Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κλασσική περίπτωση λυκοφιλίας: Επιστολές ανήμερα της 25ης με ταυτόχρονη αμφισβήτηση κυριαρχίας στην Κάρπαθο

Οι αισιόδοξοι λένε πως ξεκινά μια νέα εποχή προσέγγισης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ειδικά οι επιστολές Ερντογάν σε Μητσοτάκη και Τσαβούσογλου προς Δένδια έκαναν πάρα πολλούς να μιλήσουν για ελληνοτουρκική φιλία. Αν κάτσει όμως κάποιος αντικειμενικά και μετρήσει τις αμφισβητήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας από την ημέρα των καταστροφικών σεισμών στην Τουρκία και εντεύθεν, δηλαδή από τις 6 Φεβρουαρίου μετρά τουλάχιστον 13 περιπτώσεις κατά τις οποίες καταδεικνύουν πως τουλάχιστον από την πλευρά της Άγκυρας είναι λυκοφιλία μιας και δεν αλλάζει η αναθεωρητική της στάση.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο, δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τοσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία, όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού» είπε ο Ερντογάν στον έλληνα πρωθυπουργό ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου και συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου με την δική του επιστολή στον Νίκο Δένδια πως είναι βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον. Παράλληλα δήλωσε αποφασισμένος να συμβάλει περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική η οποία επικρατεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας. Επιπλέον ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και την βοήθεια την οποία προσέφεραν στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Την ίδια μέρα βέβαια ο Σουλτάνος μιλώντας στο εκλογικό του ακροατήριο δήλωνε ευτυχής για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το Πενταπόσταγμα αποκαλύπτει πως πέρα από αυτή την εμπρηστική δήλωση υπήρξε και ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ανατολικά της Καρπάθου καθώς με αφορμή δέσμευση περιοχής από την Ελλάδα για αεροναυτική άσκηση μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το ΝΑΤΟ, σήμερα, η Τουρκία με την NAVTEX NR: 0318/23 που εξέδωσε ανήμερα της εθνικής μας εορτής δηλώνει πως η περιοχή αυτή είναι…τουρκικής δικαιοδοσίας και μόνο αυτή έχει δικαίωμα να εκδίδει οδηγίες προς ναυτιλομένους σε αυτή και σε αυτό το πλαίσιο εξέδωσε δικής της, καταφανώς παράνομη, προκειμένου να δείξει πως είναι αυτή που δίνει την άδεια και την περιοχή για να γίνει η άσκηση ανάμεσα σε Ελλάδα και ΝΑΤΟ.

Η αμφισβήτηση όμως αυτή δεν είναι η μόνη όπως αναφέραμε στην εισαγωγή μας. Συγκεκριμένα στις:

23 Μαρτίου η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση της παράνομης ΝΟΤΑΜ Α1968/23 με την οποία ενημέρωνε πως θα πραγματοποιήσει από τις 24 Μαρτίου έως τις 18 Απριλίου την «Αποστολή πτήση σε διεθνή ύδατα μέσα στο FIR Αθηνών». Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δέσμευσε 5 περιοχές και 6 διαδρόμους από τους οποίου ζητά όλοι όσοι θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να κρατήσουν αποστάσεις τουλάχιστον ενός ναυτικού μιλίου.

Δεν γνωρίζουμε αν οι αρμόδιοι για την δημιουργία αυτής της ΝΟΤΑΜ ξεχάστηκαν και έβαλαν αυτόν τον τίτλο για να δώσουν ξεκάθαρα στην διεθνή κοινότητα να καταλάβει ότι πρόκειται για αποστολή και όχι τυχαίες πτήσεις και ασκήσεις αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που βλέπει κανείς είναι ότι με αυτές τις περιοχές η Άγκυρα «κόβει» στα δύο το Αιγαίο για σχεδόν ένα μήνα χωρίς να έχει καμιά δικαιοδοσία συνεχίζοντας έτσι την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στις 21 Μαρτίου η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ Α1910/23 προκειμένου να δημιουργήσει εμπόδια στην άσκηση Ηνίοχος λέει ότι οι δεσμεύσεις των περιοχών για την ελληνική άσκηση αποτελούν παραβίαση Συνθηκών όπως της Λοζάνης και του Παρισιού του 1947 και θέτει εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης και ως εκ τούτου και μη τέλεσης της άσκησης σε αυτές τις περιοχές.

Αναφέρει συγκεκριμένα τα νησιά Χίος, Σάμος, Ψαρά, Ικαρία, Κως, Ρόδος, Κάσος, Κάρπαθος, Κάλυμνος, Καστελόριζο.

Στις 13 Μαρτίου με τις έρευνες να συνεχίζονται για τον εντοπισμό ναυαγών στην περιοχή του Φαρμακονησίου, η Τουρκία όχι απλά αμφισβήτησε την ελληνική δικαιοδοσία αλλά παρανόμως δέσμευσε και περιοχή ανάμεσα σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι που περιλαμβάνει και το στίγμα που έδωσε η Αθήνα ως επίκεντρο περιοχής ερευνών με εύρος 25 ναυτικά μίλια εντός των χωρικών υδάτων που περιλαμβάνονται σε αυτή.

Συγκεκριμένα στην παράνομη NAVTEX 836019/23 οι τούρκοι αναφέρουν: «Στις 11 Μαρτίου 2023 στα δυτικά του Αϊδινίου της επαρχίας Ντιντίμ βρέθηκαν 10 μετανάστες σε ελαστική λέμβο διεξήχθει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από μέσα της τουρκικής ακτοφυλακής εντός της τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης λόγω αγνοούμενων μεταναστών. Παραπλέοντα σκάφη παρακαλούνται να έχουν το νου τους και να αναφέρουν ευρήματα στην τουρκική ακτοφυλακή».

Στις 2 Μαρτίου η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ξεκίνησε με την έκδοση της ΝΟΤΑΜ A1329/23 εκ μέρους της Άγκυρας με την οποία δέσμευε πέντε περιοχές για πτήσεις υποστήριξης επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και υποστήριξης περιβαλλοντικής προστασίας.

Συνεχίστηκε με την έκδοση ΝΟΤΑΜ και NAVTEX για την ανανέωση τριών περιοχών, παράνομα ούτως ή άλλως δεσμευμένων, για ασκήσεις όλη την χρονιά και έληξε με την ευθεία υπενθύμιση της αμφισβήτησης των ορίων δικαιοδοσίας των περιοχών έρευνας και διάσωσης με αφορμή ναυάγιο στην περιοχή της Κω.

Την 1η Μαρτίου η Ελλάδα κινήθηκε να ενεργοποιήσει το πεδίο βολής «Αλατσονησίου» δυτικά των Φούρνων Ικαρίας στις 1 και 2 Μαρτίου για ασκήσεις πυρών. Η Άγκυρα αντέδρασε στην ελληνική NAVTEX κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση συνθηκών που θέλουν την Ικαρία αποστρατικοποιημένη.

Παράλληλα μία ημέρα πριν η τουρκική πολεμική αεροπορία συμμετέχοντας σε κοινή άσκηση με την STRIKFORNATO και την NAVEUR των ΗΠΑ ανατολικά της Καρπάθου επανεμφανίστηκε μετά από 4 μέρες που ήταν εξαφανισμένη μην έχοντας στείλει ούτε μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως τις πρώτες ημέρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Τα δύο τουρκικά F-16 μπήκαν στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης αναγκάζοντας ελληνικά μαχητικά να απογειωθούν για να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν.

Στις 24 Φεβρουαρίου η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την πλευρά της Τουρκίας ήρθε όταν ένα ναυάγιο σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Λέσβου.

Αμέσως η Άγκυρα έσπευσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός καθώς είναι χρόνιος πόθος της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο της αναθεωρητικής της ατζέντας να πάρει από την Ελλάδα τον έλεγχο των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης έως τουλάχιστον τον 25ο μεσημβρινό.

Εξέδωσε παράνομη NAVTEX, καθώς δεν έχει δικαιοδοσία για την περιοχή αυτή, αναφέροντας πως στο συγκεκριμένο στίγμα υπάρχει μερικώς βυθισμένο σκάφος και ώς εκ τούτου οι ναυτιλομένοι θα πρέπει να προσέχουν. Προχώρησε δηλαδή στην έκδοση μιας οδηγίας προς ναυτιλομένους σε μια περιοχή που δεν της πέφτει λόγος.

Στις 22 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά που συνεχίστηκαν. Αυτή την φορά οι τούρκοι αλιείς επέλεξαν το Φαρμακονήσι ενώ προχθές είχαν πλευρίσει το Αγαθονήσι. 

Στις 20 Φεβρουαρίου με αφορμή ελληνικές ασκήσεις η Τουρκία συνεχίζει την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των νήσων Χάλκη, Τήλος, Ψαρά, Καστελόριζο, Χίος, Ικαρία και Σάμο.

Στις 14 Φεβρουαρίου την ημέρα των ερωτευμένων του Αγίου Βαλεντίνου, η Τουρκία ζήτησε να δεσμευτεί μια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου για πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 21 Μαρτίου.

Η Ελλάδα εξέδωσε σχετική ΝΟΤΑΜ, τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα έπρεπε να παραβιαστεί σε καμία περίπτωση ο ελληνικός εναέριος χώρος που είναι στα 10 ναυτικά μίλια.

Η Άγκυρα όχι μόνο δεν υπάκουσε προς την ελληνική ΝΟΤΑΜ αλλά αντέδρασε, εκδίδοντας δικές της οδηγίες προς ιπταμένους τονίζοντας πως δεν υπάρχει ελληνικός εναέριος χώρος στα 10 ναυτικά μίλια και τα αεροσκάφη πρόκειται να πετάξουν έως 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και Ρόδο.

Επιπρόσθετα στις δικές της ΝΟΤΑΜ τονίζει πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του πολεμικού της ναυτικού που θα πετούν σε αυτή την περιοχή δεν θα υποβάλλουν σχέδια πτήσης στην Αθήνα, καθώς όπως ισχυρίζεται όντας στρατιωτικά δεν υποχρεούνται να καταθέτουν σχέδια πτήσης σε διεθνή εναέριο χώρο και προσθέτοντας μάλιστα πως θα διευθετήσει αυτή το θέμα της ασφάλειας των επιβατικών πτήσεων στην περιοχή.

Στις 13 Φεβρουαρίου η Άγκυρα αφού έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης της Ικαρίας με αφορμή ελληνική άσκηση ζήτησε χωρίς κανέναν δισταγμό επί της ουσίας από την Αθήνα να μην κάνει δική της αεροναυτική άσκηση νοτίως του Άη Στράτη και δυτικά της Λέσβου καθώς όπως αναφέρει ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης, η περιοχή που έχουν δεσμεύσει οι Έλληνες καλύπτει περιοχή που ασκούνται οι τουρκικές δυνάμεις όλο το χρόνο (δεσμευμένη με εξίσου παράνομη NAVTEX). Παράλληλα πέρα από την περιοχή δυτικά της Λέσβου που δέσμευσαν πριν 4 ημέρες για τις 16 Φεβρουαρίου, προχώρησαν στη δέσμευση μιας ακόμα περιοχής στο κεντρικό Αιγαίο μια ανάσα από Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Ικαρία και Χίο για άσκηση με πυρά.

Στις 9 Φεβρουαρίου η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ Α0968/23 ισχυρίζεται ότι ζήτησε από την Ελλάδα να δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Λέσβου στον διεθνή εναέριο χώρο για άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στις 16 Φεβρουαρίου και όταν η Ελλάδα αρνήθηκε, αναγκάστηκε να εκδώσει την δική της ΝΟΤΑΜ δεσμεύοντας την εν λόγω περιοχή.

Η Αθήνα όπως ήταν φυσικό απάντησε με την ΝΟΤΑΜ Α0410/23 στην οποία τονίζει ότι η τουρκική είναι άκυρη και γιατί η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα δέσμευσης περιοχών μέσα στο FIR Αθηνών και γιατί η περιοχή που θέλει η Άγκυρα συμπεριλαμβάνει και ελληνικό εναέριο χώρο καθώς εισέρχεται και μέσα από τα 10 ναυτικά μίλια του ΕΕΧ.

Στις 6 Φεβρουαρίου (ημέρα των σεισμών) με αφορμή ελληνική άσκηση με πυρά στις δυτικές ακτές της Χίου μέχρι και τις 9 Φεβρουαρίου, η υδρογραφική υπηρεσία της Τουρκίας εξέδωσε παράνομη NAVTEX με την οποία ζητά να μην γίνει η άσκηση καθώς όπως αναφέρει η Χίος είναι αποστρατικοποιημένο νησί και πως η Ελλάδα με την κίνηση αυτή παραβιάζει την σχετική συνθήκη της Λωζάνης.

Όλα αυτά αν δεν είναι αποδείξεις τρανταχτής λυκοφιλίας και μη αλλαγής στάσης ως προς τον αναθεωρητισμό τί είναι; Τα συμπεράσματα δικά σας.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ