Ενέργεια

Μετά την Κρήτη η ….Greenpeace Greece τα βάζει με ερευνητικό σκάφος που διεξάγει έρευνες στο Κυπαρισσιακό Κόλπο

Μηχανή ακύρωσης ενεργειακών σχεδίων φέρεται να έχει στηθεί κατά της χώρα μας από οργανώσεις με πολλές ανησυχίες περιβαλλοντολογικού χαρακτήρα, και διασυνδέσεις στο εξωτερικό.

Ανακοίνωση της Greenpeace Greece για τις έρευνες στο τεμάχιο 10 στην Κόλπο της Κυπαρισίας


“Πρόσφατα, με έκπληξη και ανησυχία ενημερωθήκαμε για την παρουσία ερευνητικού σκάφους που διεξάγει σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, σε σημεία εντός της περιοχής “οικόπεδο 10”, που έχει παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ για εκμετάλλευση. Σήμερα αποστείλαμε επιστολή από κοινού με το WWF Ελλάς στην εταιρεία καλώντας τη να μας ενημερώσει για την εξέλιξη αυτή, με δεδομένο ότι δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε ένα τόσο εύθραυστο οικοσύστημα, που προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα από το 2018”, καταλήγει η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζουμε ότι οι WWF Ελλάς, η Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» από το 2019 μπλόκαραν και τελικά ακύρωσαν τις έρευνες στις δύο περιοχές Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης.

Οι τρεις οργανώσεις είχαν καταθέσει τον Απρίλιο του 2019 Διοικητική Προσφυγή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά της περιβαλλοντικής έγκρισης για το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Δύο μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2019, κατέθεσαν στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ Αίτηση Ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ίδιο πρόγραμμα.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΣΚΟΛΟΥ

"Η σημασία της κατακύρωσης των συμβάσεων έρευνας προς εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στον κόλπο της Κυπαρισσίας και στο Ιόνιο είναι η αρχή της οικονομικής σωτηρίας της Ελλάδας, εάν οι γεωτρήσεις επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις-προβλέψεις. Εταιρείες-κολοσσοί όπως η γαλλική Total, η αμερικανική Exxon-Mobil, η ισπανική Repsol και οι πολύ μικρότερες σε μέγεθος ΕΛΠΕ και Energean θα επενδύσουν δισεκατομμύρια --όχι εκατομμύρια όπως είπε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας-- στην έρευνα", ανέφερε ο ίδιος.

Μιλάμε για ένα απίστευτο θησαυρό που κρύβεται στα έγκατα της ελληνικής γης. Στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο με πρόχειρους υπολογισμούς; εκτιμάται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και αν σε αυτά προστεθούν και τα μυθικά 300 δισ. ευρώ της νότιας Κρήτης, τότε όπως γίνεται αντιληπτό η Ελλάδα είναι ένα πετρελαϊκό Ελ Ντοράντο.

Όπως όλα λοιπόν δείχνουν για την “πράσινη ανάπτυξη που θα γίνεται σε πράσινα λιβάδια που θα βόσκουν πράσινα άλογα”, ο τρόπος για να μην εκμεταλλευθεί η Ελλάδα τα κοιτάσματα της, έχει ανακαλυφθεί και υλοποιείται σε μια εποχή που η κρίση ενέργειας έχει “γονατίσει” τα ελληνικά νοικοκυριά.

Όλες οι χώρες της περιοχής μας, ακόμα και η Κύπρος εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα τους, και εμείς εδώ δεχόμαστε “βροχή” μηνύσεων διαφόρων περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, ώστε να μην καταστούμε ποτέ, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, ενεργειακά αυτάρκης.

Πρόκειται πραγματικά για εξοργιστικές διαδικασίες και κινήσεις που προκαλούν την χώρα μας εν μέσω πανδημίας, και κρίσης  στον τομέα της ενέργειας.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ