Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Βαλκάνια-Ελλάδα SOS- Η στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας-Κοσσυφοπεδίου και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για την ειρήνη

Είναι  γνωστό ότι ο Ερντογάν επιθυμεί  βαθιά μέσα του την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,με αποτέλεσμα οι χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου να  αποτελούν στόχο επέκτασης της τουρκικής επιρροής.

Για να το πετύχει αυτό ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιεί κράτη δορυφόρους του στην περιοχή όπως είναι το Κοσσυφοπέδιο,η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Αλβανία, εγείροντας Εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές , δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την παρέμβαση της χώρας του.

Ουσιαστικά θα λέγαμε η Τουρκία προς όφελός της δυναμιτίζει την ειρήνη στην περιοχή της Βαλκανικής , σε αντίθεση με την ΕΕ και την Ελλάδα που τάσσονται υπέρ της λείανσης των διαφορών μεταξύ των κρατών της χερσονήσου, μέσω της ένταξής τους στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας-Κοσσυφοπεδίου

Στα πλαίσια της  τουρκικής πολιτικής πρόκλησης εντάσεων στην Βαλκανική, ανήκει η στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψαν οι ΥΠΑΜ Άμυνας της Τουρκίας και του Κοσσυφοπεδίου.

Σε σχετικό με το θέμα άρθρο Διεθνές ΜΜΕ αναφέρει ότι "ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Yaşar Güler και ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου Ejup Maqedonci υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών κατά την επίσημη επίσκεψη του Maqedonci στην Άγκυρα στις 29-30 Ιανουαρίου", επισημαίνοντας:

"Η επίσκεψη επικεντρώθηκε στην αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων πωλήσεων όπλων από την Τουρκία στο Κοσσυφοπέδιο, κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού του Κοσσυφοπεδίου.

Οι συμφωνίες πλαίσιο που υπογράφει η Τουρκία με άλλες χώρες σκιαγραφούν γενικά τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα. Καλύπτουν κοινές ασκήσεις και μη μάχιμες επιχειρήσεις, όπως η διατήρηση της ειρήνης, η ανθρωπιστική βοήθεια και οι προσπάθειες καταπολέμησης της πειρατείας, καθώς και η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία.

Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν επίσης ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών, υλικοτεχνική υποστήριξη και ανταλλαγή πόρων, είτε ως επιχορηγήσεις είτε μέσω πληρωμής.

Τέτοιες συμφωνίες περιλαμβάνουν διατάξεις για την προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών και δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, διασφαλίζοντας μια ασφαλή και υπεύθυνη συνεργασία.

Συνάντηση ΥΠΑΜ Κοσσυφοπεδίου με Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ

Κατά την επίσκεψή του ο Υπουργός Magedonci είχε επίσης συνάντηση με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Metin Gürak.

Η συζήτησή τους περιελάμβανε θέματα όπως η ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου, οι δραστηριότητες των Τούρκων στρατιωτών που υπηρετούν στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) και η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον, ο Maqedonci επισκέφθηκε τη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων.

Η παραλλαβή των Τουρκικών drone Bayraktar TB2

Πέρυσι το Κοσσυφοπέδιο έλαβε μέτρα για να ενισχύσει τις αμυντικές του ικανότητες αποκτώντας μια παρτίδα στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar που παράγονται από εταιρεία που ανήκει στον γαμπρό του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, με συνεχείς απειλές από Σερβία.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, δημοσίευσε μια φωτογραφία στις 16 Ιουλίου 2023 στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου εθεάθη να επιθεωρεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2.

Ανακοίνωσε την προσθήκη απροσδιόριστου αριθμού από αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) στο στρατιωτικό οπλοστάσιο της χώρας, τονίζοντας την υποστήριξη από την τουρκική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Κούρτι σημείωσε σημαντική αύξηση στον αριθμό των στρατιωτών και στον στρατιωτικό προϋπολογισμό. Είπε ότι οι αξιωματικοί έχουν ολοκληρώσει την απαραίτητη εκπαίδευση για να χειριστούν τα νεοαποκτηθέντα drones.

H στρατιωτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου και οι εντάσεις με την Σερβία

Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 χωρίς καθολική αναγνώριση, φέρεται να έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας στρατιωτικής δύναμης που θα αποτελείται από 5.000 τακτικούς στρατιώτες και 3.000 έφεδρους.

Αυτές οι δυνάμεις θα συμπλήρωναν τα υπάρχοντα 4.500 στελέχη-στρατιώτες της  ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Οι εντάσεις συνεχίστηκαν λόγω της άρνησης της Σερβίας να αναγνωρίσει τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της πρώην επαρχίας της, του Κοσσυφοπεδίου. Τα βίαια επεισόδια κατά μήκος των κοινών συνόρων εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα επανάληψης της σύγκρουσης του 1998-1999, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 10.000 άτομα και οδήγησε στην ανάπτυξη της KFOR στη χώρα.

Η απάντηση της Σερβίας

Σε απάντηση στην πώληση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Κοσσυφοπέδιο, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποφάσισε να ακυρώσει τις προγραμματισμένες αγορές drones από την Τουρκία.

Ο Βούτσιτς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, δηλώνοντας: «Η Τουρκία εξόπλισε σημαντικά το Κοσσυφοπέδιο. Τους παρείχαν αντιαρματικούς πυραύλους, οβίδες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar. Αυτή τη στιγμή τα έχουν όλα αυτά. Δεν έχουν καταφέρει να πετάξουν ακόμα τα Bayraktars. Το ΝΑΤΟ δεν θα το επιτρέψει».

Στις 20 Αυγούστου 2023 ο Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Ερντογάν στη Βουδαπέστη κατά τη διάρκεια των εορτασμών της εθνικής εορτής της Ουγγαρίας, μεταφέροντας ένα μήνυμα ότι δεν υπήρχε μεγάλη κρίση στις διμερείς σχέσεις. Επιπλέον, στις 20 Δεκεμβρίου 2023, ο Ερντογάν συνεχάρη τηλεφωνικά τον Βούτσιτς, ο οποίος είχε επανεκλεγεί.

Η Τουρκία έχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής διοίκηση της KFOR, συνεισφέροντας 350 στρατιώτες στην αποστολή. Τον Ιούνιο, ως απάντηση στις ανανεωμένες εντάσεις, η Τουρκία ανέπτυξε προσωρινά μια Ταξιαρχία στο Κοσσυφοπέδιο κατόπιν αιτήματος του ΝΑΤΟ.

Μια νέα κρίση εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο μετά τη δολοφονία ενός Κοσοβάρου αστυνομικού από Σέρβους που ζουν στη χώρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Σέρβων. Αν και η ένταση αργότερα εκτονώθηκε, η περιοχή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πολέμου."

Το "μουσουλμανικό τόξο" στα Βαλκάνια

Η Τουρκία είναι γνωστό ότι επιχειρεί να δημιουργήσει "μουσουλμανικό τόξο" στα Βαλκάνια, απομονώνοντας τις Χριστιανικές Ορθοδόξους χώρες της  Ελλάδας και  της Σερβίας. 

Ειδικότερα για την χώρα μας η Τουρκία μέσω της ναυτικής βάσης της στην Αλβανία, επιχειρεί να μας αναγκάσει σε διασπορά των δυνάμεών μας και σε αυτή την κατεύθυνση

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ