"Λερναία ύδρα" αποδεικνύεται η τουρκική αμυντική βιομηχανία , με την αμυντική εταιρεία ASELSAN, να συνεχίζει να κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα των όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας, μιας από τις τεχνολογίες νέας γενιάς.
Το κινητό οπλικό σύστημα λέιζερ GÖKBERK
Έτσι ανέπτυξε το κινητό οπλικό σύστημα λέιζερ GÖKBERK εναντίον στόχων, όπως FPV drones, UAV υψηλής ταχύτητας με περιστροφικό και σταθερό πτέρυγα, τεθωρακισμένα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED).
Ως κρίσιμο στοιχείο του "Steel Dome", το GÖKBERK ξεχωρίζει ως ένα σύστημα όπλων αεράμυνας κοντινού πεδίου που επιτρέπει την καταστροφή απειλών όπως μίνι/μικρο UAV και IED με σκληρό και ήπιο τρόπο.
Το GÖKBERK συνδυάζει την πλατφόρμα İHTAR της ASELSAN και το όπλο λέιζερ σε μια πλατφόρμα με δυνατότητα κινητής ανάπτυξης 6x6 αντί για κατανεμημένη αρχιτεκτονική.
Αναπτυγμένο με συνεισφορές από βασικούς εταίρους της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της TÜBİTAK BİLGEM, όλα τα κύρια υποσυστήματα του GÖKBERK έχουν σχεδιαστεί και παραχθεί εγχώρια, ενισχύοντας την αυτονομία της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.
Πυλώνας του τουρκικού "Steel Dome"-Τρόπος λειτουργίας του GÖKBERK
Με το GÖKBERK, η ASELSAN αναπτύσσει ένα νέο και κρίσιμο σύστημα που θα χρησιμεύσει στο σύστημα αεράμυνας "Steel Dome".
Το GÖKBERK χρησιμοποιεί μια εγχώρια πηγή λέιζερ με ποιότητα υψηλής δέσμης για την καταστροφή στόχων με σκληρό τρόπο, ενώ παράλληλα παρέχει ομαλή καταστροφή με ηλεκτρονικό παρεμβολέα που αναπτύχθηκε από την ASELSAN.
Το σύστημα μπορεί να εκτελέσει πολύ ακριβή παρακολούθηση στόχου με διάφορα ηλεκτροοπτικά συστήματα στη μονάδα καθοδήγησης.
Με αλγόριθμους που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη, οι δυνατότητες παρακολούθησης και αναγνώρισης του συστήματος μεγιστοποιούνται, γεγονός που επιτρέπει στο GÖKBERK να καταστρέφει τις απειλές στον καθορισμένο στόχο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Χάρη στο ψυγείο που έχει σχεδιαστεί για λειτουργία , το GÖKBERK μπορεί να βάλλει αδιάλειπτα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το σύστημα, το οποίο δημιουργεί μέγιστη πρόσκρουση με ελάχιστη ισχύ, ξεχωρίζει ως μια οικονομικά αποδοτική λύση.
Αποστολές
Το GÖKBERK θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην άμυνα σταθερών εγκαταστάσεων όπως στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια, σταθμοί παραγωγής ενέργειας και διυλιστήρια πετρελαίου, και θα έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών χάρη στην ικανότητα κινητής ανάπτυξής του.
Με τα δεδομένα που ελήφθησαν από τις δοκιμές πυροδότησης και τις δοκιμές του GÖKBERK που διεξήχθησαν υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες, οι εργασίες βελτίωσης και ανάπτυξης του συστήματος συνεχίζονται.
Το ενδιαφέρον της Ελλάδας
Αντιλαμβανόμαστε από τα παραπάνω, εάν και εφόσον ισχύουν στην έκταση και βαθμό που προβάλλονται από τους "γείτονες", κάτι για το οποίο ξεκαθαρίζουμε ότι αμφιβάλλουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ότι η χώρα μας θα πρέπει να λάβει υπόψιν στους σχεδιασμούς της.
Ωστόσο η χώρα μας έχοντας μέχρι στιγμής τουλάχιστον, την αποκλειστικότητα προμήθειας των Αμερικανικών stealth μαχητικών F-35 έναντι της Τουρκίας, η οποία πασχίζει να επανενταχθεί στο πρόγραμμα, κάτι που φαντάζει πολύ αβέβαιο παρά την βούληση Τράμπ, έχει το προβάδισμα.
Ο πόλεμος Ισραήλ-ιράν, κατέδειξε ακόμη μια φορά την σπουδαιότητα των μαχητικών stealth στις σύγχονες αεροπορικές επιχειρήσεις, αφού τα φονικά F-35 Adir άνοιξαν διάδρομο στην Ιρανική αεράμυνα, καταστρέφοντας κατά μήκος αυτού τα όποια υπάρχοντα αντιαροπορικά Ιρανικά συστήματα,προκειμένου στην συνέχεια μέσω αυτού να εισέλθους τα υπόλοιπα μαχητικά ισραηλινά αεροσκάφη, διαλύοντας κυριολεκτικά την αεράμυνα των μουλάδων.
Εκτίμησή μας είναι πως στην παρούσα φάση , χάρη κυρίως στα RAFALE μας με τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους τους METEOR, έχουμε τον πρώτο λόγο έναντι της τουρκικής αεροπορίας, οπότε καθίσταται επισφαλής για τους Τούρκους η οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής του satus Qvo στο Αιγαίο, με κατάληψη νησιού-νησιών μας.
Έτσι ακόμη και αν δεχθούμε πως η Τουρκία θα έχει μέσα στην επόμενη διετία έτοιμο το "Steal Dome" από πλευράς αντιαεροπορικών συστημάτων, θα στερείται ωστόσο της αποφασιστικής υποστήριξης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που ο Ερντογάν επιχειρεί με νύχια και δόντια να αποκτήσει τα 40 Eurofighter , αφού δεν "βλέπει φως" με τα Αμερικανικά F-35.