Εσωτερική Ασφάλεια
Ενημερώθηκε στις:

Στο έλεος της πυρκαγιάς η Δαδιά: Συνεχείς αναζωπυρώσεις-Η φωτιά απειλεί παρθένα δάση και φωλιές σπάνιων αρπακτικών (βίντεο)

Η πυρκαγιά που καίει για δεύτερη ημέρα στον δήμο Σουφλίου, προϊδεάζει για μία πραγματικά δύσκολη νύχτα.

Με συνεχείς αναζωπυρώσεις και εναλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου, το πύρινο μέτωπο οδηγείται νότια προς τη Λευκίμη, βόρεια προς τη Δαδιά, και ταυτοχρόνως δυτικά, προς το κεντρικό τμήμα του πυρήνα προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου βρίσκονται και οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών πτηνών.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, οι πυροσβέστες δημιουργούν θέσεις άμυνας στα τρία σημεία, που έφυγε η πυρκαγιά, εξωτερικά της περιμέτρου (βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά). Έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα και ΕΜΟΔΕ και έχουν αναπτυχθεί ήδη στο βορεινό κομμάτι, όπου θα εργαστούν μέχρι το πρωί. Στόχος, να επανέλθουν στην αρχική περίμετρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με το πρώτο φως αρχίζουν τα τοπικά εναέρια (2 PZL, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 Chinoock). Θα ακολουθήσουν 3 Erickson με 20' διάφορα, 2 CL415 και ένα ΑΒ214. Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 συντονιστικό.

Σύμφωνα με στελέχη της δασικής υπηρεσίας και τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, η πυρκαγιά ακολουθεί μία ανεξέλεγκτη πορεία, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, που σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την επιχείρηση κατάσβεσής της από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά την ισχυρή συγκέντρωση των τελευταίων (320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή και εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας, μηχανημάτων έργου και πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ. και υδροφόρων ΟΤΑ).  

Υπενθυμίζεται ότι για τη φωτιά στην περιοχή Δαδιά Έβρου, που μαίνεται ανεξέλεγκτη, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά δεν εξελίσσεται καλά, καθώς έκανε μια κηλίδωση πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας. Λόγω του δύσβατου της περιοχής (πυκνή τραχεία πεύκη) είναι δύσκολη η πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις.

Αυτή τη στιγμή το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά, προς παρθένες δασικές εκτάσεις, και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo, κοπάζουν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες στην περιοχή, ωστόσο αναμένεται νέα επιδείνωση ως προς την έντασή τους, από τις 9 το πρωί του Σαββάτου.

Δείτε βίντεο του iefimerida gr από τις επιχειρήσεις του στρατού:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...