Ερντογάν
Ελληνοτουρκικά

Ιδού το σχέδιο Ερντογάν! Πογκρόμ διώξεων κατά των Κούρδων της Τουρκίας & του HDP

Οι τουρκικές εκλογές πλησιάζουν και το πολιτικό κλίμα έχει πολωθεί στην Τουρκία, με τον Ερντογάν να ακολουθεί άκρως αντιδυτική ρητορική, κάνοντας παράλληλα το πάν για να εκλεγεί, έχοντας απέναντί του μια αντιπολίτευση η οποία με το πρόσφατο μανιφέστο που εξήγγειλε, φαίνεται ότι θα ακολουθήσει δυτικόστροφη πολιτική, αν και ακόμη δεν έχει κατασταλάξει ποιος θα είναι ο υποψήφιος που θα προκρίνει για να αναμετρηθεί με τον νυν Τούρκο Πρόεδρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, έχει ζωτική σημασία για την πορεία των Ελληνοτουρκικών  όπως αντιλαμβανόμαστε και γιαυτό παρακολουθείται στενά η προεκλογική περίοδος και τα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα.

Σε προγενέστερα άρθρα μας έχουμε αναφερθεί στους δύο "δελφίνους" για την διαδοχή Ερντογάν στο AKP, που είναι ο ΥΠΑΜ Ακάρ και ο ΥΠΕΣ Σοϊλού.

Έτσι ο μεν πρώτος παίζει το Εθνικιστικό χαρτί στο εξωτερικό, με απειλές κατά της Ελλάδας-Κύπρου και  διεξάγοντας σωρεία στρατιωτικών επιχειρήσεων ενάντια σε Κούρδους του YPG στην Βόρεια Συρία και PKK σε Βόρειο Ιράκ, ο δεύτερος έχει στήσει ένα πογκρόμ διώξεων κατά Κούρδων της Τουρκίας, με συνεχείς  "αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις" στο εσωτερικό της χώρας του.

Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας

Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του τουρκικό  ΜΜΕ , "συνολικά 378 άτομα συνελήφθησαν τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD,  όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η Τουρκία συνεχίζει αποφασιστικά τον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των PKK/PYD, Daesh/ISIS και της τρομοκρατικής οργάνωσης Φετουλάχ (FETO), δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών.

«Μετά τις δυσοίωνες ενέργειες κατά του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου, στη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Δανία, έγιναν όλες οι αξιολογήσεις έναντι όλων των πιθανών προκλήσεων και τα μέτρα ασφαλείας μας μεγιστοποιήθηκαν», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο αξιολόγησε επίσης πληροφορίες ότι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Daesh/ISIS και η Αλ Κάιντα αναζητούν επίσης δράση σε πολλές χώρες, επικαλούμενοι τις προαναφερθείσες «αποτρόπαιες πράξεις».

Η Tουρκία αξιολογεί «σχολαστικά» τις πληροφορίες πληροφοριών που διαβιβάζονται στην Άγκυρα κατά καιρούς από χώρες που εκδίδουν προειδοποιήσεις ασφαλείας για την Τουρκία και από πολλές άλλες χώρες.

«Οι επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων συνεχίζονται αδιάκοπα στη χώρα μας», ανέφερε το υπουργείο

"Το 2022 πραγματοποιήθηκαν 1.042 επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh και 1.981 άτομα συνελήφθησαν. Τον Ιανουάριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 60 επιχειρήσεις εναντίον της ίδιας οργάνωσης και 95 άτομα συνελήφθησαν".

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι το 2022 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 134.713 επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD και 8.410 ύποπτοι συνελήφθησαν σε αυτές τις επιχειρήσεις."

 

Η απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά του Κουρδικού κόμματος HDP

Σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, "Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε έκκληση του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του HDP, να αναβάλει για μετά τις εκλογές του καλοκαιριού μια υπόθεση που θα μπορούσε να κλείσει το HDP.

Η απόφαση πυροδότησε φόβους ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα για να υπονομεύσει την αντιπολίτευση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ήδη παγώσει την κρατική χρηματοδότηση της οργάνωσης και εξετάζει μια υπόθεση κατά του HDP για φερόμενους δεσμούς με Κούρδους αντάρτες του PKK. Μια απόφαση κατά του κόμματος θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή του HDP.

Σε ένα ακόμη χτύπημα, το δικαστήριο αυτή την εβδομάδα απέρριψε έκκληση να καθυστερήσει η υπόθεση μέχρι μετά τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν έως τον Ιούνιο.

"Το μεγαλύτερο νομικό πρόβλημα είναι το σύννεφο καχυποψίας που κρέμεται πάνω από τη νόμιμη ύπαρξη του κόμματος,αν θα μπορέσει να μπει στις εκλογές ή όχι", αναρωτήθηκε ο Ερτουγρούλ Κουρκτσού, επίτιμος πρόεδρος του HDP.

"Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα", λέει ο Kurkcu προσθέτοντας , "Επειδή η σημερινή ηγεσία του κόμματος συνολικά και οι πρώην ηγέτες απειλούνται τώρα με απαγόρευση από την πολιτική, μπορώ να σας πω ότι από το 2015, τουλάχιστον 20.000 άτομα που φυλακίστηκαν  έφυγαν από την χώρα ή κρύβονται».

Ο πρώην ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται ήδη στη φυλακή για μια υπόθεση που έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως πολιτικά υποκινούμενη.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας απορρίπτει τέτοιες κατηγορίες, επιμένοντας ότι τα δικαστήρια της είναι ανεξάρτητα.

Αλλά το HDP είναι ο κύριος αντίπαλος του κόμματος AKP του Ερντογάν για τη μεγάλη ψήφο των Κούρδων της χώρας σε μια εκστρατεία που αναμένεται να είναι πολύ σκληρή.

«Ιδανικά ο Ερντογάν θα ήθελε να κλείσει το HDP», λέει ο Mesut Yegen του "Reform Institute", μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Κωνσταντινούπολη, «γιατί εάν συμβεί αυτό, τότε είναι πιθανό το κόμμα του AKΡ να πάρει περισσότερες έδρες».

Άλλες αντιπολιτευτικές ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP αντιμετωπίζει επίσης νομικά προβλήματα. Ο χαρισματικός δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος θεωρείται ευρέως υποψήφιος για την προεδρία τον περασμένο μήνα, καταδικάστηκε για προσβολή αξιωματούχου και αντιμετωπίζει πολιτική απαγόρευση.

Η Emma Sinclair-Webb  η οποία είναι  ανώτερη ερευνήτρια στην Τουρκία για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προειδοποιεί ότι το δικαστικό σώμα γίνεται ολοένα και περισσότερο πολιτικό εργαλείο.

«Οι δύο τομείς όπου η κυβέρνηση διατηρεί τον έλεγχο και δίνει στον εαυτό της ένα τεράστιο πλεονέκτημα είναι ο έλεγχος του δικαστικού σώματος και οι δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται κατά της αντιπολίτευσης με πολύ αυθαίρετο και περιοριστικό τρόπο, καθώς και ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επίσης. », είπε ο Sinclair-Webb

Με την Τουρκία να παλεύει με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες, ο Ερντογάν υπολείπεται δημοσκοπικά, αλλά ο φόβος είναι ότι τα δικαστήρια και όχι οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να αποφασίσουν το αποτέλεσμα.

"Είναι σαν να μην υπάρχει πια νόμος. Εξαρτάται από τις επιθυμίες του Ερντογάν", προειδοποίησε ο Yegen. "Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να είναι ακόμη πιο σκληροί. Μπορούν ακόμη και να αναστείλουν όλους τους βασικούς κανόνες ή νόμους. Και αυτός είναι ο λόγος που η αντιπολίτευση ανησυχεί πολύ για την διεξαγωγή των εκλογών", πρόσθεσε ο Γιέγκεν."

Η στρατηγική Ερντογάν κατά  των Κούρδων και του Κουρδικού κόμματος HDP για τις εκλογές

Τα παραπάνω σταχειολογούν την τακτική Ερντογάν εν όψει εκλογών κατά των Κούρδων της Τουρκίας και του κόμματός τους HDP.

Κοντολογίς ο Ερντογάν με τις συνεχείς τάχα  αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του ΥΠΕΣ Σοϊλού, κατά υποτιθέμενων Κούρδων  υποστηρικτών του ΡΚΚ, επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους Κούρδους σε όλη την τουρκική επικράτεια, να πάρουν αποστάσεις από το  κόμμα HDP του οποίου τα ηγετικά στελέχη κρατάει φυλακισμένα, ενώ παράλληλα χρησιμοποιώντας την ελεγχόμενη από τον ίδιο δικαιοσύνη επιχειρεί να θέσει εκτός νόμου το εν λόγω κόμμα, προκειμένου να μην συμμετέχει στις εκλογές, διεμβολίζοντας την αντιπολίτευση και  ευελπιστώντας ότι αυτό θα τον οδηγήσει στην νίκη.

Τώρα αν αυτές  θεωρούν ΗΠΑ-ΕΕ ότι είναι ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές στην Τουρκία, μένει να το δούμε από τις αντιδράσεις τους στη συνέχεια και κατά πόσο σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Ερντογάν θα κάνουν αποδεκτό το αποτέλεσμα αυτό.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, είναι ζωτικότατης σημασίας και καμπής για τα Ελληνοτουρκικά, αφού  εάν και εφόσον ο αντιδυτικός και αποδεδειγμένα επιθετικότατος κατά της Ελλάδας Ερντογάν, νικήσει σε αυτές, τότε υπάρχει πολύ σοβαρός  κίνδυνος, πολύ δυσμενών εξελίξεων στις σχέσεις μας με την Άγκυρα σε Αιγαίο-Θράκη-Κύπρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας