Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Εξελίξεις! Τι σηματοδοτεί η μη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΑΜ Ακάρ στην Σύνοδο των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ- Το Παρασκήνιο

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ,  "οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ  συναντώνται στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα (14-15 Φεβρουαρίου 2023) για να ενισχύσουν την αποτροπή και την άμυνα της Συμμαχίας, να ενισχύσουν και να στηρίξουν την Ουκρανία.

Σε προεπισκόπηση της συνάντησης τη Δευτέρα (13 Φεβρουαρίου 2023), ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε την επείγουσα ανάγκη να παραδοθούν βασικές δυνατότητες στην Ουκρανία προτού η Ρωσία μπορέσει να αναλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης."

Σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ," ο Τούρκος Υπουργός Ακάρ δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

Μετά τους σεισμούς με επίκεντρο το Kahramanmaraş, οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης ξεκίνησαν σε 10 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένου του Hatay και συνεχίζονται.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δεν θα μπορέσει να παραστεί στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ λόγω των εργασιών του στη ζώνη του σεισμού.

Ο υπουργός Ακάρ, ο οποίος ήρθε στο Χατάι με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Yaşar Güler και τον Διοικητή των χερσαίων δυνάμεων Στρατηγό Musa Avsever αμέσως μετά τον σεισμό και  παρακολουθεί τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης, υποστήριξης των πληγέντων από τους σεισμούς Τούρκους πολίτες επί τόπου εδώ και 9 ημέρες.

Αντί του ΥΠΑΜ Ακάρ η  Τουρκία θα εκπροσωπηθεί από τον μόνιμο αντιπρόσωπο του ΝΑΤΟ Levent Gümrükçü."

Οι  νέες δηλώσεις της Γερμανίδας ΥΠΕΞ  για ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας ενόχλησαν την Τουρκία

"Για την πορεία τους στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία χρειάζονται ακόμα το ναι από την Άγκυρα" δήλωσε σύμφωνα με άρθρο Γερμανικού ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ελσίνκι, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας  Baerbock, η οποία  κατέστησε σαφές ότι οι προσχωρήσεις πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση.

Κυριότερα σημεία του άρθρου είναι τα ακόλουθα:

"Η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock πιέζει για την ταχεία ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. "Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το περασμένο καλοκαίρι, βάλαμε από κοινού τα θεμέλια για την ένταξη. Και φυσικά αναμένουμε από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να εφαρμόσουν αυτήν την απόφαση χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση", δήλωσε η Πράσινοη πολιτικός κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ελσίνκι ενόψει του αποκλεισμού της Τουρκίας.

Ούτε η Ουγγαρία έχει δώσει ακόμη τη συγκατάθεσή της. Και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να συμφωνήσουν στην επέκταση. Ο Μπάερμποκ είπε ότι η Γερμανία προωθεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν μέλη της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας. Και οι δύο πληρούσαν τις συμφωνηθείσες απαιτήσεις. Η υπουργός αναφέρθηκε και σε μνημόνιο στο οποίο είχαν συμφωνήσει στη Μαδρίτη οι δύο υποψήφιες για το ΝΑΤΟ και η Τουρκία. Εκείνη την εποχή, η διαμάχη φαινόταν επιλυμένη και ο δρόμος ήταν ξεκάθαρος. Αλλά η Τουρκία εξακολουθεί να εμποδίζει τη βόρεια επέκταση της συμμαχίας.

Σε απάντηση στο κάψιμο του Κορανίου μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε πρόσφατα ότι η Σουηδία δεν μπορούσε να υπολογίζει στην τουρκική υποστήριξη για την αίτησή της στο ΝΑΤΟ. Ήταν πιο ανοιχτός στη Φινλανδία. Το γεγονός ότι πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές στην Τουρκία τον Μάιο παίζει επίσης ρόλο στη διαμάχη.

Baerbock: Η ένταξη «εμπλουτίζει τη συμμαχία»

Η Baerbock επισκέπτεται τη βόρεια Ευρώπη για δύο ημέρες - πρώτα στο Ελσίνκι και μετά την Τρίτη στη Στοκχόλμη. Μετά από μια συνομιλία με τον Φινλανδό Υπουργό Εξωτερικών Pekka Haavisto, τόνισε πόσο ιστορική ήταν η απόφαση των Βορειοευρωπαίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά από μια μακρά περίοδο ελευθερίας από συμμαχίες - και πόσο συμφέρουσα ήταν για τη Γερμανία και τους άλλους εταίρους της συμμαχίας.

«Σήμερα λοιπόν θέλω να επαναλάβω πόσο σημαντικό είναι για τη συμμαχία το ότι θέλετε να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ», είπε στους οικοδεσπότες. «Ως αποτέλεσμα, η συμμαχία μας αποκτά δύο πολύτιμα νέα μέλη με τα οποία ήδη συνεργαζόμαστε πολύ, πολύ στενά».

Ο τουρκικός αποκλεισμός συνεχίζεται

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022 υπό την πίεση του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. Όλα τα μέλη πρέπει να επικυρώσουν την προσχώρηση. 28 το έχουν ήδη κάνει. Δεν αναμένονται αντιρρήσεις από την Ουγγαρία. Η Τουρκία από την άλλη έχει μπλοκάρει εδώ και καιρό. Ο Ερντογάν το δικαιολογεί επίσης λέγοντας ότι η Σουηδία δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Πάνω από όλα εννοεί το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα PKK.

Τι μέλλει γενέσθαι 

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο Τούρκος ΥΠΑΜ Ακάρ δεν θα μετάσχει στη Σύνοδο των  ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ, λόγω της εμπλοκής του στο συντονιστικό έργο που έχει αναλάβει μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην χώρα του, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον μόνιμο αντιπρόσωπό της στην Συμμαχία.

Παράλληλα  με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει ο Τούρκος ΥΠΑΜ να βρεθεί σε άσχημη θέση και να δεχθεί πιέσεις για αποδοχή εισόδου από την χώρα του της Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,,κάτι το οποίο διαφάνηκε μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Baerbock.

Επακόλουθο της μη συμμετοχής Ακάρ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα είναι η μη πραγματοποίηση συνάντησής του με τον  Έλληνα ομόλογό του Παναγιωτόπουλο.

Εκτίμησή μας είναι πως η Τουρκία θα δεχθεί αφόρητες πιέσεις το επόμενο χρονικό διάστημα για την αποδοχή της εισόδου των 2 Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, οι οποιές θα αποδώσουν καρπούς τον Μάρτιο, μετά την Διάσκεψη δωρητών για την Τουρκία και την Συρία που δοιοργανώνει η ΕΕ με την Σουηδία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ