Εσωτερική Ασφάλεια

Ηρωικές προσπάθειες πυροσβεστών στην Εύβοια: Νέες συγκλονιστικές εικόνες από το πύρινο «μέτωπο»


Η μεγάλη φωτιά που για τρίτη ημέρα κατακαίει την Εύβοια μαίνεται ακόμη! Η πυροσβεστική καταβάλλει πραγματικά τεράστιες, συγκινητικές προσπάθειες για να θέσει το πύρινο «μέτωπο» υπό έλεγχο, με τους ανέμους ευτυχώς να είναι πλέον υπέρ της κατάσβεσης.

Σήμερα, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 μποφόρ και το ίδιο αναμένεται και για αύριο, Παρασκευή 16.08.2019, κάτι που αναμφίβολα θα βοηθήσει το έργο της πυρόσβεσης.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η φωτιά έχει «εγκλωβιστεί» σε μια χαράδρα, κάτι που επίσης είναι ένας θετικός παράγοντας. Τα καναντέρ δεν σταματούν τις ρίψεις νερού από αέρος, ενώ τεράστια σκαπτικά μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα για να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού Πλατάνα.

Στο άτυπο κέντρο επιχειρήσεων που έχει στηθεί μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που μαίνεται η φωτιά, οι υπεύθυνοι εργάζονται πυρετωδώς ώστε να καταφέρουν να κερδίσουν την μεγάλη μάχη.

Δείτε τις νέες εικόνες από την φωτιά στην Εύβοια

Μάχη δίχως τέλος με την φωτιά στην Εύβοια!
Μια ακόμα νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι των περιοχών Μακρυμάλλη και Πλατανιά στην Εύβοια, εξαιτίας των αναζωπυρώσεων των μετώπων της πυρκαγιάς. Οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι ενισχυμένες δυνάμεις της πυροσβεστικής μέσα στη νύχτα και η άπνοια επέτρεψαν η φωτιά να περιοριστεί σε μια χαράδρα, πριν από το χωριό Πλατανιά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν πριν από τα μεσάνυχτα και ως το ξημέρωμα κατέβαλαν προσπάθειες να οριοθετήσουν πλευρικά μέτωπα.

Δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη με χωματουργικά μηχανήματα γύρω από το χωριό.

Καίει ακόμη η φωτιά
Την ίδια στιγμή πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται από το παρθένο πευκοδάσος κι έχουν καλύψει όλο τον ορίζοντα. Η φωτιά συνεχίζει να καίει, αν και σε απόσταση από το χωριό.

Οι πρώτες πτήσεις των ελικοπτέρων λίγο πριν από τις 6.30 το πρωί βρήκε τις φλόγες σε ένταση αλλά την πυρκαγιά περιορισμένη στην χαράδρα

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Θανάση Καρακάντζα, «οι ρίψεις νερού των ελικοπτέρων είναι στοχευμένες», ενώ «δεν υπάρχει κανένα άλλο εναέριο μέσο που θα μπορούσε να πετάξει στην επικίνδυνη περιοχή, μέσα στη χαράδρα».

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν σε δύσβατα σημεία τη νύχτα για να περιορίσουν τα μέτωπα που έχειν δημιουργήσει φωτιά.

Χθες βράδυ η πυροσβεστική προχώρησε σε ενίσχυση και ανασύνταξη των δυνάμεων της. Από το πρωί φθάνουν οχήματα και προσωπικό από σχεδόν όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η δύναμη που επιχειρεί στην Εύβοια είναι 198 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και 22 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 172 πυροσβέστες, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Συνέδραμαν στην φωτιά 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Με πληροφορίες από: Ant1.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ