Κυπριακό

Διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους και άμεση στρατιωτική ενίσχυσή του, οι δύο πυλώνες δράσης του Ερντογάν στην Κύπρο εφεξής

"Η Τουρκία θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία στη βόρεια Κύπρο , δήλωσε ο Ερντογάν", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου  Διεθνούς ΜΜΕ  , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η Τουρκία θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη βόρεια Κύπρο αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν τους αμυντικούς περιορισμούς στην Κύπρο, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Ερντογάν είπε ότι η άρση των περιορισμών ήταν «ανεξήγητη ως προς το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken είχε άρει τους αμυντικούς περιορισμούς για την Κύπρο για το οικονομικό έτος 2023.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που παραβλέπουν, ακόμη και ενθαρρύνουν τα βήματα του διδύμου Κύπρου-Ελλάδας που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, θα οδηγήσουν σε μια κούρσα εξοπλισμών στο νησί με αυτό το βήμα», είπε ο Ερντογάν.

«Θα σταθούμε δίπλα. Δεν μπορούμε », είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει ήδη 40.000 στρατιώτες στο νησί και θα τους ενισχύσει με χερσαία, ναυτικά και εναέρια όπλα, πυρομαχικά και οχήματα.

 

 

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο και ότι θα ληφθεί  κάθε  μέτρο για την προφύλαξη για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Ερντογάν.

Η Κύπρος διχάστηκε μετά την τουρκική εισβολή το 1974 

Η ΤΔΒΚ στη βόρεια πλευρά του διαιρεμένου νησιού αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα."

 

Προς επίρρωση των παραπάνω λεγομένων του Ερντογάν, ακολουθεί σχετικό twitter, το οποίο αναφέρει:

"BayraktarTB2  παρατηρήθηκε να "κατεβαίνει" για την αεροπορική βάση Geçitkale,  στη Βόρεια Κύπρο. Η βάση TB2 στο Geçitkale ήταν ανενεργή εδώ και μήνες, πιθανώς λόγω των εργασιών κατασκευής/αναβάθμισης που επρόκειτο να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους."

 

 

Στον αντίποδα των προκλητικών επιθετικών δηλώσεων Ερντογάν, έρχεται  twitter του πανίσχυρου  Αμερικανο-Ισραηλινού λόμπυ JNSA , το οποίο αναφέρει:

"Τώρα που η κυβέρνηση  Μπάιντεν έχει άρει την απαγόρευση πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, η Αμερική μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της ρωσικής και τουρκικής επιθετικότητας στο EastMed εξοπλίζοντας αυτόν τον ζωτικό εταίρο με όπλα κατασκευής των ΗΠΑ"

 

 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι πριν καν στεγνώσει το μελάνι στην ανακοίνωση του Τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Ερντογάν έστειλλε UAV Bayraktar στην βάση  του  Geçitkale,στα κατεχόμενα στην Κύπρο, ενδεικτικό των προθέσεων περαιτέρω ενίσχυσης των στρατιωτικών κατοχικών δυνάμεων.

Οι κινήσεις του Ερντογάν εκτιμούμε ότι θα είναι  παράλληλα οι ακόλουθες:

1. Προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους της ΤΔΒΚ  από τρίτες χώρες.

Σε αυτές συγκαταλέγεται η Συρία, η οποία αν προβεί σε τέτοια ενέργεια θα μπορεί να οριοθετήσει στη συνέχεια την ΑΟΖ της με εκείνη του ψευδοκράτους, παίρνοντας έτσι μερτικό από την πίτα των  θαλάσσιων κοτασμάτων υδρογονανθράκων  της Κύπρου μας.

Φυσικά όταν λέμε Συρία, εννοούμε και Ρωσία ταυτόχρονα. Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία και η Τουρκία θα μπούν σφήνα στις εταιρείες συμφερόντων της Δύσης, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Κύπρου στα κοτάσματά της.

Αποτέλεσμα να περιπλακεί και να καθυστερήσει η τόσο ζωτική από πλευράς ενέργειας εκμεταλλευσιμότητα για την ΕΕ, των Κυπριακών θαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Εφόσον συμβούν τα παραπάνω η Τουρκία θα συνεγείρει τις χώρες του Οργανισμού Τουρκικών χωρών, προκειμένου να προβούν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς και τις χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, με τη συνέχεια αναγνώρισης από άλλες χώρες να έπεται.

2. Στρατικοποίηση του ψευδοκράτους

Παράλληλα η Τουρκία θα ενισχύσει τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, με UAV, πολεμικά πλοία και λοιπό στρατιωτικό υλικό, προκειμένου να μπορεί να επιβάλλει τετελεσμένα τη διχοτόμηση της Κύπρου, μετά την αναγνώριση των κατεχομένων από άλλα κράτη που προανέφερα.

Στρατιωτική επιθετική ενέργεια από πλευράς Τούρκων από τα κατεχόμενα, κατά της ελεύθερης Κύπρου αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί ολοκληρωτικά κρίνεται ως απίθανο, το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού θα συναντούσε δυναμική αντίδραση εκτός από την Εθνοφρουρά, από ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ τουλάχιστον.

Σε τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα ρίσκαρε πάρα πολύ ακόμη και  απώλεια των κατεχομένων, αφού ένας συμμαχικός αεροναυτικός αποκλεισμός της Κύπρου από Συμμαχικές δυνάμεις ΗΠΑ-Γαλλίας-Ισραήλ ως αντίδραση, θα έθετε σε  ιδιότυπη ομηρία τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, οδηγώντας τες σταδιακά στην απομείωση της ισχύος και την καταστροφή τους

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Τρέχουν και δεν φτάνουν”: Μετά τις επιθέσεις με Ουκρανικά Drones αποδείχθηκε γυμνή η προστασία των Ρωσικών “πίσω αεροδρομίων”

Τα ουκρανικά UAV προσπάθησαν να επιτεθούν σε πολλά ρωσικά αεροδρόμια στα μετόπισθεν ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη...