Ελληνοτουρκικά

Με τις "πλάτες" της Νοτίου Κορέας η Τουρκία κατασκευάζει τα πρώτα άρματα Altay -Αναβαθμίζεται η απειλή σε Αιγαίο-Θράκη

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί σε  πληροφορίες για  το  τουρκικό άρμα Altay,  που παρείχε ο Γενικός Διευθυντής της BMC Defense Mehmet Karaaslan λέγοντας: «Θα παραδώσουμε 2 πρωτότυπα στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2023. Αυτά θα δοκιμαστούν σε συνθήκες πεδίου από το TAF. Στο άρθρο μου με τίτλο,"ποια θα είναι η διαδικασία όταν το ALTAY είναι έτοιμη για μαζική παραγωγή", τόνισα ότι το ALTAY θα πρέπει να δοκιμαστεί για 1 έως 2 χρόνια αφού είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή και δήλωσα ότι το τανκ θα μπορούσε να μπει στο οπλοστάσιο μας το 2025 στην καλύτερη περίπτωση.

Σήμερα με άρθρο του τουρκικό ΜΜΕ σχετικά με το Altay αναφέρει τα εξής:

"Υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της νοτιοκορεατικής εταιρείας SNT Heavy Industries και της BMC για την προμήθεια αυτόματου κιβωτίου 1500 HP που θα χρησιμοποιηθεί στο ALTAY Tank.

Το ALTAY Main Battle Tank, το οποίο δεν μπορούσε να μπει σε μαζική παραγωγή από το 2018 λόγω του εμπάργκο του γερμανικού ομίλου  που θα έδινε τον  κινητήρα και το  κιβώτιο ταχυτήτων, ετοιμάζεται πλέον  να ξεκινήσει δοκιμές πεδίου με  όμιλο  της Νότιας Κορέας.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε σύμβαση για τη μετάδοση που θα χρησιμοποιηθεί στο ALTAY.

Η SNT Heavy Industries ανακοίνωσε στις 30 Ιανουαρίου 2023 ότι υπεγράφη σύμβαση με την BMC για την εξαγωγή ενός αυτόματου κιβωτίου 1500 ίππων που θα τοποθετηθεί στο Κύριο Τάνκ Μάχης ALTAY.

Η αξία της εν λόγω σύμβασης ανακοινώθηκε στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι παραδόσεις θα συνεχιστούν μεταξύ 2023 και 2027.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το συμβόλαιο περιλαμβάνει και οψιόν αξίας 130,9 εκατ. ευρώ για τα έτη 2028-2030.

Ξεκινούν οι επιτόπιες δοκιμές του ALTAY Tank

Λόγω του εμπάργκο της Γερμανίας, ο κορεατικός όμιλος θα χρησιμοποιήσει  στο ALTAY Tank κινητήρα ντίζελ παραγωγής Hyundai Doosan DV27K και μετάδοση SNT Dynamics παραγωγής EST15K 

Δύο άρματα ALTAY, που προγραμματίζεται να παραδοθούν τον Μάιο του τρέχοντος έτους, θα χρησιμοποιηθούν επίσης στις δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν με αυτόν τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων.

Οι επιτόπιες δοκιμές αναμένεται να συνεχιστούν έως το 2025, τόσο από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο και από αναδόχους εταιρείες.

Εάν οι δοκιμές των άλλων ηλεκτρονικών υποσυστημάτων είναι επιτυχείς,  η Τουρκία στοχεύει να ξεκινήσει μαζική παραγωγή το 2025. "

 Πέραν των παραπάνω επισημαίνεται  ότι το τουρκικό άρμα Altay δεν θα διαθέτει αυτόματο σύστημα φόρτωσης πυρομαχικών, γεγονός πολύ σημαντικό αναφορικά με την αδυναμία συνεχόμενης σε μικρό χρονικό διάστημα πραγματοποίησης βολών, που αναγκαιοί σε μια αρματομαχία.

Το σύστημα ενεργής προστασίας AKKOR

Μεταξύ του Υφυπουργείου Αμυντικών Βιομηχανιών και της ASELSAN υπεγράφη  σύμβαση εδώ και αρκετά χρόνια για την ανάπτυξη του Συστήματος Ενεργής Προστασίας (AKKOR), το οποίο θα ανιχνεύει και θα καταστρέφει αντιαρματικούς πυραύλους και λοιπά βλήματα που  θα πλησιάζουν το άρμα Αltay.

Το σύστημα AKKOR θα αναπτυχθεί για να χρησιμοποιηθεί στο Εθνικό Tank ALTAY και είναι ένα σύστημα ενεργητικής προστασίας που μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τύπους τεθωρακισμένων οχημάτων χάρη στη σπονδυλωτή αρχιτεκτονική του.

Η ASELSAN εργάζεται σε αυτό το σύστημα, χρησιμοποιώντας δικούς της πόρους από το 2008. Οι έλεγχοι στις οποίες δοκιμάστηκαν το ραντάρ, ο κεντρικός υπολογιστής και τα πυρομαχικά φυσικής καταστροφής που σχετίζονται με το σύστημα, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία από το 2010, σύμφωνα με την ASELSAN.

Το AKKOR, θα σχηματίσει μια πλήρη ασπίδα προστασίας 360 μοιρών, αφού θα ανιχνεύσει τον εισερχόμενο πύραυλο ή αντιαρματικό πύραυλο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με το ραντάρ υψηλής τεχνολογίας του.

Τα πυρομαχικά φυσικής καταστροφής που θα κατευθυνθούν θα εκραγούν μόλις πλησιάσει πλησιέστερα η  αντιαρματική απειλή, με τη βοήθεια των αισθητήρων που βρίσκονται πάνω τους, εξουδετερώνοντας την απειλή.

Είναι γνωστό  τέλος ότι οι πολεμικές αναμετρήσεις, αποκαλύπτουν τα προτερήματα ή μειονεκτήματα του κάθε οπλικού συστήματος στο πεδίο της μάχης.

Στον πόλεμο στην Ουκρανία για παράδειγμα, αποκαλύφθηκε όπως γράψαμε σε προγενέστερο άρθρο μας, η συμβολή των αντιαρματικών Javelin στην αναχαίτιση-καταστροφή των Ρωσικών αρμάτων -ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ.

Η χρήση του Javelin

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εύχρηστο όπλο, όπου  οι χειριστές του απλά σημαδεύουν, το όπλο «κλειδώνει» τον στόχο και ρίχνουν, με τον πύραυλο να κατευθύνεται μόνος του στον στόχο χάρη σε αισθητήρα υπερύθρων, ενώ αυτοί αλλάζουν θέση.

Η χρήση του  εν λόγω αντιαρματικού όπλου είναι απλή και υπηρετείται από 2 οπλίτες , έναν σκοπευτή-πυροβολητή έναν γεμιστή. 

Εκτοξεύεται από τον ώμο και έχει τη δυνατότητα να αχρηστεύσει  ένα  εχθρικό άρμα μάχης  και αμέσως να μεταβεί σε άλλη θέση, αποφεύγοντας τα εχθρικά πυρά αντιποίνων και τον αντίπαλο που πλησιάζει. 

Στη συνέχεια οι υπηρέτες του Javelin επαναλαμβάνουν την ίδια διαδικασία καταστρέφοντας άλλο εχθρικό άρμα.

Οι «πολυδιαφημισμένοι» Javelin, οι οποίοι δεν είναι το μόνο αντιαρματικό όπλο ATGM (anti-tank guided missile, αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος) που έχουν οι Ουκρανοί (στο οπλοστάσιό τους υπάρχει επίσης το NLAW, επίσης ξένης βοήθειας, αλλά και το εγχώριας παραγωγής Stugna-P) ακολουθούν αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία, και είναι ένα όπλο «fire and forget»

Ο σκοπευτής του σημαδεύει, ρίχνει και ο πύραυλος κατευθύνεται μόνος του στον στόχο , δηλαδή δεν χρειάζεται  να παραμείνει στη θέση του και να συνεχίσει να τον κατευθύνει μέχρι να χτυπήσει τον στόχο, όπως ίσχυε σε παλαιότερα αντιαρματικά όπως το TOW και το  MILLAN που έχει ο Ελληνικός Στρατός.

Οι Javelin έχουν μέγιστη εμβέλεια περίπου 4 χλμ, και ένα σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι πως, όταν χτυπάνε έναν στόχο, παίρνουν ύψος και τον πλήττουν από πάνω.

Η τροχιά που ακολουθεί ο πύραυλος, μοιάζει με εκείνη των βλημάτων όλμου θα λέγαμε και όχι με αυτή των μέχρι σήμερα γνωστών αντιαρματικών όπλων.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αναφορικά με την καταστροφή των εχθρικών τεθωρακισμένων, καθώς η θωράκισή τους  είναι πιο ελαφριά στο πάνω μέρος του άρματος, στη θέση του αρχηγού πληρώματος,  σε σχέση με άλλα σημεία.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι το τουρκικό  Altay το οποίο θα φέρει το σύστημα ενεργής προστασίας ΑΚΚΟR, δεν θα μπορεί να καταστρέψει τον αντιαρματικό πύραυλο javellin, αφού ο τελευταίος θα πλήτει το τουρκικό άρμα από πάνω προς τα κάτω  στον πύργο του ,όπου το παραπάνω σύστημα αυτοπροστασίας δεν καλύπτει το άρμα και όχι κατευθυνόμενος σε αυτό από μπρός-πίσω-δεξιά-αριστερά που το καλύπτει.

Τέλος μένει να δούμε που θα κατευθυνθούν τα πρώτα 100 Altay στον τουρκικό στρατό, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελεί σαφή ένδειξη των προτεραιοτήτων του.

Αν για παράδειγμα αυτά παραληφθούν από  Σχηματισμούς της Στρατιά Αιγαίου ή  από εκείνους με "προσανατολισμό" το Αιγαίο όπως αυτοί του 4ου Σώματος Στρατού, που κατά την εκτίμησή μας είναι το πιθανότερο, ή θα κατευθυνθούν στην 1η Στρατιά στην Ανατολική Θράκη ή ακόμη και στο μέτωπο της Συρίας, με το τελευταίο να θεωρείται το λιγότερο πιθανό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ζητωκραυγάζουν οι Ουκρανοί! ''Άχρηστος'' ο βαλλιστικός πύραυλος των Ρώσων ''Kh-47M2 Kinzhal''- Ισχυρό πλήγμα για την Μόσχα η ''πατέντα'' τους

Η απενεργοποίηση του αεροσκάφους AWACS θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας (VVS) από τον εναέριο χώρο...