Ελληνοτουρκικά

«Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι» και η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι ολοζώντανη - Όλα όσα ειπώθηκαν στην φιέστα του τουρκικού μίνι αεροπλανοφόρου

Η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι εδώ ολοζώντανη κόντρα σε όσους θέλησαν να πιστέψουν πως η σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα ζήσει καλύτερες ημέρες.

Με την φιέστα Ερντογάν το μίνι αεροπλανοφόρο «Anadolu» εντάχθηκε στον τουρκικό στόλο επιβεβαιώνοντας πως το νεοθωμανικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι όχι μόνο ολοζώντανο αλλά προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα.

Στην ομιλία του στην τελετή, ο Πρόεδρος Ερντογάν ευχόμενος τα καλύτερα για το μεγαλύτερο στρατιωτικό πλοίο της Τουρκίας, το TCG Anadolu, είπε: «Φυσικά, αυτό δεν μας αρκεί. Ας ελπίσουμε ότι το δεύτερο μας στάδιο θα είναι η κατασκευή ολόκληρου αυτού του αεροπλανοφόρου. Έχουμε κάνει επίσης συνομιλίες με πολλές χώρες, το κάνουμε και θα το πετύχουμε. Βλέπουμε αυτό το πλοίο ως σύμβολο που θα στερεώσει τη θέση μας ως ηγέτη στην περιοχή του και παγκόσμιος ηγέτης στον Τουρκικό αιώνα. Όχι μόνο αυτό, πραγματοποιούμε επίσης την κοπή λαμαρίνας των τριών νέων φρεγατών μας MİLGEM που θα φέρουμε στη «Γαλάζια Πατρίδα». Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην κατασκευή του TCG Anadolu και θα συμμετάσχουν στην κατασκευή των φρεγατών μας». Ο Ερντογάν πρόσθεσε ακόμα: «Η ασφάλεια της Mavi Vatan (Γαλαζια Πατριδα) έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη σημασία στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Θα γίνουμε μια χώρα που θα αλλάξει το παιχνίδι στον κόσμο. Τα SİHA, Kızılelma και Hürjet θα μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν. Για να πραγματοποιηθεί μια ισχυρή διπλωματία, είναι απαραίτητο να κάνουμε μια ισχυρή άμυνα. Ο απώτερος στόχος μας είναι μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία.

Το TCG Anadolu, το οποίο θέσαμε σε λειτουργία, είναι το πρώτο πλοίο στον κόσμο όπου τα μεγαλύτερα ελικόπτερα και μη επανδρωμένα οχήματα SİHA μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν. Επιπλέον, χάρη στα τεθωρακισμένα άρματα μάχης που φέρει, θα μας δώσει τη δυνατότητα να διεξάγουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας στην τελετή, ο υπουργός Χουλουσί Ακάρ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Οι εξελίξεις στον κόσμο και στην περιοχή μας, ιδιαίτερα ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η γεωγραφία στην οποία βρισκόμαστε δείχνει το πόσο στρατηγική είναι η κάλυψη κρίσιμων προϊόντων και υπηρεσιών από την εγχώρια βιομηχανία και τους εθνικούς μας πόρους αποδεικνύεται σημαντική, ακόμη και απαραίτητη. Από αυτή την άποψη, η ανάπτυξη της εγχώριας και εθνικής αμυντικής μας βιομηχανίας είναι ένας εθνικός μελλοντικός αγώνας για εμάς»

Πρόσθεσε δε το γεράκι της Άγκυρας που ίσως εντέχνως δεν αναφέρθηκε στην «Γαλάζια Πατρίδα» μιας και δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την συνάντηση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας: «Τώρα το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι. Έτσι, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τα πλεονεκτήματα και την επιχειρησιακή υπεροχή της υψηλής τεχνολογίας που ελάχιστοι στρατοί στον κόσμο μπορούν να επιτύχουν».

Δείχνοντας δε πως και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ενεργό στους σχεδιασμούς της Άγκυρας τόνισε: «Πολεμώντας όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ιδιαίτερα το PKK /PYD/YPG, DAESH και FETO, εντός και εκτός της χώρας, με τη στρατηγική της εξάλειψης της τρομοκρατίας στην πηγή της, προστατεύουν (οι τουρκικές ΕΔ) τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στις θάλασσες και στους ουρανούς μας, επιπλέον αυτών, ιδιαίτερα την ΤΔΒΚ των φίλων, των αδελφών και των συμμάχων μας, ιδιαίτερα του Αζερμπαϊτζάν και της Λιβύης».

«Στόχος μας είναι να φέρουμε τη χώρα μας σε μεγαλύτερη και ισχυρότερη θέση δουλεύοντας με όλες μας τις δυνάμεις σύμφωνα με το όραμα του «Αιώνα της Τουρκίας». Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε και αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι ως προς αυτό, είμαστε αποφασισμένοι, δόξα τω Θεώ είμαστε ικανοί για αυτό» κατέληξε ο Ακάρ.

Ο ναύαρχος Tatlıoğlu, υπενθύμισε τα λόγια του Barbaros Hayreddin Pasha: «Αυτός που κυριαρχεί στις θάλασσες κυριαρχεί στον κόσμο».

Πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του TCG ANADOLU έδωσε και ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων ναύαρχος Tatlıoğlu κατά την ομιλία του.

Συγκεκριμένα το TCG ANADOLU έχει χωρητικότητα καταστρώματος 10 ελικόπτερα, 11 UAV, ενώ η χωρητικότητα υπόστεγου είναι 19 ελικόπτερα, 30 UAV.

Το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο μπορεί επίσης να μεταφέρει, 13 άρματα μάχης, 27 αμφίβια τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού (ZAHA), 6 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 33 οχήματα, 15 ρυμουλκούμενα.

Έχει συνολική χωρητικότητα 1400 ατόμων εκτός από 400 άτομα πλήρωμα. Το TCG ANADOLU έχει επίσης τη δυνατότητα να υποστηρίξει το εν λόγω προσωπικό για 90 ημέρες χωρίς να είναι δεμένο στην παραλία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ