Εσωτερική Ασφάλεια

Κυβερνητικός "πυρετός" για το προσφυγικό: Σήμερα το έκτακτο ΚΥΣΕΑ - Καταρρέουν οι δομές στα νησιά - Τραμπ & Ερντογάν απειλούν την Ευρώπη

Πανικός επικρατεί στα νησιά με την αιφνιδιαστική αύξηση των μεταναστευτικών ροών και με τις δομές που σιγά σιγά καταρρέουν. Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για σήμερα έχει συγκαλέσει ο πρωθυπουργός.

Εκτός της Τουρκίας, ανοικτές απειλές προς την Ευρώπη εξαπέλυσε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως θα στείλει "πακέτο" τους τζιχαντιστές, δημιουργώντας έτσι σοβαρούς κινδύνους και για τη χώρα μας.

Οι αυξημένες αφίξεις προσφύγων το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει ανησυχία και για αυτό τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει νέα έκτακτη σύσκεψη για σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη που θα ξεκινήσει στις 12:00 θα μετάσχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσος και ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Χαρακτηριστικό της ανησυχίας είναι ότι πρόκειται για την τρίτη σύσκεψη που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για το προσφυγικό, καθώς προηγήθηκε η διυπουργική σύσκεψη στις 5 Σεπτεμβρίου, αλλά και η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου.

Πάνω από 2.300 πρόσφυγες από τη Δευτέρα

Μόνο από τη Δευτέρα έως το μεσημέρι της Παρασκευής, 2.323 πρόσφυγες έφτασαν στα ελληνικά νησιά, παρότι οι καιρικές συνθήκες έχουν αρχίσει να κάνουν πιο επικίνδυνη τη διέλευση αυτών των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα η Λέσβος έχει υποδεχτεί 1.414 άτομα, η Χίος 345 και η Σάμος 564.

Σημειώνεται ότι οι προσφυγικές ροές είχαν σημειώσει αύξηση της τάξης του 9% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη Frontex. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης, ο συνολικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων με προορισμό την ΕΕ τον Αύγουστο έφτασε στους 12.900, από τους οποίους οι 9.300 πέρασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (δηλαδή 3 στους 4 έφτασαν στην Ελλάδα).

ΓΕΕΘΑ: 12.769 υπεράριθμοι στις δομές των νησιών

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 διαμένουν σε 32 δομές διαχείρισης ΕΔ, 40.662 πρόσφυγες και μετανάστες, με δυνατότητα φιλοξενίας 27.893 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου και Κω έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ