Εσωτερική Ασφάλεια

Σφίγγει ο κλοιός στη Λέρο: Πρόσωπα-"κλειδιά" στην υπόθεση αφαίρεσης βαρέος οπλισμού - Κλιμάκιο και της ΕΥΠ στις έρευνες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έρευνες στη Λέρο, με σκοπό οι αρχές να καταλήξουν στο πώς ο ομολογουμένως βαρύς οπλισμός αφαιρέθηκες από τη βάση του Πολεμικού Ναυτικού και με ποιον τρόπο. Ο κλοιός σφίγγει και οι αρχές έχουν καταλήξει σε ένα πρόσωπο-κλειδί που γνώριζε τη διαδρομή και τη λειτουργία της περιοχής. 

Αυτό που μένει είναι να βρεθεί ο οπλισμός και να ξεκαθαρίσει η σκοπιμότητα πίσω από το εν λόγω περιστατικό, καθώς τα πιθανά σενάρια είναι ήδη πολλά.

Από μια τελευταία εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση απώλειας στρατιωτικού οπλισμού από τη Λέρο που γίνεται γνωστή από στρατιωτικές πηγές, προκύπτει ότι η καταγραφή του υλικού είχε αρχίσει περίπου επτά ημέρες νωρίτερα, πριν από τη Δευτέρα που ανακοινώθηκε η απώλειά του.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν πως αυτό δεν έγινε εσκεμμένα προκειμένου να καλυφθεί το γεγονός, αλλά για να γίνει ενδελεχής έλεγχος από τη στιγμή που χτύπησε ο νέος διαχειριστής τον συναγερμό απώλειας του στρατιωτικού υλικού. Οι καταμετρήσεις ξεκίνησαν από εκείνη τη στιγμή ώστε ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο του λάθους κι όταν πλέον ήταν σίγουροι εξεδόθη η ανακοίνωση.

Πάντως ο Αξιωματικός που έφτασε στο νησί της Λέρου και στη συγκεκριμένη μονάδα για ν’ αντικαταστήσει τον διαχειριστή-αποθηκάριο από τις πρώτες καταμετρήσεις που έκανε ο ίδιος διαπίστωσε ότι, άλλα του έλεγαν τα έγγραφα που κρατούσε και άλλα τα μάτια του και εκείνα που μετρούσε, με την ασυμφωνία των στοιχείων να μεγαλώνει. Ο ίδιος φέρεται να έδωσε βαρύτητα στα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, γνωρίζοντας την κρισιμότητα που έχουν κι εκεί βρέθηκε το μεγάλο και σοβαρότατο λάθος.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης νέες πληροφορίες έλεγαν, σύμφωνα με το Hellas Journal, πως έλεγχος εκτός από τον καθιερωμένο του Δεκεμβρίου, είχε γίνει και τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και τότε δεν υπήρχε καμία απώλεια στον οπλισμό, σύμφωνα με την κατάθεση που έχει δοθεί.

Ο αποθηκάριος-διαχειριστής που ήταν να παραδώσει τα κλειδιά στον επόμενο, για το Πολεμικό Ναυτικό και τις αρχές ασφαλείας που έχουν επιληφθεί του συμβάντος, είναι το πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση. Ένα από τα βασικά πρόσωπα που γνώριζε την διαδρομή που θα έπρεπε ν’ ακολουθήσουν οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων ώστε να προμηθευτούν αυτό τον εξοπλισμό.

Σύμφωνα και με στελέχη που είχαν υπηρετήσει στο νησί, για να ανοίξουν οι πύλες αυτές, έπρεπε κανείς να περάσει από τρία διαφορετικά στάδια που σε όλα υπάρχει έλεγχος και σίγουρα δεν μπορεί μόνο ένα άτομο να οδηγήσει προς την αποθήκη στο τμήμα που χρειάζονταν τον οπλισμό.

Άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφερόμενος στην απώλεια οπλισμού από τη Λέρο σημείωσε πως «η συγκεκριμένη απώλεια φαίνεται ότι δεν ήταν μία φορά, αλλά μπορεί να ήταν και περισσότερες φορές. Σταδιακή αφαίρεση λόγω των ευρημάτων που φαίνεται να λείπουν. Αυτές είναι οι ενδείξεις, περιμένουμε την προανάκριση».

Η αποστροφή του λόγου του πως ότι έχει γίνει ήταν σε σταδιακές φάσεις εκτός από τον δόλο προφανώς δείχνει ότι πρόσωπο ή πρόσωπα από τη μονάδα, που ήξεραν τη διαδρομή και τον τρόπο, έφτασαν στο εσωτερικό της αποθήκης. Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει μυστήριο σχετικά με το πώς έχουμε φτάσει στην απώλεια αυτού του σαφώς πολύ βαρέος οπλισμού.

Η έρευνα εστιάζεται γύρω από πρόσωπα που γνώριζαν την λειτουργία όλων αυτών των συστημάτων και αυτά τα πρόσωπα θα συνεχίσουν να απασχολούν την έρευνα, ώστε να βρεθεί η άκρη του νήματος σε αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση.

Ανώτατες πηγές έλεγαν ότι εφόσον από τον Σεπτέμβριο του 2018 τα όπλα ήταν στη θέση τους, σύμφωνα με τον διαχειριστή, το ίδιο και τον Δεκέμβριο, όπως υποστηρίζει ο ίδιος και τα έγγραφα που υπάρχουν, μικραίνει σημαντικά το εύρος των ερευνών στους τελευταίους μήνες.

Κλιμάκιο και της ΕΥΠ στις έρευνες

Κλιμάκιο ανδρών και της ΕΥΠ συμμετέχουν πλέον στις έρευνες των στρατιωτικών Αρχών και της Αντιτρομοκρατικής για την απώλεια πυρομαχικών από την βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο.

Σαν φυσικό ακόλουθο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι και η άρση τηλεφωνικού απορρήτου που αποφασίστηκε να γίνει τουλάχιστον για τα άτομα που βρίσκονται στον κλειστό πυρήνα των βασικών υπόπτων που είναι λιγότερα από δέκα.

Σε ό,τι αφορά την Αντιτρομοκρατική αυτό που έχει γίνει εντελώς ξεκάθαρο πλέον από τις έρευνες στον χώρο είναι ότι δεν έχει βρεθεί το παραμικρό ίχνος εξωτερικής παρέμβασης ή παραβίασης.

Στον όγκο των ερευνών είναι να ελεγχθεί και καρέ-καρέ όλο το διαθέσιμο βιντεοληπτικό υλικό της βάσης, σε μία προσπάθεια επίσης να διαπιστωθεί τι μπορεί να έχει συμβεί.

Το μόνο σίγουρο είναι πως στον συγκεκριμένο χώρο πολύ συγκεκριμένα άτομα είχαν πρόσβαση και αποτελούν τον στενό κύκλο των υπόπτων προς εξέταση αλλά και τα χρονικά διαστήματα που φαίνεται να μην προκύπτουν διαφοροποιήσεις στις καταγραφές οπλισμού.

Οι πρώτες καταθέσεις

Ειδικότερα, και όπως σημειώνει το militare.gr, από το Μάιο και μετά φαίνεται ότι περιορίζεται ο χρόνος κατά τον οποίο έγινε η σοβαρή κλοπή οπλισμού στη ναυτική βάση της Λέρου.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχουν δώσει υπηρετούντες στη βάση και ειδικά ο υπεύθυνος της αποθήκης που παρέδωσε, είχε γίνει καταγραφή υλικών τον περασμένο Μάιο, χωρίς να έχει διαπιστωθεί κάποιο έλλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι τα κουτιά στα οποία βρίσκονταν τα “υλικά” ήταν απαραβίαστα,στον έλεγχο του Μαϊου.

Υπενθυμίζεται ότι ο βαρύς οπλισμός αφορά σε έτοιμα πακέτα για τις ειδικές δυνάμεις του Π.Ν. και η απώλεια που διαπιστώθηκε κατά την παράδοση-παραλαβή της αποθήκης στον νέο υπεύθυνο, είναι: Δύο αντιαρματικά, οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, βραδύκαυστα φιτίλια και υπάρχουν πληροφορίες ακόμα και για νάρκες κατά προσωπικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ