Εσωτερική Ασφάλεια

''Κόλαση'' στο Ιράν - Διαδηλωτές στην Τεχεράνη: «Θάνατος στον δικτάτορα!»

Για  έκτη συνεχή ημέρα, βγήκαν στον δρόμο οι διαδηλωτές στο νοτιοδυτικό Ιράν, διαμαρτυρόμενοι για ελλείψεις στο νερό με τις εκδηλώσεις βίας να κλιμακώνονται επικίνδυνα, ενώ και στην Τεχεράνη βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά μέσα, δείχνουν κατοίκους να φωνάζουν αντι-κυβερνητικά συνθήματα.

Τα ίδια βίντεο, δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας, να προσπαθούν να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος με δακρυγόνα.

Το πρακτορείο Fars ανέφερε ότι «ταραχοποιοί» πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν αστυνομικό και τραυμάτισαν ένα ακόμη στην πόλη Mahshahr στην γεμάτη πετρέλαιο επαρχία του Khuzestan.

Το Ιράν, αντιμετωπίζει τη χειρότερη λειψυδρία εδώ και 50 χρόνια, η οποία έχει επιφέρει πολλές διακοπές ρεύματος, την ώρα που οι αμερικανικές κυρώσεις επί διοίκησης Τραμπ και οι επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν γονατίσει την οικονομία της χώρας.

Οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων στον βασικό τομέα της ενέργειας, και οι συνταξιούχοι, διαμαρτύρονται για μήνες εν μέσω δυσαρέσκειας για κακοδιαχείριση, ανεργία και πληθωρισμό.

Σήμερα δεκάδες Ιρανοί, έκαναν πορεία  σε έναν μεγάλο δρόμο στην Τεχεράνη τη Δευτέρα, σε απευθείας σύνδεση βίντεο δείχνουν, εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων για έλλειψη νερού στο νοτιοδυτικό Ιράν.

Οι διαδηλωτές, εμφανίζονται στα βίντεο που βαδίζουν στη λεωφόρο Jomhuri Islami,  ή "Λεωφόρος Ισλαμικής Δημοκρατίας", στο Φάρσι  και καλούν την αστυνομία να τους υποστηρίξει. 

Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν αργότερα ειρηνικά, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας έχοντας  μια μεγαλύτερη από την κανονική παρουσία στην πρωτεύουσα του Ιράν, τους υποχρέωσαν να διαλυθούν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε τις διαδηλώσεις, αλλά τους κατηγόρησε για επεισόδια, σε ένα κοντινό εμπορικό κέντρο στη λεωφόρο, γνωστή για τα ηλεκτρονικά καταστήματά της, δημοσίευσε μάλιστα, ένα βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνει την αστυνομία με μοτοσικλέτες και με τα πόδια, σε ένα σημείο να μιλάει στο πλήθος.

Ενώ οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, αρκετοί διαδηλωτές φώναξαν: «Θάνατος στον δικτάτορα!»

Αυτή η φράση, μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψη και τη δίωξη του διαδηλωτή στην Ισλαμική Δημοκρατία, όπου η πολιτική κυβέρνηση εποπτεύεται από τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν εν μέσω διαμαρτυριών, σχετικά με την έλλειψη νερού που πλήττει την επαρχία Khuzestan του Ιράν, μια πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της χώρας. Ακτιβιστές, λένε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι υψηλότερος.

Το Ιράν αντιμετωπίζει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος εδώ και εβδομάδες, εν μέρει για αυτό που οι αρχές περιγράφουν ως σοβαρή ξηρασία. Η βροχόπτωση είχε μειωθεί, κατά σχεδόν 50% τον τελευταίο χρόνο, αφήνοντας φράγματα με μειωμένη παροχή νερού.

Οι διαμαρτυρίες στο Χουζεστάν, έρχονται καθώς το Ιράν, αγωνίζεται με επαναλαμβανόμενες αυξήσεις μολύνσεων στην πανδημία κοροναϊού και καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στη βιομηχανία πετρελαίου του, έχουν ξεκινήσει απεργίες για καλύτερους μισθούς και συνθήκες.

Η οικονομία του Ιράν παρουσίασε σημαντική κάμψη, λόγω των  αμερικανικών κυρώσεων από την απόφαση του τότε προέδρου Donald Trump  το 2018, να αποσύρει μονομερώς την Αμερική από την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης, με τις παγκόσμιες δυνάμεις, συντρίβοντας την αξία του νομίσματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η κρίση του νερού, έχει καταστρέψει τη γεωργία και την κτηνοτροφία και είχε ως αποτέλεσμα διακοπές ρεύματος. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ξέσπασαν διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι αρχές αποδίδουν την κατάσταση σε μείωση των βροχοπτώσεων, λέγοντας ότι πολλές εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας, δεν λειτουργούν και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί, καθώς οι κάτοικοι, χρησιμοποιούν κλιματισμό για να αντιμετωπίσουν την έντονη καλοκαιρινή ζέστη.

Αλλά πολλοί ντόπιοι λένε, ότι το πρόβλημα είναι η κακοδιαχείριση και η διαφθορά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ