Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Βήμα-βήμα το σχέδιο του Ερντογάν για να κάνει πυρηνική δύναμη την Τουρκία

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία πρόκειται να θέσει σε λειτουργία  στο Ακουγιού  το 2023, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατία της Τουρκίας, την πρώτη μονάδα του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, η οποία θα αποτελείται από 4 αντιδραστήρες των 1200 μεγαβάτ τύπου VVER-1200 τύπου «III+» και θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4.800 μεγαβάτ

Οι υπόλοιπες 3 μονάδες προγραμματίζεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2026, με διαφορά ενός έτους, η κάθε μια από την προηγούμενη.

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στις δηλώσεις της Ρωσίδας γενικής διευθύντριας της εταιρείας του έργου, Akkuyu Nuclear, Anastasia Zoteeva, η οποία ανέφερε  ότι, "τα σχέδια βρίσκονται σε καλό δρόμο για παράδοση πυρηνικών καυσίμων στον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στα τέλη Μαΐου του 2023"

Επίσης  με πληθώρα  άρθρων μας έχουμε επισημάνει αλλά και τονίσει το τουρκικό ενδιαφέρον για απόκτηση πυρηνικών όπλων στο μέλλον και τον τουρκικό εναγκαλισμό του πυρηνικού Πακιστάν, το οποίο έχει την τεχνογνωσία για μετατροπή της πυρηνικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς, όπως αυτός του Ακουγιού για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, για την κατασκευή Πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο η Τουρκία κινείται και προε την κατεύθυνση της Νοτίου Κορέας για κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

"Η Ν. Κορέα υποβάλλει πρόταση στην Τουρκία για νέο έργο πυρηνικής ενέργειας", είναι ο τίτλος σχετικού με το θέμα άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η Korea Electric Power Corp. (KEPCO) της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υπέβαλε προκαταρκτική πρόταση στην Τουρκία για να συμμετάσχει σε έργο κατασκευής τεσσάρων πυρηνικών σταθμών στην χώρα.

Ο επικεφαλής της KEPCO Cheong Seung-il συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez, τη Δευτέρα και παρουσίασε την πρόταση σχετικά με την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων ικανών να παρέχουν 1.400 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την εταιρεία.

Οι δύο πλευρές έχουν συζητήσει για το έργο, το οποίο προβλέπεται να είναι αξίας περίπου 40 τρισεκατομμυρίων γουόν (32,55 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), και η τουρκική κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους ζήτησε από την KEPCO να υποβάλει πρόταση.

Η πρόταση περιλαμβάνει το σχέδιο της Νότιας Κορέας για τον τρόπο εκτέλεσης του έργου και πληροφορίες για τις δυνατότητες κατασκευής πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της, δήλωσε η KEPCO.

"Οι δύο πλευρές ξεκίνησαν σοβαρά τις συζητήσεις για το έργο. Θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις για να βρουν τον βέλτιστο τρόπο προώθησης του έργου", ανέφερε η KEPCO σε ανακοίνωσή της.

Ο Cheong τόνισε ότι 10 πυρηνικοί αντιδραστήρες που βασίζονται στην προηγμένη τεχνολογία APR1400 έχουν κατασκευαστεί με επιτυχία και σταθερή διαχείριση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον πυρηνικό σταθμό Barakah στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Νότια Κορέα είναι ένας αξιόπιστος επιχειρηματικός εταίρος που τηρεί  προϋπολογισμούς και περιόδους κατασκευής των εθνών πελατών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια.

Η Νότια Κορέα έθεσε στόχο να εξάγει 10 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας έως το 2030 ως μέρος της ισχυρής ώθησής της για την ενίσχυση του τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Τέλος σύμφωνα με  φωτογραφία, τηςKorea Electric Power Corp. (KEPCO) της Νότιας Κορέας στις 31 Ιανουαρίου 2023, φαίνεται ο επικεφαλής της Cheong Seung-il να δίνει τα χέρια με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez, αφού υπέβαλε μια προκαταρκτική πρόταση για να συμμετάσχει σε ένα έργο για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών σταθμών στην ευρωπαϊκή χώρα." 

Κατόπιν των ανωτέρω συνάγεται ότι η Τουρκία μπαίνει στην ομάδα των χωρών εκείνων που θα χρησιμοποιεί τα επόμενα χρόνια την πυρηνική ενέργεια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ωστόσο αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Ερντογάν προσβλέπει να κάνει την χώρα του ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου και πετρελαίου, με αγωγούς είτε από χώρες του "Τουρκικού κόσμου" της Υπερκαυκασίας, που μέσω Αζερμπαϊτζάν θα φθάνουν στην Τουρκία και από εκεί θα εξάγονται στην ΕΕ , είτε μέσω αγωγού που προσπαθεί μάταια να πείσει το Ισραήλ, θα οδηγεί τα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου του Τέλ Αβίβ  προς την Τουρκία και εκείθεν προς την ΕΕ.

Πουθενά ωστόσο δεν βλέπουμε κάποια τουρκική μεγάλη ενεργοποίηση αναφορικά με μεγάλα έργα που  θα αφορούν την "πράσινη ενέργεια", όπως οι χώρες της ΕΕ, η Αίγυπτος , ακόμη και αυτή η Σαουδική Αραβία

Γιατί;

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο απώτερος στόχος της Τουρκίας τελικά είναι να γίνει πυρηνική δύναμη, χρησιμοποιώντας την κατασκευή εργοστασίων μετατροπής πυρηνικής ενέργειας  σε ηλεκτρική για τον σκοπό αυτό, βασιζόμενο στην "αδελφή χώρα¨όπως την ονομάζει το Πακιστάν, το οποίο είναι πυρηνική δύναμη.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...