Ενέργεια

Κρήτη: Ψήφος εμπιστοσύνης από τους Αμερικάνους για τα κοιτάσματα

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, ηχηρό μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις, με «ψήφο εμπιστοσύνης» στο υπ’ ατμόν μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις πρόγραμμα ερευνών-αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κρήτη, στέλνουν οι Αμερικανοί!

Παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα και την έντονη φημολογία περί φυγής του, ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ExxonΜobil όχι μόνο δεν αποχωρεί τελικά από τις συμβάσεις παραχώρησης όπως το έκαναν πρόσφατα οι Γάλλοι της Total, αλλά, αντιθέτως, ήρθε σε συμφωνία με τα ΕΛ.ΠΕ. και παίρνει στα χέρια του το γαλλικό μερίδιο στην κοινοπραξία που έχει πάρει τα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια στο Χρηματιστήριο, η αμερικανική ExxonMobil απέκτησε την πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων στις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής Total Energies.

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι Αμερικανοί κατέχουν πλέον πλειοψηφικό ποσοστό 70% στην κοινοπραξία, ενώ αναλαμβάνουν συνάμα και τον ρόλο του εντολοδόχου που κατείχαν πριν αποχωρήσουν οι Γάλλοι της Total. Υπενθυμίζεται ότι στις ερευνητικές κοινοπραξίες στις δύο περιοχές μετείχαν αρχικά οι ExxonMobil και Τotal Energies με ποσοστό από 40% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με το υπόλοιπο 20%. Πριν από τρεις περίπου μήνες, όμως, ο γαλλικός όμιλος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τις συμβάσεις παραχώρησης για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης.

Μετά την αποχώρηση της γαλλικής εταιρείας και τη συμφωνία ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ., που γνωστοποιήθηκε χθες, τα μερίδια στην κοινοπραξία για τα κρητικά κοιτάσματα διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 70% για την ExxonMobil, η οποία θα αναλάβει και τα καθήκοντα του εντολοδόχου που κατείχε η Τotal Energies, και 30% για τα ΕΛ.ΠΕ., μέσω των θυγατρικών που έχει συστήσει για τις έρευνες στις δύο περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις περιοχές έρευνας εκκρεμεί η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών που θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Πρόκειται για περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ. χλμ. (Δυτικά της Κρήτης) και 19.868,37 τετρ. χλμ (Νοτιοδυτικά της Κρήτης). Και στις δύο περιοχές είχε γίνει μια πρώτη σειρά σεισμικών ερευνών το 2012.

Η ανακοίνωση για τη συμφωνία

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε για τη συμφωνία αναφέρονται τα παρακάτω:

«Η “Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχων Α.Ε.”, σε συνέχεια της από 24/5/2022 ανακοίνωσης, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα εξής:

Μετά την ενημέρωση για την απόφαση απόσυρσης της Τotal Energies, οι ανάδοχοι των συμβάσεων μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή “Δυτικά Κρήτης” (Ν. 4631/2019) και στη θαλάσσια περιοχή “Νοτιοδυτικά Κρήτης” (Ν. 4628/2019) διαπραγματεύτηκαν για τη διευθέτηση των σχετικών θεμάτων που προκύπτουν από την εν λόγω αποχώρηση.

Ήδη τα μέρη συμφώνησαν όπως το ποσοστό της Τotal Energies ΕΡ Greece Β.V. (40%) στις συμβάσεις μίσθωσης θα αναλάβουν η ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V. (κατά ποσοστό 75% του 40%) και οι θυγατρικές της εταιρείας “Ελληνικά Πετρέλαια Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων Δυτικά Κρήτης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία” και “Ελληνικά Πετρέλαια Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων Νοτιοδυτικά Κρήτης Ανώνυμη Εταιρεία” (κατά ποσοστό 25% του 40%), με την εκπλήρωση των σχετικών οικονομικών και λοιπών υποχρεώσεων της Total Energies EP Greece B.V.

Ως εκ τούτου, το ποσοστό της ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V., η οποία θα αναλάβει και τα καθήκοντα του εντολοδόχου, θα ανέλθει σε 70% και το ποσοστό των θυγατρικών της εταιρείας σε 30%, σε κάθε μία από τις εν λόγω συμβάσεις.

Σημειωτέον ότι η συναλλαγή, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων Αρχών, δεν αναμένεται να έχει ουσιώδη επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας».

Αποκαλυπτική έρευνα ΙΕΝΕ - «Η πιο πολλά υποσχόμενη περιοχή η Κρήτη»

Η ημερομηνία έναρξης της έρευνας για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε δύο μεγάλα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης ήταν η 10η Οκτωβρίου του 2019.

Σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, πρόκειται για «την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά παράλληλα και τη λιγότερο ώριμη, καθώς είναι αναγκαία η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων».

Σε αυτόν τον καμβά, η παραγωγή δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το 2029. Ο κρίσιμος στόχος, όπως επισημαίνεται από πλευράς ΕΔΕΥ, για την περιοχή της Κρήτης, είναι πρόσκτηση 6.500 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Τον επόμενο χρόνο ακολουθούν οι τρισδιάστατες δονήσεις, ενώ από το 2025 έως το 2026, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις. Ακολουθεί η ανάπτυξη του κοιτάσματος και η διαδικασία της εκμεταλλευσιμότητας (2027-2029).

Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό είχαμε παρέμβαση από το Ινστιτούτο Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που ειδικά για την Κρήτη ανέφερε: «Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της Ε.Ε.».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ