Ελληνοτουρκικά

Έρχεται το MILDEN-Μετά το αεροπλανοφόρο Anadolu οι Τούρκοι ετοιμάζονται να τρέξουν εντατικά την κατασκευή δικού τους υποβρυχίου

Το μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu εντάχθηκε και επίσημα στον τουρκικό στόλο και τώρα όλοι αναμένουν το πότε θα κάνει το πρώτο το ταξίδι-πέρασμα από το Αιγαίο στο πλαίσιο επίδειξης σημαίας εκ μέρους της Άγκυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για το κυρίως σύμβολο της «Γαλάζιας Πατρίδας» και του νεοοθωμανισμού του Ερντογάν που ανάμεσα στα άλλα στην φιέστα επεσήμανε πως: «Η ασφάλεια της Mavi Vatan (Γαλάζια Πατρίδα) έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη σημασία στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Θα γίνουμε μια χώρα που θα αλλάξει το παιχνίδι στον κόσμο».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ερντογάν αναφέρθηκε και σε τρεις φρεγάτες που θα «ρίξουν» οι Τούρκοι στην «Γαλάζια Πατρίδα»: «Βλέπουμε αυτό το πλοίο ως σύμβολο που θα στερεώσει τη θέση μας ως ηγέτη στην περιοχή του και παγκόσμιος ηγέτης στον Τουρκικό αιώνα. Όχι μόνο αυτό, πραγματοποιούμε επίσης την κοπή λαμαρίνας των τριών νέων φρεγατών μας MİLGEM που θα φέρουμε στη «Γαλάζια Πατρίδα»»,

Αυτό για το οποίο όμως δεν έχουν γραφτεί πολλά είναι για το εγχώριο πρόγραμμα κατασκευής υποβρυχίων που «τρέχει» η κυβέρνηση Ερντογάν. Πρόκειται για το πρόγραμμα MILDEN.

Όπως αναφέρει μερίδα του αμυντικού Τύπου στην Τουρκία, όταν ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα υποβρυχίων για την γειτονική χώρα, που στόχο είχε την κατασκευή των υποβρυχίων της κλάσης Reis, το 2015, η Άγκυρα έβαλε τις βάσεις και δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2017, ξεκίνησε το πρόγραμμα του «Εθνικού Υποβρυχίου» (MILDEN).

Το πρόγραμμα επίσημα εντάχθηκε στο πλαίσιο των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων τον Απρίλιο του 2019.

Στις αρχές του 2022 ολοκληρώθηκαν οι μελέτες του MİLDEN και ξεκίνησε η προηγμένη φάση σχεδιασμού. 

Η φάση του σχεδιασμού θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία έως το 2025 και θα αρχίσει η κατασκευή του πρώτου σκάφους στο ναυπηγείο του Gölcük. Στόχος το πρώτο να είναι έτοιμο το 2031. Δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά ωστόσο το σίγουρο είναι ότι θα διαθέτουν αναερόβια πρόωση και το οπλοστάσιό του θα αποτελείται από εξ΄ολοκλήρου τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής οπλικά συστήματα. Δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός πόσα θα κατασκευαστούν και σίγουρα ένας παράγοντας είναι και το αν θα μπει στο όλο πρόγραμμα και το Πακιστάν που έχει δηλώσει πως θέλει να φτιάξει υποβρύχια μαζί με την Τουρκία.

Αν η Άγκυρα καταφέρει να κατασκευάσει όλα τα υποβρύχια κλάσης Reis που έχει σχεδιάσει, δηλαδή έξι και στην συνέχεια αρχίσει να φτιάχνει και τα δικά της, τότε θα υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να ανατραπεί η υπεροχή που έχει στην παρούσα φάση το ελληνικό πολεμικό ναυτικό χάριν στα υποβρύχια «Παπανικολής».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ