Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Όσα συμφώνησαν Δένδιας και Γκιουλέρ στο περιθώριο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ έφτασε με…«βρετανική» ακρίβεια στις 11:30 στη ΛΑΕΔ, όπου ο Νίκος Δένδιας τον υποδέχθηκε με μια θερμή χειραψία στο κεφαλόσκαλο πριν μπουν στα ενδότερα.

Ήταν η δεύτερη φορά του Γκιουλέρ στην Αθήνα καθώς η πρώτη ήταν πριν δύο χρόνια, πριν υπουργοποιηθεί, στη Σύνοδο των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Ήταν η δεύτερη φορά που έβλεπε από κοντά ως υπουργός τον Νίκο Δένδια καθώς η προηγούμενη ήταν στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Έλληνας υπουργός στις συζητήσεις που είχε με τον τούρκο ομόλογό του είχε «το πάνω χέρι» καθώς η προϋπηρεσία του στο υπουργείο Εξωτερικών, τον είχε «οπλίσει» με την γνώση όλων των πτυχών των θεμάτων που τέθηκαν στο τραπέζι.

Η συζήτηση που έγινε σε καλό κλίμα διήρκησε μία ώρα. Ο Νίκος Δένδιας τον αποχαιρέτησε με μια εξίσου θερμή χειραψία.

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε την πρόσκληση προς τον Έλληνα υπουργό για από κοινού επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Σίγουρα δεν μπορεί να μιλήσει για την αρχή μιας φιλίας ανάμεσα στους δύο άνδρες όπως στην περίπτωση Δένδια με Τσαβούσογλου, αλλά σίγουρα υπάρχει η απαρχή μιας αμοιβαίας εκτίμησης.

Το πιο σημαντικό που συμφωνήθηκε ήταν η διατήρηση της ηρεμίας επί του πεδίου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι δύο Υπουργοί επικύρωσαν τις δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, από τον κατάλογο του 2010, οι οποίες συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Άγκυρα. 

Πιο συγκεκριμένα εγκρίθηκε 

  • Τηλεφωνική γραμμή μεταξύ ΕΚΑΕ Λάρισας- Εσκί Σεχίρ.
  • Οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων,
  • Ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπειών

Επίσης, ο κ. Δένδιας και ο κ. Γκιουλέρ αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. 

«Ο Υπουργός μας συνοδεύει σήμερα την επίσκεψη του Προέδρου μας στην Αθήνα στο πλαίσιο του 5ου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» ήταν η μόνη μέχρι στιγμής αναφορά από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δια στόματος του εκπροσώπου του Ζεκί Ακτούρκ κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου.

Από Ελληνικής πλευράς υπήρξε μια άτυπη ενημέρωση που αναφέρει: «Η συνάντηση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας – Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, σήμερα Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2023, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο κρατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γκιουλέρ επανέφερε την πρόσκληση από κοινού επίσκεψης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Οι δύο Υπουργοί επικύρωσαν τις δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, από τον κατάλογο του 2010, οι οποίες συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Άγκυρα.  

Επίσης, ο κ. Δένδιας και ο κ. Γκιουλέρ αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή».

Ενώ ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε και ανάρτηση με φωτογραφίες από την συνάντηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου αναφέρει: «Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας»

https://x.com/NikosDendias/status/1732713634013356511?s=20

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ