Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Άγκυρα ταράζει τα νερά της Μεσογείου- Έρχονται τουρκο-αιγυπτιακές επαφές σε επίπεδο ΥΠΕΞ, μυστικών υπηρεσιών- Το βαθύ σχέδιο Ερντογάν

Στην υποβάθμιση της ελληνοαιγυπτιακής συνεργασίας επιχειρεί να προβεί η Άγκυρα, προσεγγίζοντας το Κάιρο για αναβάθμιση των μεταξύ τους διμερών σχέσεων, ενώ όπως φαίνεται, προγραμματίζεται επίσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και μυστικών υπηρεσιών, με σαφή στόχο του Ερντογάν την ΑΟΖ Καστελορίζου και την απομόνωση της Κύπρου, καθώς και το πλήγμα έναντι της Ελλάδας σε ενεργειακό επίπεδο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η συνάντησή του στο Νέο Δελχί με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι την Κυριακή ήταν "πολύ θετική" και ότι η Άγκυρα επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις με το Κάιρο, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αίγυπτο Σαλίχ Μουτλού Σεν.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι Αιγύπτιοι και Τούρκοι αξιωματούχοι θα κανονίσουν ημερομηνίες για την ανταλλαγή αμοιβαίων προεδρικών επισκέψεων, σύμφωνα με τον Μουτλού Σεν. "Έχουμε αναθέσει στους υπουργούς Εξωτερικών και τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών μας να κανονίσουν την ημερομηνία των επισκέψεων", δήλωσε ο Ερντογάν στους Τούρκους δημοσιογράφους.

Την Κυριακή, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ελ Σίσι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20, στην πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που τα δύο έθνη επανέλαβαν τις σχέσεις τους, τερματίζοντας μια δεκαετή ρήξη. Το Κάιρο και η Άγκυρα αναβάθμισαν τις διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο πρεσβευτών τον Ιούλιο.

Μετά τη συνάντηση της Κυριακής, ο Αιγύπτιος προεδρικός εκπρόσωπος Αχμέντ Φαχμί ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο Ελ Σίσι και ο Ερντογάν συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αξιοποιώντας τα αξιοσημείωτα βήματα που έχουν επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες.

Και οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να "ενισχύσουν τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και σε ευθυγράμμιση με την επιτακτική ανάγκη διατήρησης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου", πρόσθεσε ο Φαχμί.  

 

Κατά την επιστροφή του, ο Ερντογάν τόνισε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο χώρες θα αυξήσουν τις διμερείς εμπορικές ανταλλαγές και θα αναβιώσουν το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας, σύμφωνα με τον Μουτλού Σεν. "Θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου εκεί που θα έπρεπε να είναι, καθώς και οι δύο χώρες έχουν τεράστιο οικονομικό και εμπορικό δυναμικό", σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία στοχεύει στην καλλιέργεια ισχυρότερων σχέσεων με την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα στο συριακό ζήτημα.

Στο Πενταπόσταγμα από τον Ιούλιο είχαμε αποκαλύψει το σχέδιο Ερντογάν για ΑΟΖ Καστελορίζου, τουρκολιβυκό μνημόνιο και Κύπρο, καθώς Αίγυπτος-Τουρκία θέτουν τις βάσεις συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία.

Η προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας θα πρέπει να παρακολουθείται στενά από εμάς, αφού η χώρα μας έχει προβεί στην μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού με την χώρα των Φαραώ, ενώ διατηρεί φιλικές-συμμαχικές σχέσεις μαζί της, υπογράφοντας επίσης και την μεταξύ τους ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. 

Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια η "Τουρκική Γαλάζια Πατρίδα" να διακόπτεται νοτίως της Κρήτης και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που προβλέπει οριοθέτηση των ΑΟΖ Λιβύης και Τουρκίας, να καθίσταται παντελώς ανεφάρμοστο. Αυτό φαίνεται ότι επιχειρεί να το ανατρέψει ο Ερντογάν προβαίνοντας σε οριοθέτηση των ΑΟΖ Τουρκίας-Αιγύπτου. 

Όπως προκύπτει από την πορεία επαναπροσέγγισης των σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου, η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσης των άριστων σχέσεών της με την Αίγυπτο, εστιάζοντας κυρίως την προσοχή της στις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου στους τομείς της ενέργειας, της αμυντικής συνεργασίας και διπλωματίας, προλαβαίνοντας τουρκικές κινήσεις που αντιστρατεύονται τα συμφέροντά της στην ΝΑ Μεσόγειο.

Είναι σαφές πως η τουρκική διπλωματία επιχειρεί να ταράξει τα νερά της Μεσογείου με απώτερο σκοπό την υποβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, εξασφαλίζοντας καίριες επαφές με κράτη-συμμάχους της χώρας μας με τα οποία είχε προβεί σε ρήξη στο παρελθόν.

Αυτό αποτελεί δύσκολο έργο για την Άγκυρα, αφού η αναξιοπιστία της, ο αναθεωρητισμός και η γενικευμένη επιθετικότητα κατά γειτονικών κρατών την καθιστούν επισφαλή σύμμαχο-εταίρο, δυσχεραίνοντας ιδιαιτέρως την τουρκική θέση και τις παράνομες αξιώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζει, παρακολουθώντας στενά τους τουρκικούς σχεδιασμούς και προβαίνοντας σε κινήσεις που αποδεικνύουν τη στρατηγική θέση της χώρας μας στη σκακιέρα της Μεσογείου.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...