Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Ο ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας αναφέρει ως σημείο εκκίνησης της πενταμερούς για το Κυπριακό την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

Πίσω από την ξύλινη γλώσσα της πολιτικής και της διπλωματίας αν κάποιος ξέρει να την διαβάζει κρύβονται οι μελλοντικές εξελίξεις.

Αυτές αποκαλύφθηκαν  στη βουλή των κοινοτήτων, όταν ρωτήθηκε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ν. Ράαμπ αν  το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο θα μετέχει στην άτυπη σύνοδο για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα θέσει ως μόνη θέση για λύση την δημιουργία διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Η απάντησή του  ήταν ότι “η διζωνική-δικοινοτική Ομοσπονδία είναι το σημείο εκκίνησης” ως λύση για το Κυπριακό, κάνοντας λόγο για ανάγκη επίδειξης ευελιξίας  και πραγματισμού  και αναφέροντας ότι” δεν πρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με προϋποθέσεις, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία  για συνεχή και ανθεκτική ειρήνη  στην Κύπρο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα παραπάνω οι κρίσιμες λέξεις κλειδιά είναι σημείο εκκίνησης, ευελιξία, πραγματισμός,  χωρίς προϋποθέσεις.

Αναλύοντας τες θα δούμε τι μας λέει ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Σημείο εκκίνησης, είναι το σημείο από το οποίο θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, άρα δεν αποτελεί τη μόνη θέση της Μ. Βρετανίας  για το Κυπριακό η διζωνική-δικοινοτική Ομοσπονδία, αφού θα υπάρχει και σημείο κατάληξης στο οποίο μας οδηγούν οι επόμενες λέξεις

Ευελιξία-πραγματισμός. Άραγε τι είδους ευελιξία χρειάζεται στην πενταμερή σύνοδο για το Κυπριακό, εφόσον οι αποφάσεις του ΟΗΕ είναι όλες ίδιες και κάνουν λόγο για την μόνη αποδεκτή λύση που είναι η δημιουργία δικοινοτικής-διζωνικής Ομοσπονδίας; Συνεπώς, θα συζητηθεί ενδεχομένως και άλλη λύση. Η λέξη πραγματισμός σημαίνει να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί τώρα, που έχουν  δηλαδή παράνομα εποικιστεί τα κατεχόμενα και υπάρχει ο τουρκικός  κατοχικός στρατός στην Κύπρο

Χωρίς προυποθέσεις. Αυτό είναι το “κερασάκι στην τούρτα”, αφού έτσι εμμέσως πλην σαφώς καταργείται στις συνομιλίες της πενταμερούς οτιδήποτε προγενέστερο κεκτημένο-προύπόθεση και συνεπώς ότι η όποια λύση θα πρέπει να εδράζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ για διζωνική-δικοινοτική Ομοσπονδία.

Συμπέρασμα, η θέση της Μ. Βρετανίας για το Κυπριακό  συνοψίζεται με βάση τα παραπάνω ως εξής:

Η Μ. Βρετανία θα ξεκινήσει στηρίζοντας  ως λύση αρχικά την δημιουργία διζωνικής Ομοσπονδίας. Ωστόσο εφόσον, που σίγουρα, Τουρκία και Τουρκοκύπριοι την απορρίψουν, τότε η Μ. Βρετανία θα επιδείξει ευελιξία και με βάση τον πραγματισμό που θα πρέπει να έχει η όποια λύση, θα εξετάσει χωρίς προυποθέσεις την όποια άλλη λύση πέσει στο τραπέζι.

Τι μας θυμίζει αυτό, τι μας θυμίζει;

Α ναι την Τουρκική και τουρκοκυπριακή πρόταση της λύσης των 2 κρατών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης