Πίρι Ρεις
Ελληνοτουρκικά

Υπό στενή επιτήρηση του Πολεμικού Ναυτικού το «Πίρι Ρέις» ανάμεσα σε Χίο, Ψαρά και Σάμο

Σε διεθνή ύδατα ανάμεσα σε Χίο Ψαρά και Σάμο πλέει το πρωί της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις, σε συνέχεια της NAVTEX που έχει εκδώσει η Άκγυρα για έρευνες από τις 4-14 Οκτωβρίου.

Το τουρκικό πλοίο κινείται μέσα στις συντεταγμένες που έχουν υποδειχθεί από την τουρκική, παράνομη, NAVTEX, Μέχρι στιγμής, κινείται εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά εντός των περιοχών που βρίσκονται υπό ελληνική δικαιοδοσία έκδοσης NAVTEX.

 Η θέση του Πίρι Ρεις

 

Η θέση του Πίρι Ρεις το πρωί της Δευέρας 6/10/2025
 

Παραμένει ζητούμενο το αν η κινητικότητά του θα κλιμακωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα και στα 22 σημεία, που έχει υποδείξει ως δυνητικά σημεία ερευνών.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή που έχει ορισθεί ως χώρος έρευνας για τουρκικό ερευνητικό εκτείνεται από τη Θάσο μέχρι τη Χίο, τον Αη Στράτη, τη Μύκονο, την Ικαρία και τους Φούρνους, στον απόηχο της πρότασης της Chevron για έρευνες σε δύο θαλάσσια οικόπεδα, νοτίως της Κρήτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε πλήρη επιφυλακή, καταγράφοντας πολύ στενά τις κινήσεις του Πίρι Ρέις, αλλά και τα σημεία διέλευσής του.

Ξεκινάει και ο «Θαλασσόλυκος»

Παράλληλα, σήμερα ξεκινάει η άσκηση DenizKurd-I («Θαλασσόλυκος») που λαμβάνει χώρα στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην άσκηση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, συμμετέχει ολόκληρος ο τουρκικός στόλος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εσωτερική Ασφάλεια 0

Αποκαλύψεις για τη μυστική εισβολή Τούρκων με οπλισμό στον Έβρο: Πως η ελληνική αστυνομία κατάλαβε το σχέδιό τους - Η πορεία της υπόθεσης

Η σύλληψη 13 Τούρκων στον Έβρο με 147 πιστόλια και εξαρτήματα για κατασκευή μη ταυτοποιήσιμων όπλων μέσω 3D εκτύπωσης...