Ενέργεια

Το «παγωμένο» καλώδιο Κρήτης–Κύπρου και η νέα ηλεκτρική σκακιέρα Ισραήλ–Κύπρου μέσω IMEC

Την ώρα που το ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτης Κύπρου φαίνεται να έχει μπει για τα καλά σε βαθιά κατάψυξη (με ορισμένες πηγές να προεξοφλούν ακόμη και τον οριστικό ενταφιασμό του), στο προσκήνιο βγαίνει ξανά ο GSI συνδέοντας το έργο με τον IMEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor) που δημιουργεί γέφυρα εμπορικής διασύνδεσης μεταξύ της Ινδίας με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και φέρνει στο τραπέζι τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το newmoney.gr, το Τελ α Βίβ από σύμμαχος της Αθήνας για να ξεμπλοκάρει το πρώτο τμήμα του έργου (Κρήτη –Κύπρος) ακολουθεί ένα διαφορετικό βηματισμό που είναι η υποστήριξη της διασύνδεσης με την Κύπρο. Η τελευταία αποτελεί και το δεύτερο μισό του GSI για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος. Οι δύο πλευρές (Ισραήλ-Κύπρος) συμφώνησαν τις προηγούμενες μέρες να πέσουν οι υπογραφές εντός του έτους, ώστε το καλώδιο να συνδέσει τις δύο χώρες –και στο μέλλον την Κύπρο με την Ευρώπη.

Το θέμα ανέδειξε το Ισραήλ στις πρόσφατες διμερείς συναντήσεις στην Ιερουσαλήμ του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τις οποίες επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση με μία όμως πιο φαραωνική προσέγγιση που αντιμετωπίζει το έργο στο πλαίσιο του φιλόδοξου πρότζεκτ IMEC.

Όπως ανακοινώθηκε, η διασύνδεση μέσω ηλεκτρικού καλωδίου θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια, ειδικά για το Ισραήλ που αντιμετωπίζεται ως «νησιωτικό κράτος» ενεργειακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H IMEC αποτελεί μια διεθνής πρωτοβουλία υποδομών που στοχεύει στη δημιουργία ενός διαδρόμου διασύνδεσης μεταξύ της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης και αποτελεί πρωτοβουλία που προωθήθηκε με τον ηγετικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για το θέμα αυτό που ρωτήθηκε χθες Δευτέρα 5 Μαίου, ο Κύπριος Πρόεδρος, είπε πως όλες οι συζητήσεις αγγίζουν τις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας και πως υπάρχει εδώ και καιρό μια πρωτοβουλία που στηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τις ΗΠΑ, για τη δημιουργία ενός οικονομικού, σε πρώτη φάση, διαδρόμου από την Ινδία στη Μέση Ανατολή κι από εκεί στην Ευρώπη. Ο Ισραηλινός μάλιστα Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το Ισραήλ θα επιδιώξει άμεσα μια τριμερής συνάντηση με Ελλάδα και Κύπρο για τον GSI.

Ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, τί θα γίνει με τη διασύνδεση Κρήτης –Κύπρου που παραμένει καθηλωμένη ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πέρα από την άποψη ότι το timing εξακολουθεί να μην είναι θετικό. Το πιστοποιεί και ο ΑΔΜΗΕ με την στάση του, ο οποίος έχει τραβήξει «χειρόφρενο» διαρκείας, ζητώντας να μην υπολογιστεί στην αναθεώρηση του εσόδου για το 2025 το επίμαχο έργο. Εν αντιθέσει με το καλώδιο Αττικής – Κρήτης που ζητά να υπολογιστεί στο έσοδο και να περάσει στα τέλη χρήσης δικτύου. Το τελευταίο μπαίνει σε εντατικές δοκιμές λειτουργίας ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία ως το τέλος του έτους.

Σε ότι αφορά το καλώδιο Κρήτης- Κύπρου, τόσο ο Διαχειριστής όσο και η κυβέρνηση τηρούν σιγή ασυρμάτου. Στο παρασκήνιο της υπόθεσης πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά επιχειρεί να διαχειριστεί τις οικονομικές απαιτήσεις της Γαλλικής Nexans που περιμένει εδώ και εβδομάδες την κατάληξη των διπλωματικών επαφών για την τύχη του έργου και όπως φαίνεται το επόμενο επεισόδιο του σήριαλ θα έρθει από αυτό το μέτωπο καθώς οι έρευνες για την πόντιση του καλωδίου είναι ακόμη πολύ μακριά (αν ποτέ υπάρξει συνέχεια) και οι ρήτρες με τις σταλίες για την ακινησία των πλοίων τρέχουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ