Εσωτερική Ασφάλεια

Ιορδανία: Μια οικογενειακή διαμάχη ή μια συνωμοσία που υποστηρίζεται από το εξωτερικό;

Οι Μοναρχίες ανά τον κόσμο μας συνηθίζουν ανά χρονικά διαστήματα σε ίντριγκες εντός και εκτός παλατιού.

Κανείς δεν περίμενε ότι στην Ιορδανία η διαμάχη μεταξύ των αδελφών θα έθετε τον έναν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο πρώην πρίγκιπας της Ιορδανίας Χαμάζ Μπιν Χουσεΐν τέθηκε υπό κατ 'οίκον περιορισμό με εξαίρεση λόγω προσωπικής διαμάχης με τον αδερφό του βασιλιά Αμπντουλάχ, ή όντως σχεδίαζε να πραγματοποιήσει πραξικόπημα με την υποστήριξη ξένων κομμάτων;

Πολλοί Ιορδανοί εξακολουθούν να ψάχνουν για απαντήσεις από  την Κυριακή μετά από αναφορές, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Ιορδανίας απέτρεψαν μια προσπάθεια του Χαμάζ και ορισμένων από τους συνεργάτες του να ανατρέψουν το καθεστώς του Βασιλιά Αμπντουλάχ.

Αρκετοί Ιορδανοί, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την κυβέρνησή τους που δεν κοινοποιήθηκαν αρκετές πληροφορίες σχετικά με την καταστολή της ασφάλειας. «Πρέπει να βασιστούμε στα ξένα μέσα ενημέρωσης για να μάθουμε για γεγονότα στην Ιορδανία», διαμαρτυρήθηκε ο δημοσιογράφος Ahmed Suleiman που εδρεύει στο Αμάν.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης στην Ιορδανία σταμάτησαν να χαρακτηρίζουν τις δραματικές εξελίξεις στο βασίλειο ως απόπειρα πραξικοπήματος. Αντ’ αυτού, τα μέσα ενημέρωσης και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να μιλούν για την ανατροπή μιας συνωμοσίας για «υπονόμευση της ασφάλειας της Ιορδανίας».

Η κρίση δεν θα έχει καμία επίδραση στις σχέσεις του βασιλείου με το Ισραήλ, δήλωσε πρώην αξιωματούχος της Ιορδανικής κυβέρνησης στο The Jerusalem Post. Επιβεβαίωσε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας της Ιορδανίας, επικοινώνησαν με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους το Σαββατοκύριακο για να τους διαβεβαιώσουν ότι η κατάσταση στην Ιορδανία ήταν «σταθερή και υπό έλεγχο».

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε τις φήμες ότι η καταστολή εναντίον του Hamzah και των φίλων του ήταν αποτέλεσμα μιας ενημέρωσης από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Δεκαέξι Ιορδανοί έχουν τεθεί υπό κράτηση σε σχέση με την υπόθεση, μεταξύ των οποίων ο Μπασέμ Αουδάλαλα, πρώην επικεφαλής του βασιλικού δικαστηρίου και ο Σαρίφ Μπιν Ζαΐντ, μέλος της βασιλικής οικογένειας, δήλωσε ο Safadi. Κατηγόρησε τους κρατούμενους ότι σχεδίαζαν να «υπονομεύσουν την ασφάλεια» της Ιορδανίας.

Ο Safadi κατηγόρησε τη Hamzah ότι έστειλε ένα μήνυμα βίντεο το Σάββατο το βράδυ ως μέρος μιας προσπάθειας «παραμόρφωσης των γεγονότων και απόκτησης συμπάθειας σε τοπικό και εξωτερικό.»

Ένα άτομο με συνδέσμους με «ξένες υπηρεσίες πληροφοριών» επικοινώνησε με τη σύζυγο της Χαμζά και πρότεινε να στείλει ένα αεροπλάνο για να βοηθήσει την ίδια και την οικογένειά της να φύγει από τη χώρα, πρόσθεσε, χωρίς να το αναφέρει.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της Ιορδανίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υποστήριξη που έλαβε ο βασιλιάς από πολλές χώρες.

Ο Αμπντουλάχ έλαβε τηλεφωνήματα την Κυριακή από τους βασιλιάδες του Μαρόκου και του Μπαχρέιν και τους εμίρηδες του Κατάρ και του Κουβέιτ, οι οποίοι εξέφρασαν την «πλήρη αλληλεγγύη» των χωρών τους με την Ιορδανία.

Οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης υποστήριξη για όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις που έλαβε ο Αμπντουλάχ για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ιορδανίας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της Ιορδανίας Πέτρα.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου εξέφρασαν επίσης την πλήρη υποστήριξή τους στον Αμπντουλάχ στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ιορδανία.

Η διαμάχη μεταξύ του Βασιλιά Αμπντουλάχ και της Χαμάζ υπήρξε κοινό  μυστικό σε πολλούς κύκλους στο Αμμάν τα τελευταία χρόνια.

«Πρόκειται για μια προσωπική διαμάχη μεταξύ του γιου μιας αγγλικής βασίλισσας και του γιου μιας αμερικανίδας βασίλισσας», δήλωσε πολιτικός αναλυτής της Ιορδανίας. «Είναι απλώς μια συνηθισμένη διαμάχη μεταξύ του βασιλιά και του αδελφού του. Αλλά κανείς δεν περίμενε ότι η διαμάχη θα κλιμακωθεί σε σημείο που ο βασιλιάς θα διατάξει τον στρατό και τη Μουχαμπράτ [Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών] να επιτεθούν στο παλάτι του πρίγκιπα Χαμάχα και να τον θέσουν υπό κατ 'οίκον περιορισμό.

Η μητέρα του Βασιλιά Αμπντουλάχ είναι η Πριγκίπισσα Μούνα αλ-Χουσεΐν, η δεύτερη σύζυγος του αείμνηστου Βασιλιά Χουσεΐν. Είναι βρετανίδα από τη γέννηση της, γεννημένη Toni Avril Gardner στο Chelmondiston, Suffolk. Παντρεύτηκε τον Βασιλιά Χουσεΐν το 1961. Το ζευγάρι χώρισε 10 χρόνια αργότερα.

Η μητέρα του Hamzah είναι η αμερικανίδα γενετήστρια Queen Noor. Γεννημένη από τη Λίζα Νατζέμπ Χαλάμπυ από συριακή-αμερικανική οικογένεια, ήταν η τέταρτη σύζυγος του βασιλιά Χουσεΐν.

Μετά το θάνατο του Βασιλιά Χουσεΐν το 1999, ο Αμπντουλάχ έγινε βασιλιάς και ο Χαμζά έγινε πρίγκιπας.

Το 2004,  αφαιρέθηκε από τον Hamzah η ιδιότητα  του  διορισμένου κληρονόμου. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Αμπντουλάχ ονόμασε τον μεγαλύτερο γιο του, Χουσεΐν, ως πρίγκιπα.

Έκτοτε, ο Hamzah και η βασίλισσα Noor έχουν επικρίνει τον Αμπντουλάχ και τον κατηγόρησαν ότι προδίδει την επιθυμία του πατέρα του να γίνει ο μελλοντικός βασιλιάς της Ιορδανίας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Αμπντουλάχ, οι αρχές της Ιορδανίας έχουν παρακολουθήσει στενά τον Χαμζά τα τελευταία χρόνια. Οι συναντήσεις του Χαμζά με ηγέτες φυλών, πολιτικούς και επιχειρηματίες προκάλεσαν υποψίες στο βασιλικό παλάτι ότι ο απομακρυσμένος πρίγκιπας δεν ήταν καλός.

Σύμφωνα με τις θεωρίες συνωμοσίας στα αραβικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι από τους στενούς φίλους της Χαμζά είχαν άμεση σχέση με τα ΗΑΕ και τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman.

Οι υποστηρικτές του Χαμζά, ωστόσο, αρνήθηκαν έντονα τον ισχυρισμό ότι σχεδίαζε να ανατρέψει το καθεστώς.

Πολλοί από αυτούς πήγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τον Χαμζά, υποστηρίζοντας ότι ήταν θύμα μιας εκστρατείας λάσπης που διεξήγαγε ο βασιλιάς και ο γιος του, ο Πρίγκιπας Χουσεΐν, για να σιωπήσουν τους επικριτές και να καλύψουν την αχαλίνωτη διαφθορά στο βασίλειο. Κάποιοι περιέγραψαν τον Χαμζά ως «πρίγκιπα της καρδιάς» και κάλεσαν τον βασιλιά να σταματήσει να τον παρενοχλεί.

Στο λογαριασμό της στο Twitter, η βασίλισσα Noor έγραψε στο πρώτο σχόλιο για τα νέα της από τον κατ 'οίκον περιορισμό του γιου της: «Προσεύχεται  ώστε η αλήθεια και η δικαιοσύνη να επικρατήσουν για όλα τα αθώα θύματα αυτής της κακής συκοφαντίας. Ο Θεός να τους ευλογεί και να τους διατηρεί ασφαλείς.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ