Αρχείο

«Βόμβα» Αμερικανικού ΜΜΕ: «Η Ουάσινγκτον στέλνει οπλικά συστήματα σε Ελλάδα-Κύπρο» - «Στόχος η αντιμετώπιση Τουρκίας- Ρωσίας»

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας

Νέες εξελίξεις πολύ σοβαρές έχουμε και για την χώρα μας από το σχέδιο του Κογκρέσου, καθώς αναμένεται ραγδαία στρατιωτική αναβάθμιση Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, με σκοπό την αντιμετώπιση Τουρκίας-Ρωσίας στην Α.Μεσόγειο με αφορμή τον αγωγό East Med, αναφέρει έγκυρο αμερικανικό ΜΜΕ, βάζοντας “φωτιά’ σε ολόκληρη την περιοχή μας. 

Βέβαια οι ΗΠΑ παίζουν τα δικά τους παιχνίδια. Η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκοπεί από την Μόσχα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα είναι στην ουσία ένα έγκλημα.

Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν τις ηγεμονικές προθέσεις Τουρκίας και Ρωσίας όπως αναφέρουν, επενδύοντας σε ένα ειδικό σχέδιο στην περιοχή της Μεσογείου, με το οποίο θα ενισχυθούν σημαντικά στον στρατιωτικό τομέα οι  σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Το Κογκρέσο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα μέρος ενός πακέτου αμυντικών δαπανών ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο καθιστά τις Η.Π.Α. τον βασικότερο παράγοντα στην αγορά και διακίνηση φυσικού αερίου στην περιοχή της Μεσογείου  μέσω της εταιρικής σχέσης που αφορά την κοινοπραξία του αγωγού East Med, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων Ελλάδος και Κύπρου.

Το αμερικανικό νομοσχέδιο αναφέρει ρητώς και κατηγορηματικώς την μεγάλη αμυντική ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών με την Ελλάδα, ακυρώνει το εμπάργκο όπλων για την Κύπρο και επαναβεβαιώνει την δέσμευση των ΗΠΑ έναντι των χωρών αυτών, θέτοντας τους συμμάχους αυτούς μαζί με το Ισραήλ σε μια τέτοια σημαντική θέση, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν τον "έλεγχο" των περιφερειακών φιλοδοξιών της Τουρκίας”, αναφέρει το αμερικανικό ΜΜΕ .

"Με την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο και την επέκταση της αναγκαίας εξωτερικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, αυτή η νομοθεσία προωθεί μια συνολική προσέγγιση στη σταθερότητα των βασικών περιφερειακών εταίρων", δήλωσε ο Γερουσιαστής Marco Rubio .

Ο γερουσιαστής Bob Menendez (D-N.J.), μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και συν-συγγραφέας του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι η νομοθεσία «σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας ημέρας για τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η ανακάλυψη μεγάλων πεδίων φυσικού αερίου στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει τη δυναμική της ενίοτε ασταθούς περιοχής, φέρνοντας τις ΗΠΑ σε μόνιμη θέση στην περιοχή.

Αν αποκωδικοποιούμε σωστά το αμερικανικό νομοσχέδιο, τότε ο ελληνικός στρατός θα παραλάβει σε λογικό χρονικό διάστημα πλέον, πολύ κρίσιμα αμυντικά συστήματα, όπως πιθανόν, νέους  πυραύλους MLRS, αεροσκάφη F-35, άρματα μάχης M1 Abrams, αλλά ακόμα και πολεμικά σκάφη, σε τιμές πολύ χαμηλές.

Οι ΗΠΑ ως γνωστόν θα παροπλίσουν μεγάλο αριθμό αντιτορπιλικών Arleigh Burke που διαθέτουν σύστημα AEGIS και πυραύλους Cruise με εμβέλεια 1000χλμ, τα οποία διστάζουν προς το παρόν να τα παραχωρήσουν στο ελληνικό ΠΝ.

Οι συζητήσεις όμως συνεχίζονται και ότι και να πούμε προς παρόν δεν θα είναι έγκυρο, μιας και το ελληνικό γενικό επιτελείο αναζητά λύση που θα βάλει τα πράγματα στην σωστή θέση τους, χωρίς να προβεί σε μεσοβέζικες λύσεις.

ΟΙ ΗΠΑ, όπως αναφέρθηκε από τον ελληνικό τύπο, θα παραχωρήσουν 4 ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας Sikorsky SH-60 Seahawk και 4 σκάφη ειδικών επιχειρήσεων MARK IV, τα οποία θα προσδώσουν μεγάλη ισχύ στην ΜΥΚ για επιχειρήσεις στα νησιά μας.

Έχοντας όμως όλα αυτά τα οπλικά συστήματα σε εύλογο χρονικό διάστημα στην κατοχή τους οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα αναδιοργανωθούν και θα είναι σε ακόμα πιο ισχυρή θέση, έναντι των τουρκικών προκλήσεων, μεταβάλλοντας την όλη κατάσταση στην περιοχή μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ