Κυπριακό

Έντονη ανησυχία στην Άγκυρα: ''Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατό στην Κύπρο''

Ο Τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος και υπουργός ''Εξωτερικών'' Kudret Ozersay αξιολόγησε τις εκτιμήσεις σχετικά με την απόφαση του Κογκρέσου, να άρει το εμπάργκο όπλων στο ελληνικό κομμάτι του νησιού, και να στείλει στρατεύματα στο νησί.

"Αυτή η κίνηση γίνεται για να μειωθεί η ρωσική επιρροή στην περιοχή. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούνται για τα καλά πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο, υλοποιώντας ένα ακόμη βήμα προς το αδιέξοδο και την ένταση και όχι προς την λύση στην Κύπρο ", ανέφερε ο ίδιος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δημοσιογράφος Alper Urus του Haberturk μίλησε με τον Αντιπρόεδρο της ''Κυβέρνησης'' και ''ΥΠΕΞ'' των κατεχομένων κυπριακών εδαφών Kudret Ozersay, σχετικά με τη δράση των αμερικανικών στρατευμάτων στο ελληνικό τμήμα.

Ο Ozersay δήλωσε: "Οι ΗΠΑ θα έρθουν για να υλοποιούν στρατιωτικές εκστρατείες από το νησί. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας, η αμερικανική στρατιωτική δύναμη,που λέγεται ότι θα εγκατασταθεί στο ελληνικό τμήμα, θα αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη του στρατού των ΗΠΑ και θα έχει την ικανότητα άμεσης αντίδρασης, οπουδήποτε απαιτηθεί στην περιοχή.

Αυτοί οι στρατιώτες θα αναλάβουν δράση σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από την Κύπρο, όπως σε περιπτώσεις μιας έκτακτης εκκένωσης Αμερικανών πολιτών και διπλωματών από την Μέση Ανατολή κά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά εδώ πρέπει να τονίσουμε το εξής. Μετά την απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, για την αποστολή στρατευμάτων των ΗΠΑ στο νησί, όλα μεταβλήθηκαν ριζικά. Αυτό το βήμα θα μπορούσε να είναι η αρχή για μια μεγαλύτερη ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο νησί.

Πιστεύω όμως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν δύο πράγματα ως μέρος της πολιτικής τους.

Πρώτον, την αποστολή στρατευμάτων στο ελληνικό τμήμα, το οποίο είναι ένα βήμα προς τη μείωση της ρωσικής επιρροής στο νησί.

Το θέμα θα είναι ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία δεν θα μπορούν να εισέλθουν και να ανεφοδιαστούν στα λιμάνια της Κύπρου, ενώ θα μπλοκαριστούν και οι Ρώσοι ολιγάρχες, αφού θα ελέγχονται τα "μαύρα χρήματα" που διακινούσαν".

Δεύτερον, υπήρχαν αρκετοί Έλληνες που δέχονταν και διακινούσαν αυτά τα “μαύρα χρήματα”. Έτσι οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο στα μαύρα χρήματα της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης. Αυτό θα παρεμποδίσει τη μεταφορά κεφαλαίων προς τις ελληνοκυπριακές τράπεζες, με σκοπό να περιοριστεί η ρωσική επιρροή.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν μεγάλες εντάσεις στην Κύπρο, αλλά θα μεταβάλλουν την πολιτική τους λαμβάνοντας οριστικά θετική θέση ως προς την ελληνική πλευρά'', καταλήγει ο ίδιος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφόσον υλοποιηθούν όλα αυτά, το σύστημα των εγγυήσεων στο οποίο συμμετέχουν Βρετανία και Τουρκία θα ακυρωθεί και την ασφάλεια του νησιού θα την αναλάβει το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι ΗΠΑ.

Αυτό θα έδινε την δυνατότητα άμεσης στρατιωτικής παρέμβασης της Αθήνας σε οποιεσδήποτε τουρκικές προκλήσεις και οι Τούρκοι θα σκεπτόντουσαν διπλά ότι και να επιχειρούσαν.

Το πιο σημαντικό όμως θα ήταν η εκδίωξη μελλοντικά των τουρκικών δυνάμεων,και η ανεξαρτησία του νησιού στα πρότυπα της Κρήτης το 1905, αυτό φοβούνται οι Τούρκοι τίποτε άλλο.   


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ