Ενέργεια

Έτοιμη για δράση η Ρεβυθούσα! "Γκάζια" για διπλασιασμό υγροποίησης LNG- Τι λένε οι ειδικοί της ενέργειας στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Το εξαιρετικό βιβλίο παραγγελιών πλοίων LNG, το οποίο διαθέτει την υψηλότερη αναλογία παραγγελιών προς υφιστάμενο στόλο, μπορεί να εξηγηθεί με μια απλή πρόβλεψη. Η Clarksons Research προβλέπει διπλή ικανότητα υγροποίησης μέχρι το 2028.

Το βιβλίο παραγγελιών νέας κατασκευής ανέρχεται πλέον στο 40% της υπάρχουσας χωρητικότητας, από 27% στην αρχή του 2021, ενώ το 32% της υπάρχουσας χωρητικότητας είναι ατμοστρόβιλος και υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τον αντίκτυπο των επερχόμενων κανονισμών EEXI και CII.

Η συμφωνία ρεκόρ νεότευκτου αερομεταφορέα LNG έχει παραγγείλει 104 πλοία 17,4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 από τα μέσα Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένων περίπου 30 για το πρόγραμμα νέας κατασκευής του Κατάρ. Τα πλοία μεταφοράς αερίου και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν εκμηδενίσει όλους τους άλλους τύπους πλοίων στα κορυφαία ναυπηγεία της Ασίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι τελευταίες προβλέψεις της Clarksons υποδεικνύουν διπλασιασμό της τρέχουσας ικανότητας εξαγωγής υγροποίησης LNG των 459 τόνων έως το 2028, με 165 εκατομμύρια τόνους ετησίως εξαγωγική ικανότητα τώρα υπό κατασκευή και άλλους 293 εκατομμύρια τόνους σε FEED.

«Η βιομηχανία LNG βιώνει μια σημαντική φάση επέκτασης, με πρόσφατη εστίαση στην ενεργειακή ασφάλεια ενισχύοντας μια υποκείμενη προοπτική ανάπτυξης που υποστηρίζεται από την ασιατική ζήτηση φυσικού αερίου, τη δυναμική της ενεργειακής μετάβασης και ένα σημαντικό πρόγραμμα εξαγωγών LNG», σχολίασε ο Στηβ Γκόρντον (Steve Gordon), διευθύνων σύμβουλος της Clarksons Research.

Ο πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη είχε τεράστιο αντίκτυπο στις εμπορικές συναλλαγές φυσικού αερίου. Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν περίπου κατά 50% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του έτους, με ορισμένες εξαγωγές των ΗΠΑ να εκτρέπονται προς την Ευρώπη και όχι προς την Ασία και να επηρεάζουν τη μέση μεταφορά.

Η Clarksons προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη του εμπορίου LNG της τάξης του 5% το 2022 σε 400 εκατομμύρια τόνους, με την ανάπτυξη τονομιλίων να προβλέπεται στο 3%.

Βασική πύλη εισόδου φ/α η Ελλάδα

«Η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα είναι έτοιμη να παραλάβει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τέλη Αυγούστου. Σχεδόν διπλασιάζεται η αποθηκευτική χωρητικότητα και δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης της εγκατάστασης επανεριοποίησης LNG», αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

Έτοιμη είναι η νέα πλωτή δεξαμενή και θα παραλάβει τον Αύγουστο τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου, δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, που επισκέφθηκε τον τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και επιθεώρησε τη νέα πλωτή δεξαμενή (FSU).

Η δεξαμενή, που κατέφθασε σε χρόνο-ρεκόρ, όπως είπε ο υπουργός, θα αυξήσει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού της Ρεβυθούσας κατά 145.000 κυβικά μέτρα.

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει τις απαραίτητες δράσεις για να θωρακίσει τη χώρα μας απέναντι στο δυσμενές σενάριο της διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Σκρέκας. Όπως σημείωσε, η δεξαμενή διπλασιάζει σχεδόν την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού και με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η επάρκεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο. «Σε συνδυασμό με τους νέους σταθμούς στην Κόρινθο και στην Αλεξανδρούπολη, καθιερώνουμε τη χώρα ως βασική πύλη εισόδου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τριπλασιάζουμε την αποθηκευτική της ικανότητα σε LNG», υποστήριξε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ΔΕΣΦΑ, η Maria Rita Galli, ανώτατη εκτελεστική διευθύντριά του, σημείωσε ότι ο ΔΕΣΦΑ πραγματοποίησε μια σειρά επενδύσεων για την ενίσχυση των υποδομών του και την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ελλάδας για τη σημαντική μείωση της εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία.

«Με την προσθήκη του FSU», είπε, «αυξάνουμε τη συνολική αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας σε 360.000 m2 και συμβάλλουμε αποφασιστικά στη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού μέσω εκφορτώσεων LNG και, γενικότερα, στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, της τεχνικής μας εμπειρίας και των υποδομών μας».

Η χωρητικότητα των υφιστάμενων τριών δεξαμενών στη Ρεβυθούσα είναι 225.000 κ.μ. και με τη νέα δεξαμενή αυξάνεται σημαντικά, όπως επίσης και η ευελιξία της εγκατάστασης ως προς την υποδοχή διαθέσιμων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τι λένε οι ειδικοί στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Την ενεργειακή κρίση, το μέλλον (ή όχι) του EastMed, το Ισραήλ, τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενεργειακή επάρκεια και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου σχολίαζε αποκλειστικά στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο Τσαρλς Έλληνας, πρώην επικεφαλής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων.

«Με τις νέες εγκαταστάσεις εισαγωγής και απο-υγροποίησης LNG, τον αγωγό TAP, αύξηση ΑΠΕ και επιστροφή στον λιγνίτη/ντίζελ, [η Ελλάδα] θα ανταπεξέλθει. Άλλωστε, παρόλο που η Ελλάδα το 2021 εισήγαγε περίπου 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από την Ρωσία, φέτος ήδη μειώθηκε αρκετά, και οι ποσότητες είναι αναλόγως χαμηλές, σε σύγκριση με δυνατότητα παροχής από εναλλακτικές πηγές, κάπου 3 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο. Με το πετρέλαιο η απεξάρτηση είναι αναλόγως πιο εύκολη, λόγω του ότι η διακίνηση του είναι πιο ευέλικτη, κυρίως με πλοία, και υπάρχει ρευστότητα στις διεθνείς αγορές να καλύψουν τις αναλόγως μικρές ποσότητες που θα χρειάζεται η Ελλάδα», εξηγεί. 

«Η σωστή ενεργειακή πολιτική πρέπει να βασίζεται σε ένα συνδυασμό 5 πραγμάτων» ανέφερε μεταξύ άλλων, στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο κ. Φωκίων Εγκολφόπουλος, Καθηγητής στην σχολή Αεροναυπηγικής και Μηχανολογίας στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

«Είναι αδύνατον να δω κάτι αρνητικό στην νέα δομή Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ένα έργο με μεγάλες θετικές επιπτώσεις τόσο για την παροχή ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και για την οικονομία και στρατηγική σημασία της Ελλάδας», αναφέρει.

«Είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα προς την απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία και την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας. Κάτι βέβαια που θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Γιατί δεν έγινε, μπορώ να υποθέσω αλλά δεν επιθυμώ να εκφράσω προσωπικές απόψεις σε θέματα (όπως τα πολιτικά) που έχω επιφανειακές γνώσεις», προσθέτει.

Η Ελλάδα πρόκειται να γίνει ο ευρωπαϊκός κόμβος υδρογόνου, γράφει με τη σειρά του ο Γεώργιος Χατζημαρκάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hydrogen Europe.

«Πράγματι, το υδρογόνο έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την Ελλάδα από έναν εισαγωγέα ενέργειας σε μια αυτάρκη, ενεργειακά αυτόνομη χώρα, με την ανανεώσιμη ενέργεια να αντικαθιστά την προηγουμένως κυρίαρχη ενέργεια με βάση τα ορυκτά», αναφέρει σε άρθρο του στο Linkedin.

«Αν γίνουν τώρα τα σωστά βήματα, η Ελλάδα θα γίνει αναμφίβολα ένας από τους βασικούς κόμβους υδρογόνου, όχι μόνο στην ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει ο ίδιος.

Η ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση, λοιπόν, έχει ανοίξει μια ευκαιρία για την Ελλάδα, να αναλάβει τον κομβικό ρόλο της εξασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης μετά την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά, εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στις σωστές ενέργειες, γεγονός που φαίνεται πράττει. 

Σύσσωμοι οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειες εξηγούν πόσο στρατηγική είναι η υποδομή στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και η ευρύτερη σύναψη ενεργειακών συμμαχιών/συνεργασιών με γειτονικά κράτη όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αλλά και ευρύτερα, όπως η Σαουδική Αραβία. 

https://www.youtube.com/watch?v=qpU4C-p_I-Y

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ