Κοίτασμα Πρίνου
Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

ΕΛΠΕ: Νέο «Πρίνο» στον Πατραϊκό Κόλπο δείχνουν νέες έρευνες

Την ύπαρξη ενός «δεύτερου Πρίνου» στα βάθη του Πατραϊκού Κόλπου επιβεβαιώνει η επεξεργασία των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησαν τα ΕΛΠΕ στην περιοχή και ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα στο Λονδίνο. Πρόκειται για κοίτασμα με πιθανολογούμενα αποθέματα 80-100 εκατ. βαρελιών απολήψιμου πετρελαίου, ενώ η επεξεργασία των σεισμικών υψηλής ευκρίνειας συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν ο βυθός του Πατραϊκού κρύβει πράγματι και δεύτερο κοίτασμα αντίστοιχης δυναμικότητας, σύμφωνα με τις γεωλογικές ενδείξεις. Τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου για κάθε κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών εκτιμώνται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως (0,2% του ΑΕΠ) για 25 χρόνια.

Με τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο χέρι, τα ΕΛΠΕ έχουν αρχίσει ήδη να προγραμματίζουν την πρώτη γεώτρηση, η οποία είναι πολύ πιθανό να γίνει με τα γεωτρύπανα μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, που επιβεβαιώνονται από πηγές του ομίλου, ενδιαφέρον για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου έχουν εκφράσει κολοσσοί της πετρελαϊκής αγοράς, όπως η Exxon Mobil, η Shell, η BP, η Total και η Repsol και είναι πολύ πιθανό το πρώτο «ντιλ» να κλείσει μέσα στο 2017. Το ενδιαφέρον των πολυεθνικών εταιρειών δεν περιορίζεται στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου. Επεκτείνεται στην περιοχή του Ιονίου, όπου τα ΕΛΠΕ αναμένουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβάλει χωρίς συμμετοχή τρίτου για το οικόπεδο «1» ΒΔ της Κέρκυρας και το οικόπεδο «10» ΝΑ της Ζακύνθου και για το οικόπεδο «2» όπου υπέβαλαν προσφορά από κοινού με την Total και την Εdison, αλλά και στις περιοχές ΒΔ Πελοποννήσου και Αρτας-Πρέβεζας, όπου αναμένεται η υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο.

Αφορά δηλαδή μια τεράστια χερσαία και υποθαλάσσια έκταση της Δυτικής Ελλάδας, που παρουσιάζει παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά στόχων που έχουν διατρηθεί ήδη στην Ιταλία και την Αλβανία και έχουν εντοπιστεί μεγάλα κοιτάσματα. Η περιοχή του Βορείου Ιονίου αποτελεί τη νότια προέκταση της πλατφόρμας της Αδριατικής, που φτάνει μέχρι το οριζόντιο ρήγμα της ΒΔ Κεφαλληνίας και στην οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί παραγωγικά κοιτάσματα.

Οι χερσαίες περιοχές της Αρτας-Πρέβεζας, όπως και των Ιωαννίνων που έχει παραχωρηθεί στην Energean Οil, θεωρούνται από τις πιο ελπιδοφόρες καθώς εντάσσονται γεωλογικά στην Ιόνια Ζώνη, όπου στη βόρεια προέκτασή της, στη γειτονική Αλβανία έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και έχει αναπτυχθεί ήδη παραγωγή από μεγάλες πολυεθνικές.

Στη γειτονιά…

Στη γειτονική Αλβανία βρίσκονται ήδη η Shell, η καναδική Petromanas, αλλά και η επίσης καναδική Bankers Petroleum, η οποία εξαγοράστηκε προσφάτως από την κινεζική Geo – Jade Petroleum Corporation, μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου της Κίνας, κίνηση που δείχνει τη στόχευση της Κίνας στην πετρελαϊκή αγορά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία συνωστίζονται τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες πολυεθνικές. Ενδεικτική του ενδιαφέροντος αυτού είναι η παρουσία της Εxxon Mobil, της μεγαλύτερης ιδιωτικής πετρελαϊκής εταιρείας διεθνώς, από κοινού με την Qatar Petroleum στον νέο γύρο παραχωρήσεων της Κύπρου.

Η κινητικότητα που αναπτύσσεται στις γειτονικές ΑΟΖ διευκολύνει τη στρατηγική των ΕΛΠΕ για συνεργασίες στον τομέα των υδρογονανθράκων που έχει τεθεί ως στρατηγική προτεραιότητα από τη διοίκηση του ομίλου.

Σημείο εκκίνησης της διαδικασίας για την επίσημη αναζήτηση στρατηγικών εταίρων στα υπό παραχώρηση κοιτάσματα, αφού οι συζητήσεις ανεπίσημα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, θα αποτελέσει η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για τις χερσαίες περιοχές και μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχουν επικυρωθεί και από τη Βουλή. Μεγαλύτερη καθυστέρηση παρουσιάζει η αξιολόγηση των προσφορών για τα οικόπεδα του Ιονίου.

Τα ΕΛΠΕ εξετάζουν τόσο την περίπτωση της αναζήτησης εταίρου για το σύνολο των περιοχών που τους έχουν παραχωρηθεί, όσο και την περίπτωση να ανοίξουν αρχικά την «πόρτα» για κάποιες εκ των περιοχών, συνεχίζοντας τις έρευνες αυτόνομα στις υπόλοιπες, με στόχο να εισπράξουν μεγαλύτερο τίμημα, αναλαμβάνοντας βέβαια το σχετικό ρίσκο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ