Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου από Κύπρο-Ελλάδα στην ΕΕ προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στην Ρωσία-Τι θα κάνουν οι Τούρκοι;

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Κοέν συμφώνησε με την Ελλάδα για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Κύπρου, επιβεβαιώνουν ρωσικά ΜΜΕ.

«Χθες, σε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, συμφωνήσαμε για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας και Κύπρου, το οποίο θα πάει σε όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, Αυτό θα ενισχύσει τη διεθνή μας θέση και θα φέρει πολλά χρήματα στη χώρα», έγραψε στο Twitter ο Κοέν.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοέν και Δένδια διεξήχθησαν την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ από τη σύσταση της νέας κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Κοέν είπε ότι συζήτησε με τον Δένδια την ιρανική απειλή, τις προοπτικές ανάπτυξης διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και τις «Συμφωνίες του Αβραάμ», μια συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και αραβικών χωρών.

Η μετάβαση του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη δια μέσω Κύπρου και Ελλάδος γίνεται με δύο τρόπους, με τον αγωγό East Med, ή με την μεταφορά LNG από αποθήκες υγροποιημένου αερίου.

Η Ιταλία στο κόλπο του αγωγού East Med

Iταλικό δημοσίευμα θέλει το 2023 να είναι έτος εξελίξεων για το φαραωνικό έργο του αγωγού EastMed, ο οποίος εκτιμάται πως θα μετατρέψει τη νοτιοανατολική Ευρώπη σε κόμβο φυσικού αερίου και θα αναβαθμίσει άρδην τη γεωπολιτική ισχύ των εμπλεκόμενων χωρών.

Όπως αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα του InsideOver, «η κυβέρνηση Μελόνι στοχεύει σθεναρά στην ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία και το 2023 θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα στρατηγικό έργο υποδομής για την Ιταλία, τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Το στρατηγικό έργο που μπορεί να φέρει φυσικό αέριο στη διαδρομή Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ιταλία είναι τώρα υπό ενεργό συζήτηση και θα μπορούσε να εμφανιστεί ως αλλαγή παιχνιδιού στην ανατολική Μεσόγειο εάν η Ρώμη ολοκληρώσει το τμήμα Igi-Poseidon από το Αιγαίο μέχρι την Απουλία»

Τι θα πράξει η Τουρκία σε αυτό το ενδεχόμενο;

Η Τουρκία μέσω ειδικών και ινστιτούτων, μας απειλεί ουσιαστικά ότι δεν θα μας αφήσει να εκμεταλλευθούμε τα κοιτάσματα μας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, ενώ προβάλει σαφείς απειλές και για τον αγωγό East Med.

Ο Τούρκος σύμβουλος και καθηγητής σε πανεπιστήμιο των Κατεχομένων στην Κύπρο Ata ATUN, ανέφερε αποκαλύπτοντας της σαφείς προθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν:

"Ως γνωστόν, η στρατηγική και ο απώτερος στόχος της Ελλάδας είναι η κατάληψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και η ίδρυση μιας “αυτοκρατορίας” φυσικού αερίου, το οποίο θα μεταφέρεται στην Ευρώπη υπό την ελληνική κυριαρχία.

Βλέποντας την Τουρκία ως το μόνο εμπόδιο σε αυτό το σχέδιο, η Ελλάδα προσπαθεί να εξαλείψει την χώρα μας για να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

Σύμφωνα με αυτόν τον στόχο, η Ελλάδα, που προτιμά να ξεκινήσει δημιουργώντας ένταση, θέλει να σαμποτάρει όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει η Τουρκία για την παγκόσμια ειρήνη, ειδικά στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, και να δυσφημήσει την χώρα μας.

Πρόθεσή των Ελλήνων είναι να προκαλέσουν άδικα προβλήματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, και να βάλουν την Τουρκία απέναντι σε «Δύση» ΕΕ και ΗΠΑ.

Εκμεταλλευόμενοι οι Έλληνες αυτή την κρίση, θα “αναγκάσουν”  ένα τμήμα του τουρκικού ναυτικού να αναπτυχθεί στο Αιγαίο, και ένα άλλο τμήμα στην Ανατολική Μεσόγειο για να αντισταθεί στις εσκεμμένες προκλήσεις της Ελλάδας.

Η Ελλάδα επιθυμεί συγκεκριμένα:

1. Να αποδυναμώσει την προστασία της «Γαλάζιας Πατρίδας» χωρίζοντας στα δύο το Τουρκικό Ναυτικό.
2. Να συνάψει συμμαχίες με τα περιφερειακά κράτη που βρίσκονται σε εχθρότητα ή διαφωνία με την Τουρκία σε μια λογική που βασίζεται στην εχθρότητα προς την χώρα μας.

3. Να περικυκλώσει και να ακινητοποιήσει την Τουρκία κατά μήκος των ακτών του Αιγαίου και της Μεσογείου και να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρει ο ίδιος.

Εδώ δεν υπάρχουν αστερίσκοι ή προσκόμματα, οι Τούρκοι θα επιδιώξουν πάση θυσία να επέμβουν στην Ανατολική Μεσόγειο, και μόνο ένας συνασπισμός χωρών ( Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτος-Κύπρος-ΗΠΑ), θα βάλει “ χαλινάρι” στο καθεστώς Ερντογάν που θέλει να ελέγχει την περιοχή με σουλτανικά φιρμάνια όπως πριν από 300 χρόνια.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ