Από τους πολέμους σε Ουκρανία και Λωρίδα της Γάζας-Νότιο Λίβανο , όπως άλλωστε και από κάθε στρατιωτική σύγκρουση, βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για την απόδοση και την επήρρεια οπλικών συστημάτων αναφορικά με την επιτυχία ή αποτυχία τους, με αποτέλεσμα άλλα κράτη που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα να διαμορφώνουν τα ισχύοντα στρατιωτικά τους δόγματα.
Τρία οπλικά συστήματα κυρίως, έκαναν αισθητή την παρουσία τους στις παραπάνω στρατιωτικές αναμετρήσεις διαμορφώνοντάς τες, τα drones, η αντιαεροπορική άμυνα και οι πύραυλοι εδάφους-εδάφους.
Με γνώμονα τα παραπάνω η χώρα μας αποφάσισε να διαμορφώσει το Δόγμα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεών της, ενδυναμώνοντας το οπλοστάσιο και την αποτρεπτική της ισχύ στους παραπάνω τομείς.
Έτσι κατασκευάζει εγχώρια drones αλλά και anti-drone συστήματα με τα οποία θα εξοπλιστούν στο άμεσο μέλλον Μονάδες και Σχηματισμοί του στρατού , κατά προτεραιότητα στα Ανατολικά της χώρας, (Θράκη-νησιά Αιγαίου-Δωδεκάνησα),προχωράει σε συνεργασία με την φίλη και σύμμαχο χώρα του Ισραήλ, στη δημιουργία αντιαεροπορικού θόλου προστασίας όλης της επικράτειάς της στα πρότυπα του Ισραηλινού "Iron Dome" και εξετάζει την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων cruise για τον στρατό ξηράς και συγκεκριμένα 18 ΠΕΠ PULS, που μαζί με τους πυραύλους στρατηγικής κρούσης Scalp Naval που θα τοποθετηθούν στις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού Belhara και τους πυραύλους Meteor των μαχητικών RAFALE, θα αποτελέσουν το "μακρύ χέρι" των Ενόπλων Δυνάμεών μας, με δυνατότητα προσβολής στόχων σε μεγάλο βάθος από τα μικρασιατικά παράλια.
Ενίσχυση των δυνατοτήτων του Ελληνικού πυραυλικού πυροβολικού σε Έβρο-Αιγαίο
Με την ορθολογική κίνηση απόκτησης 2 μοιρών ΠΕΠ του συστήματος PULS ο ΕΣ θα μπορεί να διαθέτει πλέον 72 συστήματα ΠΕΠ άνω των 122mm εκ των οποίον 36 σύγχρονα και 36 παλαιότερα αλλά ισχυρά. Αυτό θα επιτρέψει την συγκρότηση 2 μοιρών με Puls & M270 για τα νησιά & 2 για τον Έβρο.
Οι ΠΕΠ PULS
Το PULS (Precise & Universal Launching System, παλαιότερα γνωστό ως Lynx MRL) είναι ένας εκτοξευτής πολλαπλών πυραύλων που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την ELBIT Systems (πρώην Ισραηλινή Στρατιωτική Βιομηχανία) και χρησιμοποιείται από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και άλλες χώρες.
Μετά την εξαγορά της Israel Military Industries από την Elbit Systems το 2018, αναπτύχθηκε μια αναβαθμισμένη και εκσυγχρονισμένη έκδοση του Lynx, που ονομάζεται PULS (Precise & Universal Launching System).
Το EURO-PULS αναπτύσσεται σε συνεργασία μεταξύ των γερμανικών KNDS και ELBIT με στόχο την ευρωπαϊκή αγορά με την ενσωμάτωση πρόσθετων τύπων πυραύλων.
Ως μέρος του έργου, η αμερικανική κατασκευή GMLRS και άλλοι πύραυλοι HIMARS θα είχαν ενσωματωθεί με τους εκτοξευτές EURO-PULS, ωστόσο, η διοίκηση της Lockheed Martin, του αμερικανικού κατασκευαστή πυραύλων, αρνήθηκε να το κάνει.
Τον Ιανουάριο του 2023, η Δανία ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται την απόκτηση 8 συστημάτων PULS για τον Βασιλικό Δανικό Στρατό.
Τον Μάρτιο του 2023, το ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα αποκτούσε 20 συστήματα PULS για τον Βασιλικό Στρατό των Κάτω Χωρών με τα πρώτα συστήματα να παραδίδονται την ίδια χρονιά.Το συμβόλαιο αξίας 305 εκατομμυρίων δολαρίων υπεγράφη στις 18 Μαΐου.[8]
Στις 10 Οκτωβρίου 2023, η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να παραγγείλει την τοπική κατασκευασμένη έκδοση των συστημάτων PULS για το πρόγραμμα SILAM (es:SILAM).
Το Ισραήλ εισήγαγε το PULS στην υπηρεσία IDF το 2020 με το όνομα Lahav, το οποίο είναι μια μονάδα πυραύλων PULS τοποθετημένη σε σασί φορτηγού HEMTT. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά επιχειρησιακά τον Φεβρουάριο του 2024 κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
Σχεδιασμός
Μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να μεταφέρει μια ποικιλία ρουκετών σε δύο σφραγισμένα δοχεία λοβών: 36 (2 λοβοί × 18 πύραυλοι το καθένα).
Το PULS μπορεί επίσης να μεταφέρει και να εκτοξεύει περιφερόμενα πυρομαχικά SkyStriker, κάτι που είναι μοναδικό χαρακτηριστικό μεταξύ των συστημάτων MLRS.
Τα drones SkyStriker έχουν εμβέλεια πάνω από 100 km και 6 drones είναι συσκευασμένα σε ένα μόνο κοντέινερ σύμφωνα με ένα βίντεο που δημοσίευσε η Elbit Systems.
Το drone μπορεί να εμπλέξει κινούμενους στόχους σε αντίθεση με τους άλλους πυραύλους του συστήματος PULS, αλλά μπορεί επίσης να επιστρέψει και να προσγειωθεί αφού κάνει αναγνώριση και μπορεί να εκτοξευθεί ξανά.
Αντιλαμβανόμαστε από τα παραπάνω ότι η Ελλάδα αποκτά επιτέλους σημαντικές δυνατότητες προσβολής στρατηγικών τουρκικών στόχων σε βάθος στο εσωτερικό της Τουρκίας από τον Έβρο και τα Μικρασιαστικά παράλια, αποτρέποντας σε μεγάλο βαθμό ακόμη και την αιφνιδιαστική συγκέντρωση δυνάμεων για ενέργεια κατά των νησιών μας στο Αιγαίο και στη Θράκη.
Κλείνοντας επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά το τρομερά αδύνατο σημείο της Τουρκίας, που είναι τα λιμάνια της στα μικρασιαστικά παράλια, των οποίων οι ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες και οι αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών που εξυπηρετούν τον τουρκικό στόλο, όντας σταθεροί στόχοι, θα μπορούμε να κονιορτοποιήσουμε με τα πυραυλικά μας συστήματα.
Αποτέλεσμα θα είναι ο τουρκικός στόλος και αν ακόμη διασωθεί αρχικά από τα φονικά πυρά της Ελληνικής αεροπορίας-ναυτικού-στρατού, να μην δύναται να ενεργήσει αποτελεσματικά, αφού είτε σε περίπτωση που πλοίο του προσβληθεί και χρήζει επισκευής ή ανάγκης ανεφοδιασμού του με πυρομαχικά -καύσιμα, οι οδοί θα είναι δύο,
Είτε να κατευθυνθεί στα στενά του Ελλησπόντου, είτε νοτιότερα προς Ατάλεια, με αποτέλεσμα να γίνει εύκολος στόχος για εμάς.