Εσωτερική Ασφάλεια

Δεν απειλεί...θα το κάνει πράξη ο Ερντογάν! "Προχωράμε για δύο κράτη στην Κύπρο"

Μια απειλητική σκιά απλώνεται πάνω από την Κύπρο, καθώς η Τουρκία, με αμείλικτη αποφασιστικότητα, κλιμακώνει τη ρητορική της. «Είμαστε εγγυήτρια δύναμη και μπορούμε να κάνουμε όσα κάναμε στο παρελθόν», δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ανακαλώντας μνήμες από την εισβολή του 1974 που ακόμα στοιχειώνει το νησί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 30 Απριλίου, επανέλαβε την αδιάλλακτη στάση του για τη λύση των δύο κρατών, προαναγγέλλοντας την επίσκεψή του στη Βόρεια Κύπρο το Σάββατο. «Αυτό το Σαββατοκύριακο, η ομάδα του TEKNOFEST θα μεταβεί στην Κύπρο. Πρώτα ο Θεός, θα είμαστε στη Βόρεια Κύπρο», δήλωσε, υμνώντας τα «αξιοζήλευτα» έργα της Άγκυρας, όπως το κτίριο της Βουλής και της Προεδρίας, καθώς και τα σχέδια για δικαστήρια και εθνικούς κήπους. Κάθε λέξη του αντηχεί σαν προάγγελος μιας μόνιμης διχοτόμησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πιστεύουμε ότι με μια λύση δύο κρατών μπορούμε να αφήσουμε πίσω τα ιστορικά προβλήματα», είπε ο Ερντογάν, επιμένοντας στην αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» (ΤΔΒΚ), ενός ψευδοκράτους που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. «Δεν θα αφήσουμε ποτέ την ΤΔΒΚ μόνη. Είναι ιστορική και ανθρωπιστική μας ευθύνη να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε, καλώντας τον «τουρκογενή κόσμο» να σταθεί στο πλευρό τους.

 

Απειλές και Ιστορικές Αναφορές

Η τουρκική ρητορική παίρνει ακόμα πιο σκοτεινές αποχρώσεις με τις δηλώσεις του υπουργείου Άμυνας. «Δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Μεσόγειο», ανέφεραν, τονίζοντας ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της», παραπέμποντας στις επεμβατικές ενέργειες του παρελθόντος. Η αναφορά στην «ειρήνη» και τη «σταθερότητα» μοιάζει κούφια, καθώς οι πηγές κατηγορούν την ελληνοκυπριακή πλευρά για «ρητορικές μίσους» και «αναβίωση της τρομοκρατικής νοοτροπίας της ΕΟΚΑ», παρουσιάζοντας το όραμα των δύο κρατών ως «δίκαιο και ρεαλιστικό».

 

Η Τουρκία επικαλείται τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, που της δίνει δικαιώματα ως εγγυήτρια δύναμη, για να δικαιολογήσει τη στάση της. Ωστόσο, η επίκληση αυτή θεωρείται από πολλούς ασύμβατη με το σύγχρονο διεθνές δίκαιο, καθώς παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ορίζεται από ψηφίσματα του ΟΗΕ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιμονή της Άγκυρας στη λύση των δύο κρατών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα, που υποστηρίζει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως τη μόνη βιώσιμη λύση. Η πρόσφατη απόρριψη του τουρκικού αφηγήματος από τέσσερα τουρκογενή κράτη (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν), που αναγνώρισαν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί διπλωματικό πλήγμα για τον Ερντογάν. Παρά τις αποτυχίες, η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση, με δηλώσεις που υπαινίσσονται στρατιωτική ετοιμότητα και αδιαπραγμάτευτη στήριξη στο ψευδοκράτος.

 

 

Η επίσκεψη του Ερντογάν στη Βόρεια Κύπρο, μαζί με την επίδειξη ισχύος μέσω έργων υποδομής και φεστιβάλ όπως το TEKNOFEST, στέλνει ένα μήνυμα: η Τουρκία δεν προτίθεται να υποχωρήσει. Η Κύπρος παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι, με την απειλή της διχοτόμησης να γίνεται ολοένα πιο απτή. Το ερώτημα που πλανάται είναι αν η διεθνής κοινότητα θα μπορέσει να αποτρέψει έναν ακόμα κύκλο έντασης ή αν το νησί θα βυθιστεί βαθύτερα στη σκιά της τουρκικής φιλοδοξίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ