Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Τι μετέφεραν σήμερα οι Τούρκοι στα κατεχόμενα με ολόκληρη εναέρια γέφυρα;-Περίπτωση μεταφοράς BAYRAKTAR στο αεροδρόμιο Τύμπου

Εναέρια γέφυρα στήθηκε στα Κατεχόμενα σήμερα 17 Οκτωβρίου 2022,  με συνεχείς πτήσεις ενός τουρκικού μεταγωγικού αεροσκάφους A400 (ESEN05) και δύο μεταγωγικών C130 (ALEV45, ALEV51).

Η παρουσία αυτών των μεταγωγικών αεροσκαφών δείχνει την μεταφορά στρατιωτικού υλικού στην Βόρεια Κύπρο από τον τουρκικό στρατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για ένα σενάριο που συνάδει απόλυτα με την δήλωση του Ερντογάν περί “ τουρκικής πανοπλίας” για  την Τουρκία από Έβρο μέχρι την Κύπρο, ενάντια στον ελληνισμό.

Το πιο σημαντικό είναι η περίπτωση μεταφοράς BAYRAKTAR στα Κατεχόμενα

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Ν. Ερντογάν, θα μεταφέρει στην Βόρεια Κύπρο και στο αεροδρόμιο της Τύμπου μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου BAYRAKTAR, τα οποία δήθεν θα δωρίσει στις ένοπλες δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων.    

Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροσκάφος κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, δήλωσε πως «επειδή πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βόρεια Κύπρο από όλες τις πλευρές, είτε (η βάση) είναι (στημένη) είτε όχι, τα μαχητικά μας θα βρίσκονται αμέσως στη βόρεια Κύπρο μόλις απογειωθούν από την ηπειρωτική χώρα». «Για μια μόνιμη λύση πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα δεδομένα στο Νησί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τουρκική ιστοσελίδα σε κοινωνικό δίκτυο η Τουρκία, πιθανότατα θα “δωρίσει” μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB-2 και επιθετικών ελικοπτέρων στην ψευδο-”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” ως απάντηση στην άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Δεν γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη πληροφορία αφορά την αλήθεια ή αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο ψυχολογικών επιχειρήσεων αλλά εκτιμάται ότι ανήκει στην σφαίρα του τουρκικού δόγματος για δύο λόγους:

    • Η Άγκυρα ετοιμάζει στην περιοχή της Καρπασίας μια μεγάλη αεροναυτική βάση, ενώ το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου, προορίζεται σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα για βάση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων τύπου BAYRAKTAR.

    • Στο παρελθόν το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είχε “δωρίσει” επίσημα δύο αποβατικά παλαιάς τεχνολογίας στο αποκαλούμενο τουρκοκυπριακό πολεμικό ναυτικό, και η πρακτική της “δωρεάς” οπλικών συστημάτων στο Κατεχόμενο τμήμα είναι πάγια πολιτική της Άγκυρας.   

Οι Τούρκοι δεν θα στείλουν όμως, εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία, εξοπλισμένα με πυραύλους drone στην Κατεχόμενη Κύπρο μόνο για να εκβιάσουν την Λευκωσία, αλλά και για να έχουν φυσική παρουσία στην Α.Μεσόγειο, και κυρίως να κάνουν επίδειξη ισχύς σε κάθε έργο για τον αγωγό East Med.  

Αυτό ήταν και το σχέδιο των Τούρκων κατά τον αρχικό σχεδιασμό για την μεταφορά μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων στο Βόρεια τμήμα της Κύπρου.

Αυτό, από μόνο του αποτελεί ωμή πρόκληση σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, και σίγουρα πρέπει να απαντηθεί με την δημιουργία κοινής αεροναυτικής δυνάμεως, όταν ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού East Med.

Η Λευκωσία λαμβάνει μέτρα για τα τουρκικά UAV

Σε κινήσεις που αποσκοπούν στην εξουδετέρωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones) προχωρά το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά όπως αποκάλυψε ο ΥΠΑΜ Χαράλαμπος Πετρίδης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα  «Κ».

Οι κινήσεις που γίνονται αφορούν την προμήθεια συστήματος το οποίο θα είναι σε θέση να εξουδετερώνει την απειλή από τον αέρα και πιο συγκεκριμένα το ενδεχόμενο να σταθμεύουν σε μόνιμη βάση τουρκικά Drones.

Ο κ. Πετρίδης κληθείς να σχολιάσει από την «Κ» τα αντίμετρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο απάντησε. «Η Εθνική Φρουρά έχει υποχρέωση να προσαρμόζεται σε κάθε νέο εξοπλιστικό σύστημα που ενσωματώνουν οι κατοχικές δυνάμεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με την πρόθεση της Τουρκίας για μόνιμη στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Λευκόνοικο. Το παρακολουθούμε στενά και προσαρμόζουμε τους αμυντικούς σχεδιασμούς μας και με το σενάριο να βρίσκονται τα αεροσκάφη μόνιμα στην Κύπρο, περιλαμβανομένων και των αντιμέτρων". 

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία δημιουργεί ναυτική κοντά στην Αμμόχωστο, η οποία σε συνδυασμό με αυτές της Αλεξανδρέττας και της Μισράτας στην Λιβύη, θα ελέγχουν ολόκληρη την Α.Μεσόγειο ώστε να μην βλαφτούν τα τουρκικά συμφέροντα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...