Εσωτερική Ασφάλεια

Επεισόδια & στην Μόρια: Καλούν σε ξησηκωμό τους μετανάστες - Σε επιφυλακή οι ΕΔ στα νησιά

 Μάλιστα στο social media γίνεται έκκληση για ξεσηκωμό των μεταναστών στα camp!

Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι με πάνω από 22.000 μετανάστες να είναι σε εγρήγορση μετά από τα τελευταία επεισόδια στην Μυτιλήνη μεταξύ κατοίκων της Λέσβου με μετανάστες και μέλη ΜΚΟ.

Εν τω μεταξύ προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα απέναντι Μικρασιατικά τουρκικά παράλια προς τη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σήμερα Καθαρή Δευτέρα.

Στη Λέσβο από τα χαράματα ως και τις 10.00 το πρωί βγήκαν πέντε βάρκες στις ακτές της Βόρειας και της Ανατολικής Λέσβου με περίπου 200 συνολικά επιβαίνοντες.

Στη Χίο βγήκαν δυο βάρκες με περίπου 70 άτομα. Ενώ στη Σάμο άλλες δυο βάρκες με περίπου 50 επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 1ης Μαρτίου, έως σήμερα το πρωί, Δευτέρα 2 Μαρτίου, δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σημειώθηκαν στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου με την περισυλλογή 89 ατόμων, τρία στη Χίο με τη διάσωση 43 μεταναστών και προσφύγων και ένα περιστατικό στο Φαρμοκήνησι με τη διάσωση 32 ατόμων.

Το ίδιο διάστημα άλλοι 813 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε 20 περιστατικά που σημειώθηκαν σε τέσσερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα 9 περιστατικά σημειώθηκαν στη Λέσβο όπου αποβιβάστηκαν 423 μετανάστες και πρόσφυγες, 6 στη Χίο όπου αποβιβάστηκαν 252 άτομα, 2 στη Σάμο με 85 άτομα, 1 στο Φαρμοκονήσι με 36 άτομα και 2 στη Μεγίστη όπου αποβιβάστηκαν 17 μετανάστες και πρόσφυγες.

Σε επιφυλακή ο στρατός στα νησιά

 

Μετά τις χθεσινές κρίσιμες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ανακλήθηκαν όλες οι άδειες και επέστρεψαν αμέσως όλοι οι αξιωματικοί στις μονάδες τους.

Ήδη παρατηρείται κινητικότητα σε όλες τις θέσεις κλειδιά στο νησί, προκειμένου να σφραγιστούν και διαφυλαχτούν τα σύνορα από την ασύμμετρη απειλή που δέχεται η χώρα μας.

Με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο βελτιώνονται αναμένεται να ξεκινήσει η προσπάθεια ‘’απόβασης’’ μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στα ακριτικά μας νησιά.


Ήδη τα πλοία που έχουν αναλάβει την αποστολή επιτήρησης έχουν αυξηθεί σε αριθμό και ενισχυθεί τόσο με επιπλέον προσωπικό όσο και με συσκευές παρατήρησης και θερμικές κάμερες.

Όπως έχει συμβεί στον Έβρο έτσι και στα νησιά έχουν μεταβεί στελέχη τόσο των Ενόπλων Δυνάμενων όσο και της Ακτοφυλακής, σύμφωνα με το aegeanews.gr.

Ομάδες ανδρών Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και η άριστα εκπαιδευμένη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος έχουν αναλάβει καίριο ρόλο στην επιχείρηση ‘’ανάσχεσης’’ των μεταναστευτικών ροών από τη θάλασσα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ