Κατεχόμενα
Κυπριακό

Άγκυρα και Κατεχόμενα παίζουν “άμυνα” ενόψει ΟΗΕ για το σχέδιο δύο κρατών

Η Τουρκία και τα κατεχόμενα θα επιδιώξουν να συντονίσουν τις θέσεις τους σχετικά με τα μελλοντικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίλυση του Κυπριακού πριν από τις συνομιλίες 5 + 1, καθώς η Άγκυρα προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσουν να βασίζονται σε μια «δοκιμασμένη και εξαντλημένη διαδικασία» που απέτυχε να επιλύσει η διαφωνία της Κύπρου για «περισσότερα από 50 χρόνια», αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Με αυτό το σκεπτικό Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι προσπαθούν να “παίξουν άμυνα” στις σοβαρές πιέσεις από ΗΠΑ-ΟΗΕ και ΕΕ για το κυπριακό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ταξιδέψει στο νησί την 1 και 2 Φεβρουαρίου, όπου θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με την ηγεσία των Κατεχομένων , συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων  Ερσίν Τατάρ και του ψευδο-ΥΠΕΞ  Ταχσίν Ερτουσρουλούγλου.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τις τουρκοκυπριακές αρχές για να συζητήσουν τα θέματα στην κοινή μας ατζέντα, ιδίως το Κυπριακό», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή ανακοίνωση το Σαββατοκύριακο.

Η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ έρχεται αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσκαλέσει τους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους καθώς και τις τρεις εγγυήτριες χώρες Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες μορφής 5 + 1.

Το φόρουμ θα παρέχει την ευκαιρία σε όλα τα μέρη να εκφράσουν τις αντίστοιχες απόψεις τους και να δουν εάν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος των δεκαετιών.

Οι Τουρκοκύπριοι υπογραμμίζουν ότι δεν θα συζητήσουν το σενάριο ομοσπονδίας με την Ελληνοκυπριακή πλευρά και δηλώνουν ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η έγκριση λύσης δύο κρατών.

Η Τουρκία υποστηρίζει τους Τουρκοκύπριους και προτρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να υιοθετήσει μια νέα γλώσσα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε όμως ότι έχει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

«Η εντολή αυτή αναφέρεται ρητά σε διζωνική δικοινοτική λύση. Προφανώς αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τη συνάντηση των διαπραγματευτών που συγκαλούμε, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Είμαι πάντα έτοιμος να πάω στο ΣΑ κι αν υπάρχει συμφωνία των μερών διευρύνοντας το πεδίο των διαπραγματεύσεων, θα ερμηνευθεί ως κοινή συμφωνία» εξήγησε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε ότι το πρώτο βήμα είναι να φέρει τα μέρη μαζί, να τα ακούσει και να δει το αποτέλεσμα της συζήτησης.
«Το γεγονός ότι εμμένω στην εντολή που έλαβα, δεν σημαίνει ότι δεν είμαι ανοιχτός να ακούσω τον καθένα, να λάβω τα συμπεράσματα της συζήτησης στη βάση του οτιδήποτε τα μέρη έχουν ως κοινή άποψη για το μέλλον», πρόσθεσε.

Δύσκολα τα πράγματα ενώ η στάση της Βρετανίας θα παίξει πιθανόν αποφασιστικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ