Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μετά το Αζερτμπαϊτζάν η Τουρκία βάζει ως συμπαραγωγό και το Πακιστάν στο μαχητικό KAAN- Στόχος η δημιουργία "τριμερούς άξονα" κατά Ελλάδας-Κύπρου

Η Τουρκία είναι ευρέως γνωστό ότι έχει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία της, παρά τις τονωτικές ενέσεις που δέχθηκε πρόσφατα από ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει πρόβλημα ακόμη και η συνέχιση του προγράμματος ανάπτυξης του Εθνικού μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς KAAN.

Σε πρόσφατο άρθρο μας επισημάναμε ότι Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN, προσβλέποντας έτσι η Άγκυρα στην χρηματοδότηση του έργου από το Μπακού.

Το Αζερμπαϊτζάν εντάχθηκε επίσης στο project κατασκευής του μαχητικού KAAN

Τώρα όπως όλα δείχνουν η Τουρκία "ψήνει" και το Πακιστάν να μπεί στο "χορό" παραγωγής του μαχητικού KAAN, αφού άρθρο έγκριτου τουρκικού ΜΜΕ, με τίτλο "Το Πακιστάν βρίσκεται στο δρόμο για συνεργασία με την Tουρκία  στο Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης" επισημαίνει:

"Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Celal Sami Tüfekçi ανακοίνωσε την εξέλιξη. Η Tariq, η τέταρτη και τελευταία κορβέτα που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του έργου PN MİLGEM, ποντίστηκε σήμερα στο Καράτσι του Πακιστάν. Εκφωνώντας ομιλία στην τελετή, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Celal Sami Tüfekçi έκανε σημαντικές δηλώσεις για το Εθνικό Πρόγραμμα Αεροσκαφών Μάχης.

Σε δήλωση που έκανε ο Tüfekçi είπε ότι «Σύντομα θα συναντηθούμε με τους Πακιστανούς ομολόγους μας για να συμπεριλάβουμε επίσημα το Πακιστάν στο Εθνικό μας Αεροσκάφος Μάχης (KAAN) αυτόν τον μήνα. Αυτή τη στιγμή, 200 αξιωματούχοι συμμετέχουν ήδη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα». 

Στο περιθώριο του IDEF'23, το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Αεροσκαφών Μάχης και υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας.  Η πρώτη ξένη συμμετέχουσα χώρα στο πρόγραμμα ήταν επομένως το Αζερμπαϊτζάν.

Από την άλλη πλευρά, στην έκθεση IDEF'23 την περασμένη εβδομάδα, η TAI υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Pakistan Aeronautical Complex Kamra για την παραγωγή δομικών μερών (απαρτίων).

Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα προγράμματος MMU KAAN (TF-X)

Η ημερομηνία κατά την οποία εκπληρώθηκαν οι αρχικές προϋποθέσεις, του Εθνικού Αεροσκάφους Μάχης KAAN, ήταν το 2018. Στο πλαίσιο της Phase-1 Phase-1, οι δραστηριότητες προκαταρκτικής μελέτης του KAAN πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2018-2022.

Στο πλαίσιο της Φάσης-1 Φάσης-2, οι δραστηριότητες λεπτομερούς σχεδιασμού και πιστοποίησης του MMU KAAN θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2022-2029. Προς αυτή την κατεύθυνση, το KAAN έφυγε από το υπόστεγο το 2023, ενώ μέχρι το 2026 ο στόχος είναι να παραχθούν 3 πρωτότυπα.

Η διαμόρφωση Block-10, η οποία θα παραδοθεί στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, αναμένεται να αναπτυχθεί έως το 2029.  10 μαχητικά αεροσκάφη TF-X Blok-1 που θα παραχθούν στο πλαίσιο της φάσης-2 θα παραδοθούν στην Turkish Air Δύναμη μεταξύ 2030-2033. Ωστόσο, αυτή η ημερομηνία που ανακοινώθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία αναθεωρήθηκε ως το 2028 από την TAI.

Στο πλαίσιο της Φάσης-3 μεταξύ 2034-2040, θα πραγματοποιηθούν οι δραστηριότητες ανάπτυξης και μαζικής παραγωγής άλλων μπλοκ TF-X. Αυτή η ημερομηνία αναθεωρήθηκε ως το 2030 από την TAI."

Συμπέρασμα

Είναι γνωστό ότι Τουρκία και Πακιστάν έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, με πακιστανικές ειδικές δυνάμεις να συμμετέχουν στην τουρκική διακλαδική άσκηση ΤΑΜΣ "Γαλάζια Πατρίδα 2022", η οποία στοχοποιεί τα νησιά μας στο Αιγαίο, ενώ Πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη μετέχουν εδώ και αρκετά χρόνια στη Διεθνή αεροπορική άσκηση "ΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ" όπου συνεκπαιδεύονται με την τουρκική πολεμική αεροπορία, ενώ σήμερα ολοκληρώθηκε και το πρόγραμμα MILGEM, με την απόκτηση της 4ης κορβέτας τουρκικής προέλευσης από το Πακιστανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η Τουρκία επίσης προσβλέπει σε Πακιστάν και Αζερμπαϊτζάν για τη Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, ενώ ο Ερντογάν επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, επιδιώκοντας με νύχια και δόντια τη βοήθεια του "Πυρηνικού Πακιστάν".

Τέλος διαπιστώνουμε ότι με την ουσιαστικά συμπαραγωγή του τουρκικού μαχητικού ΚΑΑΝ, με το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν, ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί εκτός από το αυτονόητο, δηλαδή να βρει οικονομικούς σπόνσορες για την κατασκευή του και αγοραστές στη συνέχεια, να συσφίξει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις σχέσεις του με τις δύο αυτές χώρες δημιουργώντας έτσι έναν "τριμερή αμυντικό άξονα", πράγμα καθόλου ευχάριστο για Ελλάδα και Κύπρο.   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ