Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το δίδυμο του «Anadolu», «Χουάν Κάρλος» βρίσκεται καθ' οδόν για να στηρίξει την Τουρκία- Ούτε μια φωτογραφία των ελληνικών μονάδων με το ισπανικό σκάφος για να μην σοκαριστούν οι Τούρκοι

Το ισπανικό μίνι αεροπλανοφόρο Χουάν Κάρλος αφού συνεκπαιδεύτηκε με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όπως πρώτο αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα, τώρα κατευθύνεται προς την Αλεξανδρέττα της Τουρκίας προκειμένου να συνδράμει στις επιχειρήσεις στις σεισμόπληκτες περιοχές της γειτονικής χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα τουρκικά ΜΜΕ γράφουν σχετικά: «Ο αδερφός του ANADOLU, Χουάν Κάρλος, βρίσκεται καθ' οδόν για να στηρίξει την Τουρκία. Το αμφίβιο επιθετικό πλοίο Juan Carlos I του Ισπανικού Ναυτικού βρίσκεται καθ' οδόν προς την Τουρκία για υποστήριξη. Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία παρέχει επίσης αεροπορική υποστήριξη στην Τουρκία.

Ενώ οι πληγές των 2 σεισμών στο Kahramanmaraş, τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που γνώρισε η Δημοκρατία της Τουρκίας, προσπαθούν να επουλωθούν, πολλές χώρες στέλνουν προσωπικό έρευνας και διάσωσης και υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία. Η διεθνής βοήθεια αποστέλλεται γενικά στα Άδανα με στρατιωτικά μεταφορικά αεροπλάνα.

Η Ισπανία, η οποία έστειλε προσωπικό έρευνας και διάσωσης με 2 στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη, το ένα εκ των οποίων είναι το A400M, στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι το αμφίβιο επιθετικό πλοίο Juan Carlos I και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων Galicia κατευθύνονται προς την Τουρκία. 

Το «Χουάν Κάρλος Ι», που ξεκίνησε από την Ισπανία, μοιάζει αρκετά με το Αμφίβιο Επιθετικό Πλοίο TCG ANADOLU, το οποίο αποκτήθηκε πρόσφατα από τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται υπό δοκιμές. Ο σχεδιασμός του TCG ANADOLU βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πλοίο Juan Carlos I.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι το Juan Carlos I, διαθέτει πλήρη χειρουργεία και κατάστρωμα πτήσης όπου μπορούν να απογειώνονται και να προσγειώνονται τα εναέρια μέσα, θα αποσταλεί στην Αλεξανδρέττα.

Εν τω μεταξύ το ΓΕΕΘΑ επιβεβαιώνοντας την είδηση που αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Από την Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου έως το Σάββατο 04 Φεβρουαρίου 2023 διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης η πρώτη φάση της συνεκπαίδευσης με την ονομασία «DEDALO 23», των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Ισπανική Ναυτική Δύναμη (Spanish Navy Expeditionary Strike Group – SP ESG), η οποία αποτελείται από το Αεροπλανοφόρο Αμφιβίων Επιχειρήσεων ESPS JUAN CARLOS I, την Φρεγάτα (Φ/Γ) ESPS BLAS DE LEZO, το Πλοίο Αμφίβιων Επιχειρήσεων ESPS GALICIA και το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ESPS CANTABRIA.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην συνεκπαίδευση με προσωπικό και μέσα των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, όπως παρακάτω:

  • Από τον Στρατό Ξηράς με 2 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64A, 1 Μεταφορικό Ελικόπτερο CH-47D και 1 Ελικόπτερο UH-1H.
  • Από το Πολεμικό Ναυτικό με 1 Υποβρύχιο, 1 Φρεγάτα με το οργανικό της Ελικόπτερο και 1 Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου.
  • Από την Πολεμική Αεροπορία με 4 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16.
  • Από την ΔΕΠ με 1 Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ).
  • Από τα Πολεμικά Πλοία της Ισπανικής Ναυτικής Δύναμης επιχείρησαν 8 Μαχητικά Αεροσκάφη AV-8B.
  • Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν σύνθετα διακλαδικά προκεχωρημένα επιχειρησιακά σενάρια ως ακολούθως:
  • Εναέρια Μάχη μεταξύ διαφορετικών τύπων Αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
  • Ασκήσεις Πολέμου Επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX).
  • Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).
  • Ασκήσεις Ναυτικών Προχωρητικών Ελιγμών (Miscellaneous Exercise – MISCEX).
  • Εκτέλεση αεροπορικών σεναρίων Slow Mover Protection (SLOMO PROTECT).
  • Ναυτικά Γυμνάσια επικοινωνιών και ανεφοδιασμού εν πλω.
  • Εκτέλεση σεναρίων Εγγύς Αεροπορικης Υποστήριξης (Close Air Support - CAS) από Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 και AV-8B με κατάδειξη από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC)».

Το Χουάν Κάρλος θα επιστρέψει στο Αιγαίο προς τα τέλη του μήνα για νέα συνεκπαίδευση με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ