγγλική γλώσσα “Sovereign Bases Areas” (SBAs), χρησίμευαν ως βασική βάση συλλογής πληροφοριών και στρατιωτικών μέσων του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική καθ 'όλη τη διάρκεια της προεδρίας του Μακαρίου ( και συνεχίζονται μέχρι σήμερα).

«Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο», σημειώνει η έκθεση, «είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για [το ΝΑΤΟ]». Παρόλα αυτά, συνέχισε η έκθεση, «η σύνδεση με το [ΝΑΤΟ] σαφώς δεν συνάδει με την αδέσμευτη στάση που υιοθέτησε η Κύπρος».

Το Ηνωμένο Βασίλειο γνώριζε πόσο αμφιλεγόμενο θα ήταν αυτό αν δημοσιοποιηθεί, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό να αποφευχθεί η επικέντρωση στις επιπτώσεις που το ΝΑΤΟ είχε στρατιωτικές δραστηριότητες που επηρεάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία».

Η έκθεση προχώρησε περαιτέρω, δηλώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κρύψει τον πραγματικό ρόλο των βάσεων του στην Κύπρο.

Σημείωσε ότι μόνο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι προσεκτικό στη χρήση των βάσεων του για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ» θα υπήρχε «βάσιμος λόγος να υποθέσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τις αμυντικές του εγκαταστάσεις στην Κύπρο χωρίς σοβαρές παρεμβάσεις».

Οι Βρετανοί σχεδιαστές υλοποιούσαν την «φανερή ή αυξημένη χρήση» των βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ, ενώ σχεδίαζαν την « ίδρυση Αρχηγείου του ΝΑΤΟ με την ανάληψη Αξιωματικού του Ηνωμένου Βασιλείου ως επικεφαλής της διοικήσεως στην Κύπρο για λογαριασμό του ΝΑΤΟ».

Αλλά η φύση των βρετανικών βάσεων οδήγησε τους σχεδιαστές στο συμπέρασμα ότι ο Μακάριος δεν θα το έκανε θέμα.

«Δεδομένου ότι οι κύριες εγκαταστάσεις βρίσκονται σε κυρίαρχο βρετανικό έδαφος, ο Πρόεδρος Μακάριος είναι σε θέση να αποφύγει οποιαδήποτε άμεση ευθύνη για τη χρήση τους», σημειώνεται.

Άκρως απόρρητος χάρτης από το 1971 με εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο δείχνει έναν σταθμό επικοινωνιών του ΝΑΤΟ στο ακρωτήριο Γκρέκο στα ανατολικά του νησιού. (Χάρτης: Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου)

«Η Κύπρος ενισχύει τη θέση του ΝΑΤΟ»

Η αξία της Κύπρου για τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική δεν αμφισβητήθηκε ποτέ.

Η έκθεση σημείωσε ότι «η στρατιωτική παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο ενισχύει τη θέση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα παρέχοντας εγκαταστάσεις συλλογής πληροφοριών και επιτήρησης που συμβάλλουν στις υπηρεσίες αξιολόγησης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Ένας χάρτης των τοποθεσιών και των εγκαταστάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο στην έκθεση προσδιόριζε το Cape Greco, ένα ακρωτήριο ανατολικά της Ανατολικής SBA του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Δεκέλεια, ως «σταθμό επικοινωνίας του ΝΑΤΟ». Αυτός ο σταθμός βρισκόταν στην Κύπρο, εκτός των SBA και άλλων «διατηρημένων τοποθεσιών». Είναι πιθανό ότι η κυβέρνηση της Κύπρου δεν το γνώριζε, τονίζει το άρθρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζει με διάφορα προσχήματα την προσάρτηση των Κατεχομένων ενώ επιθυμεί την δημιουργία μιας μεγάλης αεροναυτικής βάσης στην Αμμόχωστο, για την οποία “ξερογλείφονται” και οι Ρώσοι οι οποίοι μέσω του πυρηνικού εργοστασίου του Ακούγιου, έχουν πρόσβαση στην ίδια περιοχή.

Μόνο τυχαίος δεν ήταν  ο Τούρκος στρατηγός ε.α. Fahri Erenel, που είχε μιλήσει παλιότερα για “στρατιωτικές διευκολύνσεις" σε Ρώσους και Κινέζους στην τουρκική αεροναυτική βάση στα κατεχόμενα στην Κύπρο, φυσικά με μορφή ελλιμενισμού πολεμικών πλοίων, ασκήσεων κά.

Ο Erenel, ο οποίος είναι και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Istinye, επίτιμο Μέλος του Κέντρου Ερευνών Στρατιωτικών Επιστημών των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων και αντιπρόεδρος του κρατικού Τουρκικού Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών (TASAM), μιλά για υποχθόνια σχέδια της Άγκυρας για την Κύπρο.

"Όντως στα σχέδια της Τουρκίας, είναι η δημιουργία στα κατεχόμενα της Κύπρου μιας μεγάλης αεροναυτικής βάσης που θα θυμίζει "βάσεις της Τουρκίας σε άλλες χώρες.

“Θα παράσχουμε εν προκειμένω αποτελεσματικές διευκολύνσεις, ενώ η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας εξαρτάται από τη συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα, που αποτελούν τους σημαντικότερους αντιπάλους των ΗΠΑ", είχε τονίσει ο ίδιος με το πρώτο σκέλος να υλοποιείται ενώ το δεύτερο "ψήνεται" λόγω Ακούγιου και πυρηνικής συνεργασίας με Τουρκία για 5 εργοστάσια.

Ο Erenel είχε δηλώσει προφητικά για το θέμα αυτό:“γνωρίζουμε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η παρουσία Ρώσων και Κινέζων στην Μεσόγειο. Η συνεργασία μας με επίκεντρο την Κύπρο με αυτές τις δύο χώρες, οι οποίες είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC), θα αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες σε σχέση με το ΝΑΤΟ”.

Τι σημαίνει πραγματικά για την Αμερική η Κύπρος

Όπως έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, το νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, που είχε επιβληθεί το 1987, ανέφερε τα εξής:

1) Η Κύπρος είναι ένας ζωτικός στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ.

2) Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κρίσιμο μέλος του Διεθνούς Συνασπισμού Αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

3) Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία, βάσει της συνεργασίας ανταλλαγής πληροφοριών.

4) Υψηλόβαθμοι Αξιωματούχοι των ΗΠΑ βοήθησαν την Κυπριακή Δημοκρατία στη δημιουργία της στρατηγικής εθνικής τους ασφάλειας.

5) Οι ΗΠΑ παρέχουν εκπαίδευση σε Κύπριους αξιωματούχους σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, η αντιτρομοκρατία, η διαχείριση εκρηκτικών πυρομαχικών και αποθεμάτων.

6) Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα αξιόλογο μέλος της Πρωτοβουλίας Ασφάλειας για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Όπλων Μαζικής Καταστροφής.

7) Η Κύπρος συνεχίζει να εργάζεται στενά με τα Ηνωμένα Έθνη και περιφερειακούς εταίρους στην Ευρώπη, για:
– (Α) την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με την υιοθέτηση του νόμου,

(Β) την αντιμετώπιση των βίαιων εξτρεμιστικών προγραμμάτων,
– (Γ) την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέσω χρηματοδοτικών μηχανισμών.

8) Οι ΗΠΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρούν στενές διμερείς σχέσεις, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, των χρηματιστικών υπηρεσιών και των λογιστικών.

9) Η εκμετάλλευση στην ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα χωρικά της ύδατα:

(Α) Περιλαμβάνει την συμμετοχή εταιρειών των ΗΠΑ.

(Β) Ικανοποιεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, παρέχοντας εναλλακτική στο ρωσικό φυσικό αέριο για τους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ.

(Γ) Θα πρέπει να υιοθετηθεί από άλλα κυρίαρχα κράτη.

10) Η εκμετάλλευση της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να διασφαλιστεί ενάντια στις απειλές που προέρχονται από τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Χεσμπολάχ και άλλων.

11) Παρά τις εύρωστες σχέσεις σε επίπεδο ασφάλειας και οικονομίας με τις ΗΠΑ, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί αντικείμενο εμπάργκο των ΗΠΑ για πώληση αμυντικών οπλικών συστημάτων από το 1987.

12 Το εμπάργκο όπλων του 1987 σχεδιάστηκε για να περιορίσει την πώληση και μεταφορά αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου που θα εμπόδιζε τις προσπάθειες επανένωσης.

13) Τουλάχιστο 30,000 τουρκικά στρατεύματα σταθμεύουν στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, με αμερικανικά όπλα που προέρχονται μέσω της Τουρκίας.

14) Η ασφάλεια των εταίρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντική για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ έχουν δρομολογήσει μελλοντικά την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από νησί, αφού έχουν στόχο να μετατρέψουν το νησί της Κύπρου σε μια τεράστια στρατιωτική χερσαία, ναυτική και αεροπορική βάση.

Εδώ μετά από όλα αυτά τίθεται ένα και μόνο ερώτημα, θα προλάβει να κάνει πραγματικότητα τα σχέδια του το καθεστώς Ερντογάν για την κατεχόμενη ή Κύπρο, ή θα δούμε πράγματα  και θαύματα το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές των Τούρκων την ερχόμενη Άνοιξη;

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...