Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Από ποιες χώρες οι Τούρκοι αναγγέλλουν κινήσεις έμμεσης αναγνώρισης του Ψευδοκράτους

"Η απόφαση που τρέλανε τους Έλληνες! Ο Πρόεδρος Ερντογάν πείστηκε", είναι ο πομπώδης τίτλος άρθρου τουρκικού-Ερντογανικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο Ελληνοκύπριος υπουργός Εξωτερικών Κασουλίδης είπε ότι με την επιρροή της Τουρκίας, δύο μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να ανοίξουν γραφεία στην ΤΔΒΚ.

Ο Ελληνοκύπριος υπουργός Εξωτερικών Κασουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν έπεισε τις δύο χώρες της ΕΕ να ανοίξουν ένα "ιδιωτικό γραφείο" στην ΤΔΒΚ.

Ο Ελληνοκύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Ελληνοκύπριος υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης ενημέρωσαν τα μέλη της επιτροπής για την «Τουρκία και τις τελευταίες εξελίξεις» στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα νέα του  Κυπριακού Τύπου, ο Κασουλίδης δήλωσε ότι η Τουρκία έχει δώσει όλο της το βάρος στην αναγνώριση της ΤΔΒΚ αυτή την περίοδο και ότι υπάρχει πιθανότητα δύο κράτη μέλη της ΕΕ να ανοίξουν γραφεία στην ΤΔΒΚ,  λέγοντας ότι «δεν θα καταφέρνουν να λάβουν αναγνώριση, αλλά αυτός είναι ο στόχος τους».

Ιδιωτικό γραφείο εργασίας

Εκφράζοντας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν εργάζεται αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση και έπεισε ορισμένες χώρες της ΕΕ, πιθανότατα και τις δύο, να ανοίξουν "γραφεία που θα λειτουργούν βάσει ιδιωτικού δικαίου" στην ΤΔΒΚ, ο Κασουλίδης είπε επίσης ότι "καταγγέλλουν" την Τουρκία σε " κάθε συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ».

Αύξησε τη δύναμή της

Τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει αυξήσει την επιρροή και τη δύναμή της στον κόσμο πετυχαίνοντας να ενεργεί ως μεσολαβητής στο πλαίσιο του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Κασουλίδης είπε ότι μια κοινή τουρκική πολιτική δεν μπορεί να ακολουθηθεί στην ΕΕ λόγω των διαφορετικών τάσεων και στάσεων και διάφορα συμφέροντα των μελών της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία.

Έρχεται "κίνηση" από τη Ρωσία και από άλλη χώρα

Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε ότι μια ρωσική εταιρεία έκανε αίτηση στη διοίκηση της πολιτικής αεροπορίας για απευθείας πτήσεις προς την ΤΔΒΚ.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για απευθείας πτήση από τη Ρωσία προς την Κύπρο συνεχίζονται ολοταχώς, μια άλλη χώρα ετοιμάζεται για απευθείας πτήση. Ο υπουργός Μεταφορών της ΤΔΒΚ, Καθ. Δρ. Erkan Arıklı, δήλωσε: "Η δουλειά με τη Ρωσία συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό.  Θα έχουμε απευθείας πτήσεις με άλλη χώρα εκτός από τη Ρωσία. Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να δώσουμε καλά νέα στις 15 Νοεμβρίου."

Ζωτική η στήριξη της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης των ακαδημαϊκών εγκαινίων του Πανεπιστημίου Altınbaş της Κωνσταντινούπολης τις προηγούμενες ημέρες, δήλωσε ότι το Κυπριακό δεν αφορά μόνο τους Τουρκοκύπριους, ότι είναι εθνική υπόθεση  και ότι η υποστήριξη της Τουρκίας είναι απαραίτητη και απαραίτητη."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται, ότι επαληθεύεται η εκτίμησή μας όπως αποτυπώθηκε σε προγενέστερο άρθρο μας,  ότι  η Διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους και η άμεση στρατιωτική ενίσχυσή του,  αποτελούν  τους δύο πυλώνες δράσης του Ερντογάν στην Κύπρο.

 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Εκτίμησή μας είναι ότι οι κινήσεις του Ερντογάν  ότι θα είναι  οι ακόλουθες:

Προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους της ΤΔΒΚ  από τρίτες χώρες.

Σε αυτές συγκαταλέγεται η  Ουγγαρία με τον Πρόεδρο της οποίας ο Ερντογάν συμπλέει σε πολλά θέματα, αλλά και η Συρία, η οποία αν προβεί σε τέτοια ενέργεια θα μπορεί να οριοθετήσει στη συνέχεια την ΑΟΖ της με εκείνη του ψευδοκράτους, παίρνοντας έτσι μερτικό από την πίτα των  θαλάσσιων κοτασμάτων υδρογονανθράκων  της Κύπρου μας.

Φυσικά όταν λέμε Συρία, εννοούμε και Ρωσία ταυτόχρονα.

Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία και η Τουρκία θα μπουν σφήνα στις εταιρείες συμφερόντων της Δύσης, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Κύπρου στα κοιτάσματά της.

Αποτέλεσμα να περιπλακεί και να καθυστερήσει η τόσο ζωτική από πλευράς ενέργειας εκμεταλλευσιμότητα για την ΕΕ, των Κυπριακών θαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η  Τουρκία έχει ήδη συνεγείρει τις χώρες του Οργανισμού Τουρκικών χωρών, προκειμένου να προβούν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς και τις χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, οπότε και αναμένουμε εξελίξεις και από αυτές τις χώρες, με το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν να αποτελούν τις πλέον επικίνδυνες χώρες για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Δυσάρεστη έκπληξη χωρίς να αποκλείεται παντελώς θα αποτελούσε τυχόν αναγνώριση του ψευδοκράτους από τον Λίβανο, που στην παρούσα φάση οριοθέτησε την ΑΟΖ του με το Ισραήλ και πάρα πολύ μεγάλη έκπληξη, η οποία θα άγγιζε τα όρια σεναρίου επιστημονικής φαντασίας, η οποία κυριολεκτικά θα τίναζε τα πάντα στην ΝΑ Μεσόγειο στον αέρα, η τυχόν αναγνώριση του ψευδοκράτους από την Μ.Βρετανία.

Το τελευταίο το αναφέραμε , λόγω της εξόδου της από την ΕΕ, της προσπάθειας ανάκτησης της γεωπολιτικής ισχύος της Παγκοσμίως και των λίαν καλών σχέσεων της με την Τουρκία, σε εμπορικό-οικονομικό αλλά και εξοπλιστικό τομέα .

Ωστόσο αυτό συγκεντρώνει μηδαμινές πιθανότητες να συμβεί.

Στρατικοποίηση του ψευδοκράτους

Παράλληλα η Τουρκία θα ενισχύσει τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, με UAV, πολεμικά πλοία και λοιπό στρατιωτικό υλικό, προκειμένου να μπορεί να επιβάλλει τετελεσμένα τη διχοτόμηση της Κύπρου, μετά την αναγνώριση των κατεχομένων από άλλα κράτη που προανέφερα.

Στρατιωτική επιθετική ενέργεια από πλευράς Τούρκων από τα κατεχόμενα, κατά της ελεύθερης Κύπρου αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί ολοκληρωτικά κρίνεται ως απίθανο, το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού θα συναντούσε δυναμική αντίδραση εκτός από την Εθνοφρουρά, από ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ τουλάχιστον.

Σε τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα ρίσκαρε πάρα πολύ ακόμη και  απώλεια των κατεχομένων, αφού ένας συμμαχικός αεροναυτικός αποκλεισμός της Κύπρου από Συμμαχικές δυνάμεις ΗΠΑ-Γαλλίας-Ισραήλ ως αντίδραση, θα έθετε σε  ιδιότυπη ομηρία τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, οδηγώντας τες σταδιακά στην απομείωση της ισχύος και την καταστροφή τους.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι θεωρούμε βέβαιο ότι στις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για δυσάρεστες εκπλήξεις στην Κύπρο σε σχέση με το ψευδοκράτος,το μέγεθος των οποίων μπορεί να μην είναι αυτό που ευελπιστούν οι Τούρκοι και οι τουρκοκύπριοι, αλλά ούτε θα είναι μηδενικό ή αμελητέο όπως θα θέλαμε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ