Εσωτερική Ασφάλεια
Ενημερώθηκε στις:

Εnergizing Greece: Η Ελλάδα στην ενεργειακή σκακιέρα με την Αλεξανδρούπολη ως στρατηγικό κόμβο

Ηχηρά αλλά και Ισχυρά μηνύματα από κυβερνητικά στελέχη αλλά και επιχειρηματίες που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά της ενέργειας και της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια καθώς και από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, εστάλησαν από το βήμα του Energizing Greece. Η Αλεξανδρούπολη και ο γεωστρατηγικός της ρόλος κυριολεκτικά πρωταγωνίστησαν στην εκδήλωση, όπως αναφέρει το pameevro.gr.

Ισχυρά μηνύματα από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματίες που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά της ενέργειας και της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια καθώς και από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, εκπέμφθηκαν από το βήμα του  Energizing Greece.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, όπου πήραν τον λόγο μεταξύ άλλων οι υπουργοί Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, καθώς και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης, σχετικά με το ρόλο των λιμανιών στην εθνική οικονομία, η στρατηγική θέση των λιμανιών της Ελλάδας συνδέεται με το διεθνές εμπόριο, με τη χώρα μας να διαθέτει πάνω από 900 λιμάνια, τα 700 ενεργά.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσθεσε, έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των λιμανιών και τη διασύνδεση αυτών με την οικονομία. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη, τη χαρακτήρισε μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας και λιμάνι ιδανικό για τον στρατό των ΗΠΑ, που προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών εταιρειών - με το ΤΑΙΠΕΔ να συζητά με διάφορους ενδιαφερόμενους. Για την κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης, τα λιμάνια είναι οδηγοί ανάπτυξης είναι οδηγοί ανάπτυξης και για τις τοπικές κοινωνίες και τις οικονομίες τους και συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ανάπτυξη των λιμανιών στα νησιά της πατρίδας μας.

Μιλώντας για τη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, έκανε λόγο για μεγάλες προοπτικές για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ και για κοινά συμφέροντα σε Βαλκάνια και στις περιοχές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα. Όπως πρόσθεσε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια και θα γίνει βασικός κόμβος για καθαρή ενέργεια, που θα προωθείται στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης σε διάφορα επίπεδα, και έκανε λόγο για τις δύο αμερικανικές εταιρείες (Black Summit και Quintana), οι οποίες συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, εκφράζοντας την ελπίδα να τα καταφέρουν επισημαίνοντας πως θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στις υψηλές τιμές αερίου, λέγοντας πως η Ρωσία συμβάλλει σε αυτό και ότι η Αλεξανδρούπολη θα μπορούσε να αποτελέσει λύση, με την Ελλάδα και τα βαλκανικά κράτη να συνεργάζονται, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σπάσιμο του μονοπωλίου του αερίου. Στο μέλλον, πρόσθεσε, η Αλεξανδρούπολη θα παίξει σημαντικό ρόλο hub για καθαρή ενέργεια και καθαρό LNG, υπογραμμίζοντας πως η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στην ενέργεια συμβάλλει στην σταθερότητα και τη δημοκρατία, και η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στην καρδιά αυτής της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, βουλευτής Έβρου της ΝΔ, σημείωσε πως ο Έβρος είναι ένας νομός που ελπίζουμε να συναντηθεί με την νέα «θαλάσσια Εγνατία». Χαρακτηρίζοντάς τον ως φαροστάτη της ελληνικής επικράτειας. είπε πως ο στρατηγικός και σταθεροποιητικός χαρακτήρας αντικατοπτρίζεται και στην ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ «ενισχύουν το στρατηγικό μας αποτύπωμα σε ευαίσθητες περιοχές όπως στον Έβρο», τόνισε πως η επιλογή της Αλεξανδρούπολης αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική της θέση, με τον τοπικό λιμένα να μετατρέπεται σε «νέα Σούδα» και να μετεξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ενισχύει τη διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα με την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στον Εβρο και στη Θράκη, είπε, συντελείται μια ενεργειακή κοσμογονία, ενώ η παρουσία των συμμάχων μας στην Αλεξανδρούπολη είναι «ηχηρή», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τον Έβρο ως «ασπίδα της Δύσης» που αναχαιτίζει επιθέσεις μισαλλοδοξίας και υβριδικού πολέμου. «Για πρώτη φορά οι συμμαχικές δυνάμεις σφραγίζουν τα σύνορά μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο συνέδριο του Energizing Greece συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, περιγράφοντας το ενεργειακό προφίλ της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου ενώπιον ενός σημαντικού κοινού.

Για το Επιμελητήριο Έβρου είναι σημαντικό να κοινωνήσουν όλοι τις αλλαγές που συντελούνται στην Αλεξανδρούπολη και ανακλαστικά αφορούν όλη τη Θράκη, καθώς πλέον βρισκόμαστε στο στάδιο υλοποίησης της επί χρόνια «λεγόμενης» μετατροπής της πόλης σε ενεργειακό κόμβο.

Από την επιμελητηριακή σκοπιά, οι συντελούμενες αλλαγές συνεργούν στην προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος. Η ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής μας αποτελεί ταυτόχρονα και οχύρωση της θέσης της γεωγραφικά και στρατηγικά και πλέον κατοχυρώνει την θέση της στον ενεργειακό και επενδυτικό χάρτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ