Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τούρκοι ναυτικοί είχαν την δυνατότητα να δουν από πολύ κοντά την...επακουμβήτρια φρεγάτα «Λήμνος» (Εικόνες)

Ξεκίνησε από χθες 13 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 16 του μήνα η μικρής κλίμακας αεροναυτική άσκηση «Τρίαινα».

Θα διεξαχθεί σε περιοχές κοντά στα νησιά Λέσβος, Ψαρών, Χίου, Ικαρίας και Καρπάθου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία διατηρώντας την αναθεωρητική της στάση, πέρα από τις αντιΝΟΤΑΜ που εξέδωσε στις 8 Φεβρουαρίου ζητώντας την αποστρατικοποίηση Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Ψαρών και Καρπάθου, προχώρησε στις 12 Φεβρουαρίου σε δύο εξίσου παράνομες οδηγίες προς ναυτιλομένους (NAVTEX).

Στην μία θέτει θέμα αποστρατικοποίησης όλων των νησιών από την Θάσο έως και το Καστελόριζο, ενώ στη δεύτερη προχώρησε στη δέσμευση περιοχής για αεροναυτική άσκηση άνευ πυρών για τις 14 Φεβρουαρίου. Ανήμερα δηλαδή του Αγίου Βαλεντίνου, ελληνικές και τουρκικές μονάδες θα κινηθούν στο Αιγαίο αν μη τι άλλο όχι προς ανταλλαγή ευχητήριων καρτών «αγάπης».

Η περιοχή που δεσμεύουν οι Τούρκοι με την παράνομη NAVTEX βρίσκεται στα διεθνή ύδατα μεταξύ των νήσων Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Ικαρία, Σάμος και Χίος.

Χθες πάντως 13 Φεβρουαρίου η Τουρκία εξέδωσε και ΝΟΤΑΜ ειδικά για την Θάσο, ζητώντας να μην γίνονται ασκήσεις εκεί, επικαλούμενη την Συνθήκη της Λωζάννης.

Όλα αυτά την ώρα που ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων κάνοντας αναφορές ακόμα και στη «Γαλάζια Πατρίδα» τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η Κύπρος είναι μια θέση που αποτελείται από μια σειρά νομικών και στρατηγικών κερδών που επηρεάζουν την εθνική ασφάλεια εκατό τοις εκατό πολύ σημαντικά όχι μόνο για εμάς που ζούμε εκεί αλλά και για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και τον εναέριο χώρο της ακριβώς πάνω από τη γαλάζια πατρίδα. Γι' αυτό η Κύπρος είναι σημαντική. Γι' αυτό βλέπουμε συχνά ότι πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητο τουρκικό κράτος. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου παίρνει τη θέση της στην ιστορία, είναι ένα παράθυρο και μια πόρτα όλου του τουρκικού κόσμου που ανοίγει προς τη Μεσόγειο. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική εθνική αξία όσον αφορά το το δικαίωμα μας στην πολιτική, την οικονομία και το δικαίωμα μας στις θάλασσες».

Πάντως σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο η Ελλάδα προφανώς παραμένοντας πιστή στο πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών προχώρησε ακόμα και σε κοινή «άσκηση», , με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Πιο συγκεκριμένα η τουρκική κορβέτα «HEYBELİADA» πραγματοποίησε προχωρητική άσκηση με την Ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» στα ανοιχτά του Λιβάνου στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ UNIFIL. Μακριά δηλαδή από περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος αλλά αν μη τι άλλο αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσουμε από αυτό, είναι ότι πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που τουρκική μονάδα πλησίασε τόσο κοντά στην…επακουμβήτρια «Λήμνος» από την «ιστορική» εκείνη ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση τα συμπεράσματα δικά σας…

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ