Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Η επίσκεψη Παπασταύρου στις ΗΠΑ “κλειδώνει” την αμερικανική στρατιωτική παρουσία Νοτίως της Κρήτης και εξαφανίζει το Τουρκολιβυκό μνημόνιο

Οι ΗΠΑ μέσω της παρουσίας του ενεργειακού κολοσσού της Chevron, κλειδώνουν την περιοχή Νοτίως της Κρήτης από κάθε τουρκική επιβουλή ή άλλο προκλητικό σχέδιο, μετά την επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, στην χώρα αυτή.  

Ιδιαίτερα εποικοδομητική υπήρξε η συνάντηση του Υπουργού Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, με τον Αμερικανό Υπουργό Εσωτερικών και Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας, Doug Burgum στην Ουάσινγκτον, καθώς επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας τόσο στην άμυνα και την ασφάλεια όσο και στην ενέργεια.

Οι δύο Υπουργοί αναγνώρισαν ότι οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία τους.
Ο κ. Burgum έκανε ειδική αναφορά στον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική σημασία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, καθώς και τη σημασία της ελληνικής ναυτικής παρουσίας στην Ερυθρά Θάλασσα για την ασφάλεια των διεθνών θαλάσσιων οδών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αιχμή τις διασυνδέσεις ενεργειακών υποδομών και τον κάθετο διάδρομο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων που ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον IMEC, όπου η Ελλάδα προβάλλει ως κόμβος με καίριο ρόλο. Ο κ. Παπασταύρου επανέλαβε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί στρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Υπουργός Ενέργειας παρουσίασε στον Αμερικανό ομόλογό του αναλυτικό χάρτη των θαλάσσιων περιοχών που έχουν ήδη προκηρυχθεί για έρευνα και εκμετάλλευση.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών όπως η Chevron και η ExxonMobil καταδεικνύει, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, τόσο την επενδυτική δυναμική όσο και τη γεωπολιτική σημασία των ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων.

Κάτω από την Κρήτη έχουμε κοιτάσματα με κολοσσιαίες δυνατότητες, για την τροφοδοσία της Ευρώπης για τα επόμενα 50 τουλάχιστον χρόνια και αυτό είναι καταλυτικό στις όποιες εξελίξεις από εδώ και στο εξής.   

Η περιοχή αυτή Νοτίως της Κρήτης βρίσκεται μέσα στην εμβέλεια των τουρκικών επιδιώξεων στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά σκοντάφτουν στις έρευνες ξένων κολοσσών και στην ανακοίνωση της Ελλάδος για χωροταξικό σχεδιασμό και ΑΟΖ.

Είναι γνωστό ότι η χώρα κλειδί στα τουρκικά σχέδια είναι η Λιβύη, η οποία είναι χωρισμένη στα δύο, με την δυτική πλευρά να ανήκει στην κυβέρνηση ενότητας με έδρα την Τρίπολη και την Ανατολική πλευρά να ανήκει στον Στρατάρχη Χ.Χαφτάρ.

Η Λιβύη ως γνωστόν, στην πρόσφατη ανακήρυξη ερευνών στην δική της ΑΟΖ, δεν συμπεριέλαβε περιοχές της ελληνικής δυτικής ΑΟΖ, θέλοντας να δείξει ότι δεν επιθυμεί ρήξη ούτε με την χώρα μας, ούτε με τις ΗΠΑ, που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Αυτό φυσικά και δεν άρεσε στην Άγκυρα και στο καθεστώς Ερντογάν, που θα θελήσει να προκαλέσει πιθανόν το επόμενο διάστημα, για αυτό και ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, μετέβη στις ΗΠΑ, για την διασφάλιση της αποτροπής κάθε προκλήσεως.          

Οι εξελίξεις στην περιοχή Νοτίως της Κρήτης τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και αναμένουμε να δούμε πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Καταπέλτης ο Στρατηγός Χουδελούδης! “Ο πόλεμος είναι πολύ κοντά”-“Η τουρκική απειλή αυξάνεται και έκλεισε Σχηματισμός στην πρώτη γραμμή (7η Ταξιαρχία), ενώ άνοιξε στην Κεντρική Μακεδονία”

“Ο πόλεμος είναι πολύ κοντά, έξω από την πόρτα μας και μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Θα πρέπει να είμαστε...