Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ήλθον, είδον και απήλθον! Αναχωρεί από την Ελλάδα ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν έτοιμος να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος

Ο Τούρκος πρόεδρος κατέβηκε από τη λιμουζίνα και πριν ανέβει στο αεροδρόμιο συνομίλησε για άλλη μια φορά με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και άλλα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας τον περίμεναν στο κόκκινο χαλί.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο αεροδρόμιο για την αναχώρηση Ερντογάν

Στη σκάλα του τουρκικού αεροσκάφους που θα μεταφέρει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την πολυμελή αποστολή του στην Τουρκία βρίσκεται ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Η αναχώρηση της τουρκικής αντιπροσωπείας αναμένεται εντός ολίγου.

Η ανάρτηση Ερντογάν για την επίσκεψη στην Ελλάδα: «Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας»

«Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας» ήταν το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκεφθηκε σήμερα την Ελλάδα. 

Τη φράση χρησιμοποίησε σε ανάρτησή της στο X η προεδρία της Τουρκίας, που παρέθεσε και τέσσερις φωτογραφίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Αποχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πρεσβεία της Τουρκίας, λίγα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα, καθώς αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό του στην Ελλάδα και αναχωρεί πλέον από την Ελλάδα, σε μία επίσκεψη που έγινε σε θετικό κλίμα, 6 χρόνια μετά την τελευταία φορά που βρέθηκε στη χώρα μας ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρέμεινε στη χώρα μας για περίπου 7 ώρες, ενώ η επίσκεψη στην τουρκική πρεσβεία προστέθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς δεν ήταν στο αρχικό πρόγραμμα των σταθμών του Ερντογάν.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί προσγειώθηκε το αεροσκάφος που μετέφερε τον Τούρκο πρόεδρο στην Αθήνα με σχεδόν το μισό υπουργίκο του συμβούλιο, ενώ στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας έχει θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, μετά την συνάντηση που είχε τόσο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο παραχώρησαν κοινές δηλώσεις, ενώ υπέγραψαν Διακήρυξη Φιλίας, που περιλαμβάνει 15 συμφωνίες σε αντίστοιχους τομείς.

Στιγμιότυπα από τις διμερείς συναντήσεις υπουργών δημοσίευσε το ΥΠΕΞ

Τα δέκα νησιά που θα μπορούν οι Τούρκοι να επισκέπτονται με προσωρινή βίζα

Τη συμφωνία για τη χορήγηση προσωρινής βίζας στους Τούρκους πολίτες, για να διευκολυνθούν οι επισκέψεις τους στα ελληνικά νησιά ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Η συμφωνία αφορά στα εξής δέκα νησιά:


 

  • Λήμνος
  • Λέσβος
  • Χίος
  • Ρόδος
  • Σύμη
  • Καστελόριζο
  • Σάμος
  • Λέρος
  • Κάλυμνος
  • ΚωςΟ πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο, για επτά μέρες, δέκα νησιά μας, που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία.

«Είναι μία πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα, που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια: ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών», σημείωσε.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ